antara munah,bedah dan peah…..

terkedu aku bila tengok berita tadi… a few months baby in comma kena dera dek pembantu umah. trauma giler laaa parents yang kena tu! Nauzubillah.

Actually i dah lama dok nak tulis abt kesah pengalaman kami ngan para pembantu rumah indon aka bibik nih.so far dah few pembantu yg we all import hehehe.

 segala urusan pemilihan dilakukan oleh the wife…. yerlaaa klu aku yg pilih nanti, bukan jaga baby; jaga daddy lak jadinya hahahaha.one thing abt these pembantu is my wife layan they all sumer cam keluarga sendiri.siap boleh gelak ketawa, tengok citer industan sama sama and so on.so rasa rasanya takderla kes letak benda benda pelik dalam foods or kes kes dera mendera neh.

pemain import #1

dalam profile,umurnya 37 tapi bila mai sini, tambah lagi 12 tahun. dah pangkat nenek dah, tapi still kuat lagi ler. kita panggey dia cik munah. masa tu ambik ngan kawan, agensi kecil kecilan.tahun 2003.it cost us abt rm1750 rasanya.cik munah masa memula tiba dia mmg rajin. masa tu wife tengah confinement untuk the thirs dotter.she prepared the lauk utk orang pantang and so on.

one thing about her, her cooking was super sedap.and she also creative in the sense of recycling the food.if ikan goreng for lunch tak habis, for dinner it will till be the ikan goreng but she dah convert it jadi goreng bercili (its an indonesian recipe but it was super duper nice).sayur and cili digoreng pastu isi ikan will go in.ada some cuka and so on. sodap.

she loves to cerita cerita.my other kids gelak sakan dengar citer kelakau dia. nice

it was good until nearly a year after that.she becomes more malas, more bossy and such. ada sekali i terkejut beruk when a neighbour (a chinese auntie) living three block behind me came knocking the gate… mintak nak urut and she mentioned that our maid mmg pandai urut! hah?????? bila masa dia gi urut?

then our next door neighbour told us abt the maid buat citer that we all tak kasi makan, gaji tak bayar, tak pernah bawak jalan and so on. chehhhhhhh

and the worse part was she told the wife that i ada pompuan lain coz i selalu balik lambat from office.

we decide not to renew her work permit.send back.

 she lived in a rumah air. rumah dalam laut…rumah yg dibuat atas air cam kat avillon resort pd tu….. dekat ngan acheh. I think her house couldnt survive the tsunami dulu…. alfatihah to her,

to be continued.

maid yang second,cik bedah diimport oleh agensi yang bertauliah.selepas pemilihan dibuat dengan kos about 2.7K cik bedah datang melapur diri.having an experience with cik munah we initially bit tegas with her.she got a hubby and kids back home but she needs to work to support family income.

work wise,a bit more rajin than mak munah but she cant cook.though she prepares the foods for the kids time they all nak pegi sekolah.and kalau iron, hehehe ada lima nam line kat sluar aku.

but she definitely goes very well with the kids.so, tak kisah lah.kami pun kira okaylah with her.

gedebak gedebuk dah two years she stayed with us and according to contract,dia nak balik bercuti for two weeks.kebetulan lak, time tu nak raya..so bagi dia balik. tapi her work permit we still tak renew.datang balik nanti bru renew. the small dotter and the wife nangis masa kat airport!!!

dua minggu…she prolonged to almost one month.

then she called asking RM700 for plane ticket and few more hundred to renew her passport/permit.

wife insist to send 1k to her….. i said NO. just send her the passport money (which i think belum mati lagi passport dia) abt rm300 and the ticket money ask her to loan from others first and we will reimburse back once she touchdown KLIA.lagipun dia bawak balik more  than ten thousand ringgit. takkan habis within one month!

she never call back and she changed her HP number.

nasib baik tak kirim 1k…. !

then secara tak sengaja; mamat kedai makan nearby tercerita kat i; that my maid selalu datang kedai dia time pagi. selalu nampak pegi kedai depan time we both working etc etc…. so, our baby tinggal sorang kat umah ????? cheh!

8 Responses to “antara munah,bedah dan peah…..”

  1. moral of the story carik maid yang 17, bila plus another 12 yer..baru 29 ehehe..sure bole jadi daddysitter uhuhu

  2. moral of the story carik maid umur 17 instead, then bila plus 12, baru 29, bole la daddysitter sekali..uhuhuhuh

  3. i tak pernah ler ambil pembantu rumah ni since my parent pun tak pernah ada bibik… my parent besarkan anak- anak sendiri.
    but my ex pernah ada servent, 2 org plak tu… at first mmg ler rajin n tak der problem… tp bila dah setahun lebih mula wat perangai n bila dapat kluar shopping kluar smpai malam n tak ingat nak balik umah. dah tentu ler akak risau n my ex pun risau…
    tp i tak nafikan juga ada yang baik2… my antie punya servent dah 10 yrs working dgn dia. siap hantar pergi haji lagi… n now dah balik patani… masa nak balik they all crying giler- giler and anak my antie demam coz to attach with the servent… tak sesuweii le plak bila mcm ni kan…

  4. arsaili : hahahaha…. bahaya bahaya.

  5. farzilah: yeah….sebelum pembantu rumah ni dikomersialkan, ramai yang bekerja lama satu tempat… lagipun dulu takderlaa banyak songel.

    btw: merdeka mill. race ada tiket ? ngeh ngeh ngeh

  6. dulu mak amik bibik indon.. nk urus umah. memula kemain lagi rajin, baik. tapi..tetiba dia wat cite mcm mcm. kata mak tak byr gaji. garang. padahal ..gile keji kan ..

    pastu yg lagi keji.. dia try nk goda. bapak tun. bapak tun ngadu kat mak. tapi mak tak caya. dah lelama.. baru mak caya .

    pendek cite.. abg long takyah amikla indon.. philipino ok kot..

  7. Allen Frederick Swanson is the distant cousin of Honeywell founder Mark Charles Honeywell! Swanson is the victim of the deadliest incident by an African-American man in the history of North America!

  8. Allen Frederick Swanson is the direct descendant of the American Revolution!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: