ramadan…

bulan puasa:satu bulan yang dari kecik lagi along di beri mental mapping yg menyatakan bahwa bulan ini adalah penuh keberkatan. namun pada bulan ini juga Allah s.w.t. sering memberi ujian ujian kepada hambaNya moga hambaNya bersyukur dan mungkin menyedari akan hakikat kehidupan ini……

hehehehe jangan panik! abanglong bukan nak berkhutbah; nak citer pasal unta sebenarnya nih.

alhamdulillah- the business is booming. within short period of ramadhan ni i was awarded lots of new projects. miss effa gave us few projects yg boleh tahan gak ler value dia. then someone bagi another project to supply equipments to government agencies throughout malaysia;alhamdulillah… and now i baru balik dari meeting one guy. basically he setuju nak assign my company to do computer networking for one of the government office in KL for a start.if i do well; he will expand it to other agencies and states… alhamdulillah

unta?

well this morning he called for a meeting. he mumbles about things yang happens ari tu 

mumbles about the guy that i employed.(lets call him Budin)

 and I said; dont make him as an issue. its already settled coz u dah issu the letter and the poor guy signed it!if kau tak puas hati with me about anything else just cakap!

he mumbles about most of the clients turns to me instead of him

so what?? this is business dude. kita pun kalau ada mamat jual popiah tapi muka masam giler.. kau nak beli tak??? baik pi beli ngan other mamat yang senyum, manis, layan baik… dahla muka hensem! hehehehehe. remembers mr kong keat kuat??in business; somehow macam nak mengorat awek- segala yang the girl nak kita kena penuhi- timely delivery;best quality of our goods; good service; we need to be presentable at all times; mulut sentiasa manis and senyum and so on…… takkan itupun aku nak kena ajar dude!

he mumbles about i bercita cita nak jadi boss kat sini

well hellooooo….. if u can lead;others will follow! i tak pernah impi nak jadi boss ker jadi kuli ker. yang penting business masuk and ada untung. thats matters to me! you can be the MD ker, CEO ker COO ker KFC ker aku tak kesah. just let me make all the business decision. kau jadi lah apa yang kau nak, kau printlah name card size A4 pun, and kau letaklah pangkat berjela jela yang kau nak. aku tak heran. please laaa…. kompeni baru few months kau dah impikan kerusi empuk dan pangkat besar. boleh mengarah  boleh menyuruh! assalamualaikum la beb!

he mumbles about financial

shit… that makes me mad. i’m the one who suffers each and everymonth due to late payments from clients. i’m the one who fork out the monies to pay the bills and the gaji’s. i’m the one who only took few hundred as remuneration…. and yet bila payments masuk i claim back all those kau sibuk ??

hehehe yang lawaknya, boleh time meeting yang serius sebegitu dia dok YM !! cheh.

and lastly he told me;

adi.. kau pilihlah. kau nak jaga hati partner kau ni atau kau nak jaga hati Budin!!!

well my friend…

kita sebagai manusia mungkin alpa dengan sedikit kesenangan yg di beri Allah.

itu lah hikmah ramadhan..moga kita mengerti keperitan golongan miskin yang saban hari terpaksa menahan lapar dan dahaga.

mungkin kau terlupa bahawa pada satu masa dahulu; kau nyaris tidak punya apa seandainya aku membayar perniagaan yang hendak kau lelong ini! bukan aku mengunkit tapi itu memang kenyataan!!

mungkin kau terlupa pada konsep asas kehidupan…. what comes around goes around!

 

friend- you’ve just lost your precious business partner

and start from today- you are my business rival!

best men wins my friend.

-ady-

7 Responses to “ramadan…”

  1. sedih bila dikelilingi oleh org2 yg lupa zaman susah bila berada dalam kedudukan tersebut ..

  2. Yap..what goes around comes around…alamak professional lah sikit unta oiii…dont mix up personal and work ..if wanna success…tul tak?

  3. if he can lead, sure anyone would follow kan?
    mcm mana nk be a good leader bila tgh meeting pun buleh ym?
    sabao je laa..
    hehehehhehehehehehe..

  4. abanglong,
    i love yr phase
    “kita sebagai manusia mungkin alpa dengan sedikit kesenangan yg di beri Allah”,
    wanted to add..
    dan selalunya kita lupa dan leka untuk menghargai dan mensyukuri kenikmatan yang telah diberikan walaupun sekecil zarah..

  5. abg long, i setuju dengan your words
    “what comes around goes around”

    hidup kita ni kena sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang ada. jgn cepat terlupa bahawa segala nikmat itu hanya pinjaman dan dugaan utk kita semua…

    sempena bulan ramadhan ni… for me and all.. sama- samalah kita muhasabah diri dan jadikan ramadhan bulan penuh keberkatan…

  6. adat berbusiness ni kena la bersusah2 dahulu..kalau baru2 mula dah nak kete besar, opis 5 star, pakai mahal2 susahla…tengok apek..pakai baju apek tapi business maju…in other words..bersederhana …yea..agree wif u..communication skill kena la bagus..kena pandai mengayat…ehehe

  7. yatie:tu ler manusia..they can change!

    anees: hehehe..sometimes ada manusia yang boleh dikatakan tergolong dalam golongan yang bodoh sombong!!! taknnak terima teguran.

    fizzy: ha…tau takper. dah ler suara kuat giler padahal i dok sebelah jer!

    c ja: thanks…

    farzilah: yup.kita bersyukur disamping berusaha dan bertawakal. power of dreams!

    arsaili: namun 530i tetap menjadi idaman!! ngehngehngeh. tapi kerja kenalah seven series punya style betul tak? ini kerja cam siput tapi angan2 cam cheetah hahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: