at work

opi.jpg

ni conference room. bukan kat opish abglong tapi kat opish client.active player in automobile business. i was there this afternoon to give my presentation for a new project.the project is to manufacture parts for our coming national car.nice room eh.. big table, leather chair, cool aircon.

screen tu is my laptop.i dok prepare connection to their projector sambil waiting for the big shots to come.

i wear a red shirt today

i read somewhere, wear bright to create mental impression.

the boss masuk and the first thing he said to me was

wah ady, merah ari ni… chinese new year ke!!!

ampeh!

dengan suara serak and tekak yang sakit i present my designs and proposal

the bosses looks impressed (or maybe sleepy….)

present about costing

present about terms and conditions

request about payment terms

sessi soal jawab

banyak tanya,banyak soalan dan banyak gak tembakan

at the end….

alhamdulillah…. looks like our company will be selected

the boss asked me to give final designs.final quotations and work schedule.

basically, the project is ours.

alhamdulillah.

masa tea break..

talked to the project engineer…

he told me that actually; i’m the only vendor that the boss called to present proposal

and i’m succed in this project.. all other parts will be awarded to me.

and he also said that.. the boss nak develop vendor melayu this time.

and he told me…

buat baik baik ady, aku tahu kau boleh dan aku tahu kau takkan hampakan kami.

insyaallah.

problem now

cash cash cash cash

i need more cash

ayyooooo

22 Responses to “at work”

  1. wah-wah projek beso no… nanti dah kayo jgn lupa chek nohhhh… chek sentiasa doakan hang berjaya tinggi gunung nun… nanti depa semua pakai keta saga ada parts company you… huiyoooo… bangga chek!!!

    nak pi ckp kat aji azhar le…

  2. Abglong, MARA ada,Tekun ada, bank ada, kembar abglong pun ada. nama dia along… heheheee yang last tu tak leh pakai tau… Insyaallah.. dimana ada kemahuan disitu ada jalan.. oh ya! abglong kena tag ni. cepat yee..:))

  3. insyaAllah, u boleh punya. cam yang neeza cakap. MARA ada, bank ada. u tak try ke? tapi, skrg pun dah nampak jalan jalan rezeki u tu. cuma kena sabar sikit je. i doakan u terus berjaya dan berjaya.. caiyoook, caiyookk!

  4. abanglong Says:

    farzilah : its not only applied to saga but to all future proton models . and im not making their part actually.i’m designing machine to produce their parts…. so takderlah each keter ada my products.its my producst that produce their parts….🙂

  5. abanglong Says:

    neeza n erni : well,mara,tekun and sekutunya abglong pernah mengadap.dan jawapan yang diberi tidak sanggup dipaparkan disini…semuanya indah khabar namun hakikatnya hanya mereka dan keluarga mereka yg tahu.
    abglong juga pernah mengadap cgc, memohon cuma 50K utk modal pusingan. jawapan mereka;kami tak bagi utk 50K, kami bagi 250K keatas…. and i said to them, i only apply for what i need not what i want…if u give me 250K, kang i amik bmw sejibik.. nanti cakap melayu tak reti bisnes lak!

    ayyooo kena tag bergambor laks… hehehe, i will do insyallah

  6. Abanglong, melayu hebat, melayu bagus, melayu boleh. Sesungguhnya. Asalkan, hidup atas jalan Islam, rajin dan punya pemikiran yang betul. Abah yakin abanglong ada ciri2 itu.

    BTW, tahniah sebab dapat projek…lagi. Semoga akan lebih maju, insyaAllah, dan kita akan jumpa Syed Mokhtar Al-Bukhary ke-2 tak berapa lama lagi, kan abglong??

  7. wah.. congratulations! jangan lupa sedekah satu teh tarik n roti telor kat shai, amik berkat gitu😛

    since cgc kata bagi 250k, kalau boleh dapat then bedal je la abanglong… tambah modal, who knows you need more later on. wish you all the best. show them melayu boleh!

  8. abanglong Says:

    abah :terima kasih..namun pujian itu terlalu tinggi buat abanglong.abglong adalah manusia kerdil biasa yang cuba mencari rezeki melalui berniaga dengan membawa keyakinan bahawa 9 dari 10 rezeki adalah dari perniagaan… berkat doa keluarga dan kawan kawan insyallah akan memberi lebih kemajuan🙂

    shai : no problem hehehe. its not pasal 250k tu.. tapi you should tengok his facial impression masa holds my documents and jeling kat i… en ady…50K kita tak buat..kita buat utk 250K keatas jer… sambil senyum kambing.pastu sambung, u cubalah pergi bank2 biasa utk 50K nih…
    dan dia juga insan2 yg namanya ada “bin”

  9. lol..nak masuk share gak boleh???..jap nak check akaun bank…

    cisss..enpitis jugak lah..huhuhu…

    good luck …

  10. oh design machine ya… baru ler paham… but we dont do that in my co. coz all the parts dah siap, just assemble jer kat sini…

  11. projek besar?wah..tahniah. keep it up!

  12. abanglong Says:

    dbi : share dari segi supply paracetamol,benadryl,ponstant, pun di alu alukan gak hahahahaha

    farzilah : yeah… and gue mmg familiar ngan engine mount jig,brake hub press,fuel tank leak tester,door install jig,inpanel jig,bla bla bla…. ngehngehngeh (cuba tanya yg ariff if tak paham hehehe)

    kakluna : mekasih kak… rezeki dari Allah🙂

  13. erkkkk… pernah dengar all the jig’s words…. but not really understand the function. as wat i know all the jig come from HATSI or Japan looo… really technical ya. i masuk line pun setahun tak sampai sekali pun… hehehe!

  14. huhu.. yela abanglong, smer benefit yang kononnya for bumi ni hanya indah khabar dari rupa… hehehehe… luckily i’m non-bumi…😛

  15. tahniah abanglong. selamat maju jaya. moga dibukakan pintu rezqi & rahmat buat abanglong. amin!

  16. abanglong Says:

    farzilah : local pun can do maaah🙂

    shai : itulah, gah kat paper bukan main… tapi hakikatnya…ampesss

    umi: terima kasih banyak banyak🙂

  17. mistress : mekasih manyak yerr

  18. kamilsifu Says:

    ~siapa bilang gadis melayu tak menawan..tak menarik hati..tiada memikat~ops..silap lirik daa..~siapa bilang orang melayu tak berjaya..tak menarik duit..tiada berguna??~

    keep it up,abanglong..congratz,bolehlah aku tambah ‘penaja’ aku kat Rusia ni..wakaka =p

  19. abanglong Says:

    kamilsifu : nanti bawak balik shutlle utk abanglong ekkk hehehehe

  20. congrats for getting the job…

  21. wtl : terima kasih banyak… doakan moga abanglong dapat job job yang lain yer..hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: