jumaat

abanglong nak citer pasal ari jumaat lepas. pegi smayang jumaat dekat ngan office. sebelum tu lunch kat kedai sebelah masjid.amik ikan percik, sayur and air kosong.. kena rm4.8 ermmm dah inflasi makcik kedai nih.

masa sebelum solat, imam dok baca khutbah.

sebelah abanglong ada sorang pemuda.age dia rasa mid 20ies kot.pakai kemeja and jeans. rasa rasanya kerja kat office/kilang berhampiran.

masjid tu, kalau kutip derma dia bagi satu kotak yang ada tayar. so kena pass pass dari kanan ke kiri.you put your sedekah and passed it to guy next to you and so on.

abanglong perasan this guy, masa kotak  tu sampai depan dia.. he keluarkan his wallet. abanglong nampak dalam wallet dia ada few notes seringgit dan satu note lima ringgit. (jahat abanglong, jeling jeling wallet orang hehehehe)

biasalah, dah masuk tengah bulan, poket pun kering la kan.. sakit enpitis yer DBI!!!

tapi abanglong rasa terharu, that guy keluarkan the 5ringgit notes and masuk dalam kotak sedekah tu. means dalam wallet dia tinggal a few ringgit saja… allahuakhbar.mulianya hati dia.kalau abanglong, mungkin abanglong akan sedekah only seringgit or worse mungkin langsung tak sedekah. yerlah..duit dah kureng kan…..

but not that guy…..

moga Allah bukakan pintu rezeki untuk dia… Amin.

19 Responses to “jumaat”

  1. Mana abanglong tau dia takda duit dah… kot dia selit-selit ker… thehehehe…

  2. waaa..llayout baru….klusss..

    dai jensi tak bawak cash tu..main sain cek,card bagai…

  3. fuyooo..lawa blog baru abg long….sy tadak masa nak ubah…ehehe.. umm tersentuh gak baca kisah this guy…kekadang bila buat kebaikan ni tak yah fikir pjg, sebab nanti awak akan permudahkan jalan kita….tu yg nak berubah nih..semangat tengok mamat tuh,,moga Allah permudahkan beliau

  4. abanglong Says:

    shai : boleh jadi jugak….
    dbi : hehehe… tukar cat umah jer🙂
    arsaili : itulah, kadang2 kita sering berfikir panjang utk membuat sesuatu kebaikan walhal setiap kebaikan itu akan dihitung kemudian hari….

  5. layout baru di tahun baru..

    salam abglong,

    kalau betul lah, that guy mmg berhati mulia…

    I’m adding ur links at my site. don’t u mind?

  6. athirah : boleh…silakan. mekasih banyak banyak yer🙂

  7. wow! umah dah cat baru. cantik!

    u demam ke? sorry malam tu. mak guna laptop. layan anak buah main game. beta dah sampai KL. hikhik..

    hmm, u asyik cita pasal pemuda pemuda yang baik je. kenalkan kat i bleh? huhuhu..

  8. terharu pulak rasa. entah2 malaikat tak? tapi memang ada orang macam dia. neeza pernah jumpa… baru aje. tapi scenario berbeza la…

  9. abanglong Says:

    erni : rumah dah siap!!!! ngeh ngeh ngeh. ermmm harap maap, pemuda itu mmg tidak dikenali. cuma salam ngan dia time lepas smayang…. errrr orang yg dok sebelah pemuda itu erni tannak kenal ker???? ngehngehngeh

    neeza : entahlah, mungkin abanglong diberi warning dari “atas”. rezeki sikit ker banyak, sedekah jangan lupa… mungkin jugak kan!

  10. Salam Abang Long… semoga doa Abang Long tu akan dimakbulkan Allah dan pemuda tu diberkati sehingga ke akhir hayat dia. Sian kan, bila tengok orang cam gitu tapi terasa kebesaran ALLAH bila tengok betapa suci dan bersihnya hati pemuda tu. OD nak jadi cam gitu, punya hati yang suci dan bersih…

  11. betul gak tu… sama la neeza pun… kena ingatkan diri sendiri gak ni🙂

  12. mulia sungguh hati pemuda tu… hensem tak? nanti boleh kenalkan dgn saya… hehehe!

  13. abanglong Says:

    OD,neeza n farzilah.. abanglong anggap peristiwa itu sbg satu peringatan dr pihak ‘atasan’ kpd abglong yg selalu alpa dgn rezekiNya… kena slalu beringat tatkala susah maupun senang.

    farzilah… encem agi org sebelah dia wakakakakaka

  14. abg long ni bernasib baik la.. takpun sbb abg long ni pun baik tu pasal ALLAH selalu ketemukan abg long ngn org baik baik. jarang tun jumpa org baik baik nih.

  15. abanglong Says:

    tun : abanglong ni notti tau hehehehe

  16. hahaha… no comment!!!

  17. farzilah… komen anda adalah no komen hihihihi

  18. kamilsifu Says:

    mulianya hati dia..yup..kalau aku dalam situasi tu pun mungkin tak derma gak..silap2 saja pejam mata tak nak tengok kotak tayar tu lalu depan kita..huhu..nauzubillah jauhilah kami dari sifat yang bakhil..=]

  19. abanglong Says:

    kamil : tu lah… abanglong rasa most of us will take/do what u wrote… ignoring the kotak tu.walhal, kita takkan kaya dengan 5 ringgit dan takkan muflis dek kerna 5 ringgit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: