aneh… tetapi benar. pelik binti ajaib.

since the arrival of the new machine, i’m quite busy with the settings and commissioning. and some learning/training about the machine. hehehe, yer laaa.. abanglong pun kena tahu a bit about the machine. nanti staff takleh nak klentong abanglong. hahahaha.

i need a new staff to run the machine. actually i’ve got someone in mind.someone yang abanglong rasa can work together with me and someone yang i knew he is good with what he did. well, mine is a very new company so abanglong takleh nak spent sesuka hati on everything, every single cents counts. of course i wish i could employ tip top super high skill worker but they surely cost me a bomb. bukan bomb biasa tapi atuk bomb atom tau!

nak cari yg baru belajar, memangler the pay is low but nanti kerja slow, banyak reject and banyak nak kena tunjuk and so on… letih la camtu.

so i call la this guy.well lets call him mr pelik. i think i’ve blog about him before if i’m not mistaken. well, dia dulu kerja with me and unta. abanglong mmg suka cara kerja dia and suka commitment dia.bayangkan mana ada staff dalam dunia yg fana ini sanggup buat macam dia buat.

dulu ada satu kes dimana ada things yg di order oleh client yang sangat urgent.i approached him petang tu; bang… boleh tolong stayback tak… this part nak urgent laaa.

he said- boleh cik ady. tapi saya ada problem sikit. malam ni mak saya buat kenduri utk family.saya kena attend. minta maaflah.. saya cuba siapkan, tapi after maghrib saya kena balik rumah. kalau tak sempat siap lepas kenduri saya datang balik.

so he did the things and around seven he went back for the kenduri.

about 11 pm, dia datang kilang balik! sambung kerja balik….

itu antara sikap dia yg buat abanglong really respect him.

tapi ada one day unta marah dia kaw kaw tanpa sebab yg konkrit.hampir bertumbuk dia dengan unta. dah la unta marah tu depan client…(dungu punya unta!) starts from that incident, he slowly drifted apart and eventually resigned.

few days back i called him and offer him the post. so malam ni after work i met him at the mamaks. kira interview kerja lah.among the things that we discussed;i asked him, whats your pay now. he said all in all including allowance,rm1800. (he is just 23 yrs old.lulusan vokasional) i said; frankly company i terlalu baru, baru few months and i dont think for the time beeing i could afford to pay him that much… and i offer him what the company mampu…. rm1500.

he said…

BOSS… DENGAN BOSS SAYA TAK NAK BERKIRA SANGAT.SAYA TAHU BOSS MACAMANA DAN SAYA TAHU MACAMANA BOSS JAGA STAFF… SAYA NAK KERJA DENGAN BOSS….. BOSS BAYAR SAYA RM1300 PUN CUKUP LAH…KOMPENI PUN BARU LAGI.BESOK2 DAH MAJU, KITA CERITA LAIN LAH…..

ERMMM ada rupanya staff yg macamni ekkk!!

alhamdulillah.

28 Responses to “aneh… tetapi benar. pelik binti ajaib.”

  1. ‘good employee is meant for a good employer’
    🙂

  2. susah nak dapat staff mcm tu abglong. 1 dlm 20 juta. hehehee. mudah-mudahan murah rezeki dia & abglong. btw, abglong buka company apa yek?

  3. salam..happy new yr…uikss ada lagi insan berhati mulia di dunia ni..moga abg long tak persiakan pengorbanan en pelik nih..mmg pelik

  4. huhu.. abg long.. betul la dia ni mr pelik. ahahah.. tp alhamdulillah la. ada gak manusia yg baik dlm dunia nih. abglong pun baik.. dia pun baik la. selamat tahun baru .. apa azam tahun nih?

  5. emmm… mmg ada staff mcm ni. specis yang makin pupus gak, mcm u! hehehe…

    ni di namakan staff yang mencari kepuasan kerja and he really trust you dude!

  6. hmmm..beruntung abglong dapat staff mcm tu..selalunya yg ada adalah sebaliknya…kena jaga betul2 tu abglong…hehehe

  7. laa silap tempat.. Malu… huhuhuh… patutla lain macam je comments tadi..

    heheh i like what neeza said.. rings a bell..
    and agree with athirah.

  8. oh, baiknya lelaki itu. sungguh murni dan budimannya beliau. sila sampaikan salam saya yea. ahahahaha!

  9. abanglong Says:

    athirah : jangan tak tau..abanglong ni notty gaks ni hahahaha

    neeza: well i do stuffs for automotive and electronics productions. tidak terlibat dalam aktiviti cetak vcd atau dvd yer.

  10. abanglong Says:

    arsaili,tun, uncleJ: tu ler.. tapi thanks God dpt ramai staff cam dia. ishh klu sumer staff aku camtu.. kayoooo aku hahahahahaha

  11. abanglong Says:

    erni ngeh ngeh ngeh… tu you lom tengok boss dia lagi tu! wakakakakakakaka

  12. automotive product?… which car parts u doing?… nak chek list supplier co. ada you tak?… hehehe…

  13. khairulnizambakeri Says:

    Ada lagi manusia begini. Huhu. Terharu.
    Kenapa warna-warni abanglong?

  14. Abanglong :o)

    Selamat Tahun Baru :o)

    Alhamdulillah abanglong dapat pekerja2 yg bagus … mcm abanglong juga :o)

    A good boss will have good staff – it’s a universal rule :o) you are their role model :o)

    :o)

  15. automotive means vendor for Proton or Perodua or yang sewaktu dgnnya lah ye. betul ke?

  16. ye.. ye.. bos dia tu, silap tengok leh kena belasah ngan ella pajila. hikhik.

  17. kena bagi bonus lima bulan gaji kat dia ni akhir tahun kekgi

  18. kadang-kadang duit bukanlah segalanya buat mereka yang memahami tentang konsep percaya..

    percaya pada rezeki Allah…

  19. abanglong Says:

    farzilah: no worries.i not in your list… as long as LOH ada situ😦

  20. abanglong Says:

    KNB : warna warni ? tak paham aaa.
    syana: thanks. doakan lah yer moga abanglong success.cepat sikit pakai UDM hehehe
    neeza : dan juga Ford,toyota,honda,mitsubishi,naza dan sewaktu dengannya hehehehe

  21. abanglong Says:

    erni : yup…konfirm masuk ICU punya hahahaha.
    DBI : insyallah🙂
    MM : Allah boleh memberi rezeki dan pertolongan dengan apa cara sekalipun dan terkadang, kita terpaku dengan pertolongan yang tidak disangka itu.Keujudan anda semua yang mengikuti perkembangan blog ini juga merupakan salah satu cabang pertolongan Allah utk abanglong, membantu dari segi sokongan moral… terima kasih semuanya.

  22. abglong,
    LOH dah tak der ler… he has been transfer to KL office and now in Admin jer… its a HOT place! ‘wat come around goes around’ you know wat i mean rite?
    its under sophian n ainol now… wanna try again?…

  23. aduhhh… bosan tahap dewa ari ni. tak productive lansung…😦

  24. abglong, i ade tag u. nnt u check kat blog k.

  25. abanglong Says:

    farzilah: ermmm nanti ahhh. belum sampai seru nih hahahaha.
    erni: tag anda telah ku balas. hehehehehe

  26. […] mission ? possible read this entry first […]

  27. omg.. seriously ker that mamat.. boleh bagi diskaun gaji plak??!! org lain sure dh blah klu tk dpt raise..

  28. abanglong Says:

    julia – yes. he wasnt joking

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: