air dalam bosi,api dalam kaco

its almost 1 30 am. along (nama manja abanglong… boleh ? hahahaha) still infront of this lappy.doing some work stuff. ada client soh design an automatic table… ngeh ngeh ngeh. meja pun boleh automatik ka???? dia baru confirm petang tadi and next monday dia nak tengok concept design together with pricing…

entah… tetiba along teringat masa dulu dulu… masa i was a small kid, age around 7 or 8. along sukaaaaaaa sangat klu pergi rumah arwah atuk n nenek.rumah they all dalam kebun/dusun. ada almost all type of pokok buah. almost all. yeah, durian, rambutan, manggis tu common. but maybe some of you never seen a pokok rambai, kuinin? bacang?

they oso had other orchards nearby.kat situ laaagi best. siap ada sungai lagi. air bersih and sejuk. arwah nenek marah if we all mandi sungai but arwah atuk cool jer… ada one time mandi manda with my cousins and bila dah sudah… tengok tengok baju and seluar dah takder!!! can u imagine!…. YES….takyah senyum…. YES. masa tu swimming trunk orang belum cipta lagi okeh….. rupanya nenek sembunyi and dia bantai gelak ngan atuk bila we all (me and few cousins) terkedek kedek jalan dengan tangan dok tutup ‘sesuatu’.

there were no electricity and water is totally mineral water… perigi. boleh siap minum… takyah fikir pasal kuman dan klorin…(masa bulan posa, rajiiin jer mandi mandi hahahahaha) malam malam…. guna pelita. and the next morning, your nostrill hitam cam serombong kapal….. takder pulak died of pollutions. and the foods? was super delicious. even the ‘air masak’ was damn nice.they use the dapur kayu.and they put some daun pandan dlm air. so the combination of aromaterapi asap kayu and pandan…. orgasm!!

it was a nice memories…. thats how i was brought up… a pure kampung boy🙂

happy weekends….

5 Responses to “air dalam bosi,api dalam kaco”

  1. yg paling best main kat parit masa kecik2 .. masa tuh air parit bersih lagi .. terjun2 dalam air pastuh amik tanah liat konon2 nak wat barang2 dapur .. tak terpikir pun tgh seluk2 tuh mana tau ada ular ke .. uikksss . bila kenang2 balik seram plak … hahhaha ..

  2. Salam Abang Long.

    Terkenang semasa dulu ek? Hikhik. Lucu gak bila baca entri abang Long nih. Tersenyum sendiri saya dibuatnya.

    Abang Long rindu nak makan sotong bakar ye. ABang Long meh ar datang lagi ke Sabah. Saya belanja makan sotong bakar🙂

  3. yatie: yeah and kid nowdays dah tak dapat merasakan keseronokan itu. the best main air yang they all boleh dapat is either kat sunway lagoon atau seangkatan dengannya.. tak best.

  4. puteri: ermmmm seafood katsana is cheap, sedap and fresh… couldnt ask for more.

  5. emmmm… your blog remind me to my zaman kanak- kanak gak… seronok sgt main parit, than tangkap berudu and anak ikan dalam parit… entah ler, that time tak pikir pun kot ada ada ular ke, air kotor or wat… yang penting enjoy. than bila magrib balik umah bau longkang, mama marah n kena rotan… tp tak sakit coz pakai jeans that time… hahaha🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: