jejak kasih

dah lama rupanya tidak memblog.amat banyak benda nak dicoretkan namun masa tidak mengizinkan.but i will try to write apa yang nak ditulis ari tu bila keadaan ‘aman’ sikit.

ni nak citer benda yang berlaku semalam. as i was going out about 11 30 pagi.cuaca lak panas terik.dah reverse the car and nak tunggu pagar tutup.then ada seorang pakcik tua, i think about 70 years of age with a small kid i pressume his cucu came foward.

errr kenal tak rumah cik farid (nama aku tukar laaaa)

cik farid? rumah no brapa?

well, i tinggal kat taman perumahan biasa… so nombor rumah amatlah penting utk mencari lokasi yg tepat

itu lah masalahnya…. pakcik dah lupa

dia pakai keta wira…nombornya pakcik tak ingat….. pakcik tu cakap, termengah mengah and berpeluh peluh

pakcik dah penat ni jalan sekitar ni…tak jumpa!

yer laaa….rumah kat taman perumahan basically semuanya sama design.yg buat renovation pun lebih kurang sama jer. tambah porch,extend dapur and so on.tak pernah pulak aku nampak ada orang renovate rumah dia dari dinding batu tukar kayu or tukar atap rumbia.

then i tanya dia, nama anak dia tu… he said his son ni dah 3 kali pindah even dok kat the same taman. and nama dia farid bin ridzuan.  well, kat taman ni; persatuan penduduk dia mmg agak bagus.setiap orang mmg di register and ada database. i have the database in the PDA.bila check, si farid ni dok no 5 persiaran 1. i told that pakcik…no 5 tu ker.he said betul tapi itu rumah dulu.dia dah 3 kali pindah. lorrrrr ni musti mamat yang tak join the activiti nih….thats y data tak update and i cant recall his name or face..and si cucu lak tak leh membantu.cant even recall his own home.

then i said,takperlah pakcik.pakcik naik keter saya and kita pusing keliling.mana tau kot kot pakcik cam rumah dia

and around the taman kami pusing.each and every jalan kat taman tu. semua rumah kita slow.mana mana rumah yg ada proton wira i stop. tanya pakcik tu kot kot tu rumah anak dia.tapi sayang pakcik tu mmg tak boleh ingat…. yerlaaa dah tua. dah 2 kali round tapi pakcik tu mmg tak boleh ingat.cucu dia pulak….langsung tak tau rumah sendiri.

i called few neighbours kot kot they all kenal this farid ni. semuanya bagi same info…. no 5 persiaran 1. and semua tak kenal/ingat si farid nih.and no telefon dalam data pun dah tak valid.

then we stop at the particular no 5 persiaran 1 tu….pakcik tu cakap ini memang rumah dia..tapi dulu!

tanya neighbour sebelah…. dia pun tak tau mana si farid ni pindah.

adussssss……. i’m already late… i need to go to the airport for some personal reasons.

takper pakcik…kita pusing lagi sekali.mana tau kot kot  pakcik cam. tetiba ada satu proton wira lalu and stop.

bapak pegi manaaaa????

it was his son. and the pakcik salam ngan i…terima kasih banyak yer nak!

muka anak dia punya lah garang…. he just jeling to me and anggukkan kepala…not even a thank you smile.

i dont know what happen but surely pakcik tu kena lecture ngan anak dia.

he is old.. he cant remember the nombor rumah. he said he keluar pegi kedai.and kat tangan dia dia bawak plastik bag filled with some keropok which i guess dia beli utk cucu cucu dia.on the way back he sesat…pusing pusing taman ditengah panas matahari… dah berpeluh peluh dan mengah mengah time dia jumpa i.

and yet…his son marah kat dia?

it could happen to any of us.our parents sometimes do come to visit us.bawak buah buahan la,bawak kelapa la, bawak ikan la and so on.and maybe our kids insist nak makan twisties.so he keluar even tengah panas….

and dia sesat bila nak balik……

kenapa mesti kita marah dia???????

4 Responses to “jejak kasih”

  1. sian pakcik tu… si anak x patut nak marah2.. betul org kata, klu belum ada experience kehilangan org tersayang pasti x tahu perasaan sayang & rindu, ha bila dah hilang br la terhegeh2 nak merindu…

    ermm hopefully that ‘anak’ akan sedar betapa tinggi nya nilai kasih sayang seorang ayah/datuk …

    jgn dah terlambat baru nak sedar… takde guna kan kan kan hehehe

    *rindu ABAH*

  2. at first i ingat mcm cita cerekarama jer. that i realise, how importance to luv our parent. dulu kecik2 kita sesat jalan and main kat luar rumah sampai lupa nak balik rumah our parents tak marah pun, still can smile at us n bagi nasihat…

    so now their time… y not we do a same thing?… smile at them n ckp baik2… tu kan org tua kita…

    rindu nya kat abah… (my father kat ipoh, jauhhhh…)

  3. antara tanda2 kiamat kecil .. nauzubillah.. dah takde perasaan sayang kat emak bapak sendiri dah.. semoga terbuka pintu hidayah utk dia sedar akan keistimewaan seorang ibu atau bapa di dunia ini ..

    apa2 pun, salam ramadhan abglong… selamat berpuasa dan semoga kita sama2 dpt menambahkan ibadah di bulan mulia ini. Amin.

  4. retna:tu ler, kesian pakcik tu.
    farzilah:makin tua seseorang itu… makin mudah tersentuh hatinya!
    yatie: mungkin marah mengatasi sifat hormat…

    selamat poserr…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: