poser

esok or rather ari ni first day puasa. semua orang dok say the same thing,selamat puasa and so on🙂 so abanglong pun nak say the same thing.. selamat puasa and moga puasa tu bukan just puasa lapar dan dahaga only yer!!!!

well nak citer tang puasa; masa kocik kocik dulu. rasa rasanya my parents induce me to puasa when i was around 10 or 12 rasanya. before that puasa yok yok laaa… sahur jam 9 pagi. puasa kejap pastu buka jam 12. then puasa balik… buka balik and puasa balik…. hehehehehe best kan time kecik. (somehow… i also did the same technic to introduce the concept of puasa)

then masa around 11 or 12 tu dah kena puasa penuh dah. but; being a kid;we just know our ways to ‘hilangkan’ dahaga and such. mandi lama lama… terminum air masa mandi!ngehngehngeh. curi curi makan masa orang takder.i tell you, biskut kering pun looks so damn good.even my little bro punya baby food sungguh mengghairahkan.

but lepas lepas tu along memang dah puasa penuh!

ada satu hari jer i ponteng.masa tu i baru grad and baru kerja with a consultant firm.i do irrigation designs. do you know that we can program utk make sure your pokok will be siram’ed’ at each specific masa yang kita nak.fully automatic.i was at a golf course in johor. really really hot day and i tertewas dengan mirinda oren yang sejuk!! (dah ganti btw ngehngehngeh)

masa i dah on my own…ada satu hari tu i terbau asap rokok kat toilet. it somehow pissed me off. i know; nak puasa or tak puasa is an individual choice (dosa pahala tanggung sendiri okeh) tapi merokok in toilet tu i rasa cam tak best. so i panggil semua staff and beri sedikit ceramah. i told them its up to you samada nak puasa or not.u all dah besar panjang and tau menilai sendiri.i just nak mengingatkan so that later in life i boleh ‘jawab’ kalau kena ‘soal’. and i told them; kalau dah tak puasa tu, buat cara betul betul tak puasa.pegi beli nasik and so on.ni kalau takat minum air toilet and just isap rokok…. u better think twice!!

betul tak?

6 Responses to “poser”

  1. selamat poser abanglong

  2. terimas singgoh blog ambo, sedak jah kkecek klate ni, pahae ko?

  3. onde2 – bukan takat pahae.. spik english pong kade kade terbau kebuduannya

  4. sekapal la nih? hehehehehe…buleh la ppakak cicoh budu buko poso kekgi..

  5. onde2: asal ggannu kiter….

    mengidam nak makan solok lada kat pasar kb… kat sini ompeh..langsung tak sedap

  6. cheh..apsal solok lada kb mu tingat? buke ke pasar payang pong ado jugak solok lado???? ngehngehngeh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: