raya haji.. KL or KT ?

ni nak citer pasal mood raya. its going to hri raya haji soon (aidil adha). well, on many many many occasions, i was asked by friends and neighbours about raya haji in pantai timur. mostly mentioned that raya haji disana disambut lebih meriah dari KL ( that i agree- i’ll state my reasons later) and some mentioned that raya haji is celebrated more grand than the raya puasa ( that i doubt skit).

as for me, who were born and raised in remote state of pantai timur (abanglong is a simple kampung boy.. berhijrah ke kota mencari rezeki.i luv terengganu.beautiful…) i think reason kenapa raya haji adalah lebih meriah disana is simply because of the lembu!

what the heck??? lembu ???

yeah. hari raya haji is (beside the religios agenda) something got to do with korban. even dalam islam boleh korban kambing or any ternakan lain.. (ayam ??) we mostly korbankan lembu on raya haji. dekat sini, i pernah join ibadah korban with our community surau. paid the money, u get the coupon.on the big day itself, you came and do the akad stuff (NOT AKAD NIKAH MIND YOU) and u go home.they already upah other guys to do everything. then about zohor, u go and show them your coupon. then you will get a plastic bag containing the daging and so on from the korban,

anti climax!!!

lembu.jpg

if dekat kampung… all the korban things is done by ourselves.except the sembelih part and part2 ikat kaki lembu tu (tannak aku kena terajang ngan lembu dipagi hari raya ehhhhhh ) then after that its gotong royong things. semua turun padang untuk kerjakan lembu tu sampai siap. bagi abanglong, itu yang menyebabkan hari raya haji di pantai timur terasa lebih meriah dan grand!

i teringat ada one year tu. we came from a big family so ayahanda abanglong decide nak ambik sekor lembu and korban kat umah jer.we all few beradik and mum, dad cukup 7 bahagian. so sekor lembu it was. upah orang sembelih and part siang siang and lapah lapah daging tu we all dengan ‘eksen’ nya sanggup.

hahahaha…..

the males…. 

seorang atuk yang dah tua

seorang jurutera

seorang doktor

seorang peniaga

seorang guru

seorang akauntan

seorang penuntut tahun akhir engineering UIA

the females

nenek cikgu besar pencen 

seorang auditor

seorang guru

seorang doktor 

seorang ibu mengandung

 pelakun tambahan : 13 cucu yang berbaju raya yang berkeliaran

hahahahaha sampai waktu asar belum siap lagi tau. sumer dah bau lembu dah. sorang cakap potong kiri sorang cakap potong kanan. yang si doktor doktor tu plak… aku klu beloh oghangg aku terror aaa ni belloh nnattang..  hehe

but it was really fun.

the next year?? arahan penyimpan mohor besar… dont ever think utk sembelih kat umah lagi hehehehe

and the acara hantar hantar kat jiran jiran and sedara mara. kenduri kendara (semua makan lembu… DBI good business ehhh time raya ni!! hehehe) that makes raya haji kat kampung lebih meriah.

so… am i wrong when i said its becoz of the lembu ???

this year? abanglong raya KL.

19 Responses to “raya haji.. KL or KT ?”

  1. i agree with you. meriahnya aidiladha di pantai timur sebab aturcara (?) menyembelih lembu :o)

    besarnya family abanglong :o) bestnya! family Syana & hubby kecik je, 3 beradik tiap pihak. alamatnya upah org la kerjakan lembu tu hehehe

    raya di Kl yer? kami balik ke KB/Pasir Mas. risau plak dgn banjir.

    Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kpd AbangLong & Family, especially Ella Pajila ;o) yg comey!

  2. meriah ker??? rasa cam biasa jer…huhuhu..

  3. syana : kat sini tiada kemeriahan itu.itu sbb ramai org cakap raya kat kampung lebih grand. hehehe slamat balik kampung. drive carefully, bawak bekal banyak banyak and selamat makan jem…ngehngehngeh.

    salam raya utk semua

  4. dbi : mmg, dok kat sana mmg terasa biasa jer.namun kami perantau ni sanggup bontot jadi macam papan jamn 16 jam utk balik smelih lembu tau. anyway, salam raya🙂

  5. salam abglong .. family saya dok kat Sijangkang, which is near to Klang and Banting and KLIA.. still kat sini walaupun dah nampak moden sbb dekat ngan kawasan bandar tapi masih lagi ciri2 kg dikekalkan ..

    alhamdulillah kalau raya korban tuh, mmg org2 kampung dtg ramai2 utk sama2 tolong selesaikan korban yg kita buat .. biasanya tuan umah tgk2 aje, lepas tuh settle aje semua ..

    rindunya nak berhari raya haji kat Msia .. tahun nieh pun raya kat Dubai gak .. dah laa my big family – relatives wat korban sampai 3 ekor lembu tahun nieh ..tak dpt nak sama2 join kemeriahan tersebut … uwaaaaa …

  6. my family in ipoh… wpun dalam pekan ipoh, we all still lagi pi sembelih lembu sesama org taman tu. still gotong royong…
    syok abglong… bukan syok tolong, tp syok main dgn lembu tu before kena korban… hehehe…

  7. yatie: hidup diperantauan camni lah… tiba hari raya jer…shahdunya tu lain macam.kl ngan kt bukannya jauh tapi bila tak balik, rasa nak nangis gak rindu kat mak n abah🙂
    kadang bila dok takbir, ngalir gak air mata heehehehehe

  8. farzilah- hehehe ipoh mali oooo🙂 taman abanglong kat sini pun kira okeh gak la smg kejiranannya.last yr pakat2 tumbangkan lembu, gotong royong.
    wakakaka…. itulah orang kl, tengok lembu pun amaze! my dotter lagi syok… first time nampak lembu… she said kuda!!!

  9. salam abanglong …biasa ore kato rayo aji di kelate meriah, tak tau le sbb apa. Tapi bg sy biasa saja, mungkin dulu2 la…. cuti raya aji panjang dan org ramai sempat balik kg tp skrg cuti raya plg lama 2 ari, tak sempat nak pegi-balik. Tu kot skrg tak meriah sangat.

  10. toknabe
    mungkin usia yang bertambah kot ? ngehngehngeh
    apapun, yang penting, ia disambut ngan keinsafan dan dengan doa semoga satu hari kita dapat menyambutnya di tanah suci… insyallah.

  11. nape raya kat KL je? kalo erni gi umah, leh dapat duit raya tak abglong? *sengih lebar*

  12. erni… erm boleh takder masalah.tapi bawak le kek sikret resipi skali ekkk..buah tangan! ngehngehngeh

  13. tahun ni , insyaallah , balik raya kat kota bharu.

    tahun ni , ayah ‘qorban’.

    satu lagi yang meriah kat pantai timur, semua ‘kakah dalam’ kita makan.

    perut , macam mak neka jenis perut.
    perut kitab
    perut muda

    rebus , cicah air asam

    lidah , bakar masin

    otak pun jadi masakan jugak …

    hi hihi ..

  14. memang meriah bila semuanya berkumpul..

    wtl selalu hari haji kat shah alam je bersama makcik2 sebab cuti sehari aje

  15. nak joint erni skali abglong… nanti dapat uwit ghaye dari abglong. yeye! uwit rayer… yeye!

  16. pb: ayyooo anda membuat saya begitu ‘terliurrrr’

  17. wtl : tu ler.. biasa cuti satu hari jer.anyway, slamat hari raya🙂

    farzilah : hahahaha…. owang dah dewasa, dah lebih 12sx takleh terima duit raya dah!

  18. samalah me, raya aji di kl

  19. yginsaf… pernah tengok neighbour cuci keter di pagi aidil adha….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: