gadget: gps navigator

Abanglong dah lama nak type entry ni tapi tak sempat.Banyak kerja.Tapi alhamdulillah since today free sikit so i can put this in.I think this will benefit some or most of us.Technologies helps.. I want to share wif u something that had been sooo loyal to me since few months ago.

It is a PDA, a normal compaq PDA (to those yg tak paham its personal digital assistant bukannya Peluk Dia Adiiii) it was given to me as a birthday present from someone lah. tapi i do wonders…. dia baca blog aku kerrrr????? Ngeh ngeh ngeh.So dalam that PDA tu ler abanglong tulis all my appointments, diaries,important stuffs,notes,ideas, phone books, journals, blogging, and serba macam lagi lah.Pendek kata if someone happen to find that PDA and manage to encrypt all the data, dia boleh tumbangkan empayar abanglong…. ececece hehehehehe

.

p9040092.jpgp9040092.jpgp9040092.jpg

normal PDA lah

Tapi yg paling best about this baby is it built in GPS system and bundled with Mapking GPS Navigator. Okeh… sebelum abglong lagi melalut GPS ni adalah Global Positioning System murid murid.Ia menggunakan sistem satelit (up to 24 or 12 satellite) at one time to fix our position kat mana mana mukabumi ini. So dalam erti kata lain, this thing akan bagitau exact kedudukan kita atas mukabumi ini, latitud,longitud dan altitud (kentut tak masuk tau).menggunakan isyarat dari satelit. Isyarat dari satelit adalah percuma dan tidak membahayakan kesihatan lelaki dan wanita.

paham murid murid??

Dengan anologi tadi… setiap kedudukan kita akan di pinpoint oleh satelit. So menggunakan software mapking ni, kedudukan kita itu diconvertkan kedalam peta malaysia.maksudnya, longitud dan latitud tu ditukar kepada exact point dalam peta. contohnya jika anda berada di JJ maluri, it will show u the exact coordinate but convert tu map yg menunjukkan anda berada di JJ Maluri. Fahemm?

Sekiranya hendak travel dari JJ Maluri ini ke KLIA contohnya, all you need to do is just key in the address of the place you want to go.The internal system akan ambik yr location data, get your target data (KLIA) and using the satellite it will guide you point by point and turn by turn untill you reach your destination.cool.Bermakna, untuk travel kemana mana destinasi dalam malaysia nih, all i need to do is  key in the location. Once destination is confirmed, benda ni will select samada nak ikut shortest distance, fastest or avoid tolls… hehehe. then it will guide you. eg it will says- in 100meters turn left. make a right turn at the intersection ahead and bla bla bla.

if u terlepas junction tu, the system automatically will re calculate and show you the appropriate route. klu salah lagi dia calculate lagi and if salah kali ketiga dia akan cakap… hang ni bodooooo aaaaa…. hehehehehe

Let say u berada di satu bandar yang baru first time u sampai. for instance  selayang in selangor. you can ask the PDA dimana ada banks,ATM,foodcourts,restorants,malls,hospital,clinics,sekolah,hotel,balai polis,and so on so on. it will guide u from your current location to the nearest ATM (errrr it wont give u money from the ATM if your bank account takder duit yerrrr)

So nice ehhh.

below are some pics… sorry for the image quality as it was taken using old cameraphone… (errrr old cameraphone means i got a new cameraphone lah!!!! ngehngehngeh)

ipq3.jpg

A  : 8.4km tu bermaksud dalam 8.4 km lagi kena belok kanan

B : 9.04 km tu bermaksud lagi 9.04 km akan sampai kedestinasi dalam masa 22 minit (C) Masa ini dikira secara purata.

D: 0 kmh tu bermaksud kelajuan keta abanglong sekarang adalah 0 kmj. traffic light maaaa hehehehe

E ni menunjukkan ada 3 persimpangan yg akan kena lalu kat depan dengan jarak masing masing.

ipq1.jpg

small version

p8270092.jpg

enlarged version

p8270095.jpg

how it docks in my car

30 Responses to “gadget: gps navigator”

  1. cost me below 2K or not?

    if so, boleh la sambar satu. abanglong bagi tau la model apa tu

  2. wan :cost less than 2k. its about 1.8k rasanya. its hp travel companion. exact model i need to check kotak dia kat umah. its 6185 rasanya.

  3. yesza! i love this entry. sangat berguna untuk memana kastemer yang keep on call to my office utk tanya tentang penggunaan GPS. patutke i ask them to refer to ur blog after this? hak hak..

    I love GPS. memudahkan perjalanan. besh kan!

  4. abglong… tun nk satu.. leh tak?? leh laa.. pliz pliz pliz..

  5. Walaweh..ada GPS.. my fren tengah cari GPS gak.. tapi dia nak carik yang sore husky.. man la… sebab semua GPS sore pempuan..

  6. wan: model nya hp travel companion rx5100. dia ada 2 type, satu ada wifi and satu ada gps

  7. erni : hehehe bisa ajaaa dong.

  8. tun: boleeehhhh nanti tunggu budget rancangan malaysia ke 15 hehehehe

    lediagli : rasa rasanya takder model yg guna sora jantan kabaret.

  9. Kitorg husband n wife xpenah guna PDA so mmg xtau la ada PDA yg ada gak GPS. Kat sini our car guna hard disc navi. Tp malangnya blk Mesia nnt cnfirm dah xleh guna kot. Abanglong create la software or system navi Mesia plak. Sng sket. Kalau guna PDA halus benor la plak nk tgk hihihi

  10. abanglong :o) selamat menyambut hari raya haji :o) semoga bahagia & ceria selalu bersama famili :o)

  11. SALAM EID-UL-ADHA abglong..

  12. mmg worth it GPS ni ya.. =)

  13. fuyooooh… bleh kasik pinjam x??? ngeh ngeh ngeh… bleh la… salam aidiladha… n macih sbb sudi jenguk blog kelat… jenguk2 le salu… n jgn lupe… sain guestbook kelat ek…

  14. pergh sangat berguna kan kan..

  15. ina : i got a friend yg bawak balik keter fr nihon, built in gps.hardware boleh pakai cuma softwarer (maps) problemo sikit.

  16. syana, fizzi: salam raya to you all too.ada daging korban lebih bak ler kat abanglong ekk. hehehehe

  17. kelat : salam raya. kasi pinjam boleh tapi sediakan 18 orang penjamin ekkk.borang j,borang e,salinan kad mycard,surat beranak dan sijil SRP heheheh

  18. lindosh : mmg berguna. dan banyak membantu abanglong yg selalu berada dijalanan ini hehehehe

  19. Abanglong :o)

    You’ve been tagged. Please visit my blog :o) TQ

  20. halermak hai.. betapa ku sangat menginginkan benda ni.. aiyak… memangnya beli la lepas dapat gaji kang.. (ada la 2 tahun lagi baru dapat.. wohohoho)

  21. perghhhhh…cool!!!!
    nak satu lah!

  22. salam eid..lama tak ke mari..tgh cuti kat msia..tu sibuk mengaban…waaa bes dpt hadiah..ingat ur girl kasi….last time kasi hp mainan kan..ahaks

  23. abanglong :o)

    oppps! syana terdelete blog. fyi here’s my new blog. haven’t started anything yet … maybe after new year.

    have a blast celebrating new year & take care :o)

  24. syana : hehehe tag lagi skali lah ekkk🙂

  25. ikoko : simpan sikit sikit… satu hari dua inggit🙂 lagi 2 tahun antar resume kat abanglong ekk hehehehe

  26. nice one. but im not into it!

    i tak berteknologi sgt lah abglong… lagi pun i thing my sense of direction still working… ngehngehngeh…

  27. farzilah: this gadget is included in the current ekod offer.hehehe.saw it in the papers

  28. ye ker… tak tau le plak. that one of our marketing stategy le tu…

    me org blakang tabir abglong… donno about the marketing thing ni… when there is a problem or someone chalenge us in court, that time baru le depa dok cari me… ishkkk… ishkkk…

  29. see you in court farzilah…. hahahaha. itu ayat yg paling tannak dengar ekk.

  30. one of the best present i aver recieved….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: