sembelih lembu

before that, masa dok menunggu breakfast; i terbaca paper kisah medical bebaru ni.i’m so impressed.maksudnya abanglong kagum dengan kebolehan doktor doktor and kemajuan sains sekarang. boleh rupanya tukar jantung and paru paru at one shot. kagum…kagum.

tapi most of the machines designed by engineers rite…. so no engineers no advance in medical!!! ngeh ngeh ngeh

ish ari ni ada peristiwa besar dalam idup abanglong. ari ni ada acara sembelih lembu. buat kecil kecilan jerlah. takder kenduri kendara or kompang mompang. just our family jer. dengar dengar kalau kat perlis…. meriah!!! abanglong dulupun, simple jer. sama…takder majlis majlis rasmi.

hehehe… today my eldest son, bersunat/khatan. i’m so proud of him. takder takut langsung. dah lebih seminggu dok tanya bila nak pi klinik bila papa cuti and so on. tak sabar sabar!!! dahtu sibuk dok tanya abanglong pengalaman abanglong dulu. i said to him, papa sembelih dah berpuluh tahun dulu…doktor tu dah meninggal kot.

dulu, which about 25 years ago rasanya! pi klinik. tok mudim ada tapi daddy abanglong tak nak. so tak merasalah berendam dalam sungai and dudok atas batang pisang hahaha. kat klinik, kena inject. mak ai…. sakit gilerrr. pastu kebas. nyit nyot nyit nyot siap. tengok bawah dah jadi cam hammer… berbalut putih hahahahaha

balik umah dia punya ubat bius dah abis… mula lah rasa sakit berdenyut denyut.tak boleh tahan…. nangis woooo hahahaha.

rasa rasanya time tu is about rm40 kot.

abanglong masuk bilik doctor just nak bagi semangat to him. today, before inject. the doc sapu alcohol dulu.dah kebas baru inject the ubat bius. so dia tak rasa sakit injection tu. pastu using pairs of clamps yg bentuk macam gunting the doc kepit sana tweeze sini… tarik tarik… amik gunting… sret sret…. siap. pastu they use some tools yg connect two wires. hahaha macam wire jumper bateri tuuu… satu merah and satu hitam.

the things tu actually nak matikan/tutup salur darah rasanya. zreet zreet… macam pateri. siap ada spark lagi. zreet zreet then jahit.zreet zreet…lap lap blood, zreet zreet…  15 mins siap. now rupanya dah takyah balut2 dah. fresh air.. doc kata lagi cepat baik.

pastu he tersengih…i asked him apsal sengih… he said dia dok planning camana nak kutuk his cousins yg belum sunat!!! hahaha

the process takderla mahal sangat, rm90 jer.

balik umah i was expecting him to sakit. but the doc dah bekalkan pain killer siap siap. siap boleh gelak gelak and main SMS with his friends. atuk dia call, pakcik makcik call… sumer janji nak bagi adiah kat dia… ermmmm alhamdulillah lah. he is okey.tak sakit and so on. sibuk nak main play station but i said rehat dulu, nanti klu banyak guna otak main PS, bird tu jadi pendek sbb tension….. wakakakakaka 

oklah… thats all for today. happy weekend dudes!

7 Responses to “sembelih lembu”

  1. AHAHAHAHAHAHA! memula cam ngeri and ngilu je baca camne ‘bird’ tu kena sembelih tapi yang kelakarnya bila abglong kata ‘bird’ akan pendek kalau tense. mana dapatla fakta tu. hikhik..

  2. hahaha kadang kadang jadi bapak kena kreatif.. hehehehe

  3. AbangLong
    that’s quite an interesting entry.. I bet nowadays the technique for circumcision is much better then what they had back then. Anyway.. thanks for visiting my blog.🙂

  4. SI DUGONG Says:

    Keh keh keh Budak2 sekarang mana ada pantang2 dah.

  5. sembelih lembu katanya…
    sangat lah kraetif bab nak takut kan budak budak…ahaks..

    so masa abglong lepas sunat dulu dulu..tension dok???..wakakakaka

  6. erkkk… sakit tak?… keciann…

    no comment! tak der pengalaman le abglong…

  7. xis- yup… nasib baik abanglong tak terasa nak sunat lagi skali woooo hahahahahaha
    dugong – tu ler… dulu kita punya lah pantang.cuma ada member2 yang hantu!! bawak gambar2 panas!!! sakittttt hahahahahaha
    dbi: hahaha dulu abanglong tak tension langsong!!!! kah kah kah. i can read yr mind doc!!!! hahahahaha
    farzilah – biasalaaa… nak jadi lelaki hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: