touchdown

semalam called a friend… baru balik amsterdam for a holiday….. ermmm pegi sowang sowang… klu bawak abanglong sama kan besh!!!!

si miskin kena tindas

sampai umah tengok ada bills merah. satu dari syarikat api -tnb. makluman pemotongan. baca2 nak tergelak pun ada. ari tu i pay guna CDM – cash deposit machine. bill tertunggak is rm204.75  tapi cdm hanya terima notes 10,50 and 100 only. so i paid rm200. tengok2 tnb antar surat. bill tuan tertunggak rm4.75 sila buat pembayaran segera atau dikenakan tindakan pemotongan bekalan.

bill air abt rm120. hehehe this one, mmg i bayar 2 or 3 bulan sekali. pun ada cop segera bayar klu tak kena potong bekalan.

namun, abanglong pernah terbaca dalam akhbar; ada syarikat syarikat gergasi yang bill tertunggaknya mencecah jutaan ringgit. awaattt hang tak pi potong sana dulu????? bill letrik, bill air, bill tepon… semua main juta. atau mungkin sistem komputer they all tak leh baca amaun yang tertunggak melebihi rm 1000 kot?? mungkin gak digit digit tu akan ilang kalau amaun tinggi! software bug kot.

mungkin tak ???

8 Responses to “touchdown”

  1. ha biasala tu abanglong. shai pernah ngamuk dengan syabas sebab kunci air time budak2 ada rumah n im in the office. mengamuk la, kene plak customer service dia kerek… memang carik nahas. memanglah tak bayar, bukan takmo bayar, cuma selalu lupa plus malas, but amount tertunggak tu sikit jer, tak sampai 50 pun. tapi kalau nak kunci pun agak-agakla… should know time cuti sekolah, boleh plak letak surat pemotongan tu kat my mailbox, kenapa tak naik atas antar at least my nephew can call me.

  2. best jugak kalau lebih RM1K pc tak boleh baca. boleh le darl biarkan bil melebihi rm1K macam tu hehe…

  3. Salam,

    Memang hampeh. Tau jugak tentang syarikat gergasi dan konglomerat yang tak bayar bil berjuta-juta, tak berani lak nak suspend service kan. Kalau cam kita ni, sikit2 nak potong. I mean seriously. Pernah dapat surat kuning sebab bil rm17, hahahha. Diorang ni kan dok kejarlah insan2 marhaen nih.. tah apa2..

  4. SALAM..

    rasa rasa ker kompani besaq ni depa byr on paper jer kut ….

    api tak der, ok lagi.
    air tak der, haruuuuuu

  5. abanglong Says:

    shai – hahaha.. tak bertimbang rasa langsong rite.

    darling – ermm cuba lah.klu success let us know ekk

    arena – yer laa… kesian kiter owang owang susah ni kan!

    pB – betul, takder air… ussshhhh. teringat time dok skolah asrama dulu, selaaaalu takder air.

  6. rasanya memang takkan succes.. sebab kalau RM200+ dah dapat surat warning mcmana nak biarkan sampai RM1k?

    tapi dulu darl penah tak bayar bil TNB sampai setahun. tunggu sampai dapat surat pink baru darl bayar. sampaikan staf kat kaunter tu kata “kan senang byr bulan2 dari byr 1 amount yang besar” dan jawapan darl, “malas nak que” hehe

  7. abanglong Says:

    darling : yeah. ciput ciput pun dah kena warning. but u lagi dasyat… setahun tuuu hahahaha

  8. cam tak puas ati jer ni ek…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: