rumah sewa

dulu masa blajar kat u, dok sewa ramai ramai ngan member member. dah ramai2 tu macam2 la kepala rite.yang malas kemas, yang super kedekut,yang kaki kebas, yang hantu tidur..macam macam.

tapi yang paling best is masa third year. we all (7 of us) sewa satu rumah 4 bilik.rental was about rm400. quite high la time tu.so sewa + api air + barang umah; we all collect abt rm90 per head per month.and ada sorang dilantik secara tak rasmi menjadi ketua rumah. collection each month kasi kat dia… dialah jadi bapak- pi bayar bills,bayar sewa and so on.

satu hari balik dari kuliah… tuan rumah ada kat depan pagar.bawak mangga (mangga in the as in PADLOCK… bukan mangga siam yer!!) nak kunci grill umah. we all dengan hanginnya bertanya apsal lak pakcik kunci nih..kami nak masuk camana..

and he said…  korang dah 5 bulan tak bayar sewa..aku datang nak lock and nak halau korang keluar.klu tak mampu bayar jangan ler sewa rumah aku

 mak ai…..!!

selidik punya selidik.. rupa rupanya duit monthly yg kita collect and serahkan kat ketua rumah tu di ‘korban’kan utk dirinya; sewa tak bayar apa pun tak bayar!!!!! joli katak ler mamat tu every month.

 cheh!

3 Responses to “rumah sewa”

  1. uiksss…napa tak korbankan dia plak..buat bayor sewa tuh…

  2. same story goes to my lil bro .. dia bukak pusat tuisyen with few other members masa sama2 belajar kat UIA dulu .. then dorang kluarkan duit to rent a banglo ( quite nice for a tuisyen center ), renovate and start amik student utk belajar KAFA and other subjects ..

    after few months, tuan umah bgtau dah lama sewa umah tuh tak dibayar .. padahal dorang dah byr tiap2 bulan kat sorang mamat nieh .. pastuh terus budak tuh hilang takde kabar berita .. few thousands gak dia bawak lari hasil drpd duit sewa umah tuh ..

    nak tak nak terpaksa tutup pusat tuisyen tuh .. kesian plak kat adik sbb niat dia and ustaz2 lain nak mengajar bebudak kelas agama dihalang hasil drpd ditipu oleh rakan sendiri .. sadis sungguh ..

  3. entah…. heran sebab ada manusia yang sanggup hilang kawan dan rakan just becoz of few hundred ringgit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: