test drive : the all new saga

Ari ni i take my own sweet time pi Proton Edar. Saja nak pi tengok hasil kerja my company to some of the part.Hehehehe. Looks okeh la hahahaha. Kita buat ikut proton nyer spec, quality and inspection. So bila dah they all approve means segala tanggungjawab tu they all nyer responsible lah rite.

They gave me the highest spec to test drive.After filling in some forms, the key is in my hand. First impression, quite a nice car for 40K.They have 3 trimline basically N,B and H – sumer tu beza dari segi kosmetik lah. and the cheapest is the N line, basically a car without any stupid accesories ie sportrim etc.priced at abt 32k manual transmission with a 7 months waiting list.

saga1.jpg

rear light a bit cam merc hehehe

For a 40 K car, the overal car is nice; but being badged by proton could jeopardized some potential buyer.ppl somehow will start to think about the quality and the realibility of the parts for the long run. the car might look odds at certain angle. ie bontot pendek, tinggi and quite kurus. first impression, lawa lah gak.cuma proton biasa laa, ada gaps here and there.

cabin wise, agak luas. rasa rasanya lebih luas dari waja and wira kot.maybe the height membuatkan rasa lebih lapang. simple dashboard.cuma signal and wiper stick tu cam waja, ala ala continental car gitu.No funky buttons and gadgets there.what do you expect rite, nak tengok buttons and switch banyak banyak pi bawak aircraft laaa.

saga2.jpg

meter.. kat tengah tu display gear position

saga3.jpg

meter lagi. close up. pardon for the photo quality, using only camera phone. kiri kanan tu yg macam signal enpon tu is meter minyak and temperature

But, as for me; the plastic materials used on the dashboard and around the car looks cheap, feel cheap. donno how long it would last. ni demo car pun dah nampak cam goyah jer.but again, no complain on the 40K car.

 

According to the friendly salesman, the average consumption for the car is about 12 cents per km which is quite okeh la i guess.it is a 1.3 litre with an auto transmission btw. the ride is firm with quite a nice handling. NVH pun okeh, tapi ni keter baru and i drive pun tak laju so might be not so accurate lah. the car i drove feel a bit spongy on the brake. macam tak berapa grip. maybe its still baru as the pads are not really worn off lagi kot. a bit sluggish but much better compared to a 1.5 wira auto.

saga7.jpg

 ni dashboard utk mem. banyak ruang penyimpanan barang. letak tisu letak serba mak nenek pun boleh

Its also comes with a cd player though i’m not sure whether it plays MP3 or not. Tapi klu nak masuk DVD sah tk leh main kat situ yer adik adik. One thing that i not very like is the placement of the 12V outlet, ada ker letak kat ngan cup holder. so klu u letak tin air, benda tu dah  terhalang. design flaw my pren.

saga6.jpg

a standard clarion cd player

 

saga5.jpg

engine bay. campro with a.i.m

saga4.jpg

tu bukan abanglong yer. tu mr salesman tengah letak plet number b4 test drive.

 

saga9.jpg

ni dalam bontot dia. i just nak highlight the manufacturing defect kat sini. notice the uneven paint color tu, setengah ijou and setengah putih. ni paint department punya kerja la ni. qc lak lepas pandang in order to meet quantity. tapi most of malaysian dah terlalu tebal sifat tak apaaaa tu. lagi lemak ler depa kan!! hey, its our hard earned money tuuuu

but star of da day ->

saga10.jpg

promo sticker they all ni!!! hehehehe

kudos to proton designers who came out with the car. and kudos to management teams.they finally deliver what market needs. a simple yet practical car with not so burden price tag. they were improving though it tooks more than 20 years since. and yes, we cant compare proton with honda or toyota.. but its not wrong to aim high right!!

 

14 Responses to “test drive : the all new saga”

  1. i like the sticker!🙂

  2. dah col proton edar dah tp last2 hubby plaks cancel…

    x merasalah…

  3. erkkkk… proton mmg cantik bila tgk design but quality sorry to say ler kan… bukan nak pandang rendah tp itu le kenyataanya… but for 40k that a nice car to buy… takat wat jejalan dekat2 boleh ler, utk ibu2 anta anak pi skolah, tuisyen, pi pasar, pi opis n so on… kalau nak pakai lama, rasanya tak leh. enjin jatuh dulu dari body kot!
    in our plant, gap tak ckup spec pun tak leh kuar dari plant… lagi2 painting… nampak ada buble here n there… dah trus reject. that y keta dia mahal coz the quality is there. we should learn from the Japs when manufacture our national car. jgn letak sikap tak per ler…. coz sampai bila pun tak der improvement…
    me not using local car coz i ganaz le abglong… bawa keta cam bawa lori. langgar here n there suka ati jer… so kena guna keta kebal. kalau guna local car dah sure jadi tin sardin. bukan tak nak sokong our own car ekkk… but i in luv with perdana V6. for the time being guna jer company car ni. tahan lasak tuuuu… mine no plactic bag in the fuel tank! hehehe…

  4. coffe: yeah… marketing team they all are working hard!

    mama: alaaa boleh pie lain kali… no hal whaaat

    farzilah : u got co car ?

  5. Farzilah :
    I pakai Waja buatan 2003. Sampai sekarang enjin belum jatuh-jatuh lagi. 🙂

    Kalau bawak ganas macam bawak lori, bukan takat drive kereta Proton je boleh mati… bawak mercedes pun boleh hancur berkecai badan ! .. ingat tak eksiden sorang mamat India pinjam Benz C class company dia yang mati dgn 3 orang kawan dia kat Jln tun Razak dulu tu……

    peace

  6. lah waja 2003… baru 5 thn banglong… ingat tadi dah 10 thn ker… my family guna civic 5th generation… dah more than 12 yrs… stady lagi engine… body pun cun lagi tuuu… takat 5 thn, byk keta boleh tahan lagi… my own car pun dah 4 thn.
    yup… i have co car… naper ek?…
    kalau nak mati bawa keta pa pun mati gak! jalan kaki pun mati… as i said, i ganas… so local car kurang sesuai dengan i… tu jerrr…

  7. Enjin Campro erk?? ingatkan Doch..

    ermm..part mana yang company abglong involve.. citeler.. hehehhe

  8. walau apa pun komen, I still prefer to drive Proton. Why??? Because it is Malaysian car. Proud to drive a MALAYSIAN car. Kalau as rakyat Malaysia pun takle nak bangga dengan hasil kerjatangan anak tempatan, camana ek orang asing nak pandang? Quality is something that we have to improve, i admit. Tapi kan kalau mindset dah kata kete Jepun lagi bagus… sampai bila-bila pun kita akan pandang rendah pada kereta sendiri, tak kiralah quality apa pun yang proton kuarkan. Kenalah ada semangat patriotik sket. Just look at Korean, sampai ke ceruk mana pun, even nak buy groceries, they prefer to go to their own mall. Barangan yang dijual dalam tu sama jer boleh dapat kat mana-mana local supermarket, the diff is packaging jer, import dari Korea. Can you imagine how patriotic they are? Tak cayer cakap shai ni, pi la kat One Ampang Business Avenue, sana bersepah kedai korea. From restaurant sampai ke supermarket, masuklah dalam supermarket korea tu, you can only find local products macam roti and rokok saja. Others smer import dari Korea.

  9. madimat: abanglong pernah pakai kancil, saga dan juga wira satu ketika dulu🙂

    athirah : yup, its a campro but with aim.hehehe utk blm neh i got some parts in the engine department..🙂

  10. berminat nak test AUDI TTS….. sapa boleh arrange????

  11. saya order 25 januari dapat keta 21 february, ok la cepat, sepanjang saya bawa ok, perjalanan lancar, sebab belum banyak lagi di jalan jadi syok lagi orang asyik tengok saja, rasanya ia amat sesuai untuk anak perempuan baru habis spm, cantik menarik tertarik

  12. apa-apa jenis kereta pun asal cermat pakai tentu tahan lama

  13. […] blm tu is the codename. nama saintifik dia proton saga. (abanglong pernah blog about it here) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: