corat coret

motor besau

tadi pegi office client. collect some payment yang buat kerja bulan 11 lepas. i do internet networking for them. tarik2 cable, pasang switch, faceplate and so on. tengok parking lot boss, kosong. tapi ada moto besau.

borak ngan staff dia, motor tu boss dia punya. BMW beb. rega dekat 170 ribu….

amboi. motor jer dah dekat 200k. tahniah tahniah…. hehehehe

petua

balik dari jumpa mamat tu, i stop for lunch kat warung tepi jalan. makan nasik campoq. best jugak, macam macam lauk ader, ulam ulaman dan sambal menyambal. time nak bayar, kena rm6.50. kira okey lah. pastu i told the cashier, kirakan sekali brother meja sebelah abglong tu.i dont even know him, saja nak belanja.all in rm13.00.

ni abanglong nak kasik satu petua. dulu ada sorang ustaz ajar kan me. petua ni katanya, akan memurahkan rezeki kiter. caranya simple, sesekali kita jangan kedekut. bukan nak cakap abanglong banyak duit or abanglong ni suka menunjuk2. tapi dengan cara belanja orang yg kita tak kenal, secara tak langsung akan mengembirakan hati dia. dan Allah telah cakap, sesiapa yg mengenyangkan saudara dia, adalah balasannya kan!

so, sesekali makan kat warung tu, tengok2 meja sebelah. agak agak okey, time bayar tu, bayarkan meja tu sekali. kita takkan muflis dengan lima ringgit dan kita takkan kaya dengan lima ringgit. namun, pahalanya tu… allah jer yang tahu. cubalah, and insyallah you will see the different later on.

projek

abanglong now dok design satu projek baru untuk kilang buat jarum. baru sekarang abanglong tau yang rupanya shringe (betul ker eja neh…) ni boleh guna sekali jer. (yg abglong guna dok suap ubat kat ella and her sister tu camana ekkk!!) so this kilang neh, buat shringe and jarum utk pasaran dalam and luar negara. company dia juga ada supply jarum percuma utk doktor doktor tak bertauliah kat mesia neh.

ada dua projek, satu nak buat mould and die utk lekatkan kertas and plastik utk simpan shringe tu. that one simple jer. design dah siap, dah hantar quotation just tunggu confirmation.

lagi satu projek, ni yg susah skit, dia nak buat something called safety shringe. this shringe mmg boleh guna sekali jer. once dah pakai, dah takleh sedut ubat lagi and jarum will automatically masuk dalam plastik tu. canggihkan. dia dah enggage one company utk buat design tu, tapi company tu resign.tak leh continue. so now i kena sambung… interesting yet so challenging.

doakan abanglong berjaya….🙂

12 Responses to “corat coret”

  1. Salam Abg Long ….

    thx for the petua…
    nampak mudah sangat kan , tapi ,
    kdg kdg susah gak nak ikut tu ….

    insyaallah , pB akan cuba try

    and one more ting

    selamat success ….

  2. salam bang long, bila la nak belanja saya nih? janji nak belanja nasi ayam kan…ahaks

  3. dbi akan risau jika org tak kenal tetiba nak belanja….sesuatuh sgt🙂

    vacum shringe n needle yg nak buat tu..intersting plak..but make surelah murah…

    good luck

  4. abanglong Says:

    pB : mekasih. takper… janji ikhlas.klu nak banja abglong pun buleh gaks hehehe

    arsaili : no problem bro. turun kl, calling calling lah.

    dbi: hahahaha. he wont know that kiter belanja dia.kita deal direct ngan cashier. thats the purpose, kita menderma secara senyap dan tidak perlu membuat pengumuman dan memanggil sidang media.. bawak cek besar2 kan!

    shringe tu mmg should be murah and must be sebab target volume dia is about 3million unit per month, cuma initial cost mmg lah tinggi. designer akan charge kaw kaw ni hahaha.

    to all – this dbi is a wonderful doc who blogs bila tiada pesakit. hehehe. dan dia teramatlah suker warna kuning… check him at http://www.bilikini.blogspot.com

  5. syringe tu takat bagi ubat kat anak takda apalah bang. tapi kalau untuk cucuk mencucuk tu memanglah kene guna skali jer. anyway congrats pasal dapat job lagi🙂 tak lama lagi boleh tukaq kete dah….

    abanglong bgtau kat shai, tang mana abanglong selalu gi makan, nanti shai boleh duduk semeja dengan abang, dapat makan pree… hehehehe

  6. abang long … syringe yang guna bagi ubat tu tak pe kot. lagipun kita tak guna jarum dia cuma guna syringe tu jer… sib baik anak dah besar, skrg guna sudu jer..

    wow… new hi-tech syringe, very the interesting. mesti lepas ni doctor2 tak bertauliah tu tak leh share jarum lagi.. tak sabo nak tgk..

    anyway… semoga sukses..

    sukses! sukses!

  7. Kalau anak dara yang terkena belanja tu mesti dia perasan ada mamat plak minat kat dia hihi. Kidding! Bagusla kalau semua syringe mmg boleh guna skali je n jarum xnak kuar tu. Makin ramai la kot ‘doctor2 inject sendiri’ ni resign kot? hihi.

  8. abanglong Says:

    shai – hehehe… kena setltle kan utang utang utang utang utang dulu hehehehe.
    mana i makan ? well… kat mana yg nampak bersih dan foods nampak sedap. miahahaha.

    mm – pakai sudu klu ubat tu sodap. dia makan sendiri. tp klu ubat tu pahit… perghhh mau kena gusti dulu tu

    ina – jarum tu akan masuk dalam plastik tu. so syringe tu dah tak berjarum ah..

  9. ha bang kat mont kiara ni banyak tempat bersih n sedap… meh la sini… kekekeke

  10. bila ada pesakit pun berblog jugak…hahahaha

  11. btw..tadi lunch pun dbi bayar makan untuk org dua tiga meja …dia tak tahu n dia tu patient yang selalu dtg klinik..

    *sekali sekala kenalah ikut petua petua dr abglong yang byk pengalaman ini…wink..wink..

  12. shai : wokeh… makan apa beshhh ?

    dbi : miahaaaa canggih dokter nih. dok cek owang sakit sambil blog ehhh…
    and baguih laa tu. rezeki sesekali share ngan owang lain hehehe. abglong pong blajau dari org lain gaks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: