ida nerina bogel pulak!!

Hari ini, tercatat dalam sejarah. Tidak pernah lagi abanglong lakukan benda ni selama ini. Mungkin keadaan memaksa abanglong bersikap sedemikian atau mungkin juga ada hormon hormon tertentu yang terlebih menyebabkan tindakan sedikit diluar kawalan. Atau mungkin juga kita memendam rasa terlalu lama, dan bila ada spark, terus boom!

Hari ini i went to Effa punya office. Well, since i didnt recieve their payment for last month i really keep track on their moves.They mentioned that they will settle the things after CNY. So I went and meet them few days after CNY and present them the list that the owes me.LAPAN DIGIT TAU!!! errr tu termasuk sen lah hehehehe. I list which project i did, what amount, when due and so on. They mentioned that the finance gal is still on leave until this week.I can accept that, well maybe she took a long leave for new year.okeylah….

Last monday i called the finance gal and wish her new year and some jokes abt limau mandarin and angpau’s. Then i tanya dia about the progress… and she said…

I STILL DONT RECIEVE ANY DOCUMENTS FROM ENGINEERING SIDE LA ADI……

That statement buat i terduduk. Apa dia orang buat selama ni…. Nak kata dok goyang telor si effa tu takde telor.cheh.I made some calls to their office and talk to several people.Tapi semua jawapan tidak memuaskan hati.Effa langsung takmo cakap.

So this morning i dengan segala hormatnya pergi office they all. Tunggu punya tunggu and they said Effa cuti.So i demand her immediate officer. He turun. Lepas salam jer i terus tembak.Apa hal tak der payment apa pasal document tak sampai accounts and bla bla bla….Mula2 tu dia cool pastu dia naik angin hehehehe. I told him that effa pesan kat staff dia yang dia dah pass semua documents to you.Hehehe dia mengamuk. Tanya i apa dokumen yg effa pass kat dia… mana la aku tau kan!! then after ding dong ding dong, boleh dia cakap, awak percaya cakap effa tu adi??? I said… lerrr.. effa tu kan anak buah you. you punya kerja laa nak monitor dia.takkan saya pulak nak kontrol bontot dia.

Dia takleh nak jawab then panggil lagi satu exec. Pun jawapan yang samar samar jugak.

Memang i bising kat office they all this morning.But sadly, no conclusion is made and basically i pulang dengan tangan kosong.and all those payments still hanging. dia tunjuk dia and dia tunjuk dia… its goes in circle.

I told them, last month pun i takdapat payment u all. tapi takperlah, i cuba survive and pinjam sana sini to make ends meet. and my young company ni really need all those payments to survive.nak rolling and so on.Last month, takper i boleh sabar.Tapi bila this month pun still sama takder perubahan, i dah tak leh control.I have to speak and i have to make proper action.

I told them, cuba fikir kalau u tak dapat gaji this month. even gaji lambat sehari pun u akan bising. To companies like me, all those payments is sort of gaji lah.With that money i pay gaji staff and all the serba mak nenek items yang i kena bayar. Payment term 2 bulan. 3 bulan tak bayar i boleh accept.. and kenapa drag sampai 4 bulan.

Semua diam jer….

I told them, be profesional. If takder duit or such, cakap awal2..dont put high hopes and dont give false impressions.

and i told them… if u or effa saja saja jer nak susahkan i, you mungkin dah berjaya and boleh ketawa tengok i tonggang langgang. cuma ingat, we pray to the same God !

I demand their MD puny hp number. But they dont want to give.

i balik.. hati still panas but somehow dah lega sikit sbb dah lepaskan apa yang terbuku. And after a few calls  i manage to get their MD number. On the way back, i made a call to my lawyer friend… can i issue LOD. ?? 

I listen to def leppard… two step behind.

And now i’m at home.layan ella main kuda and kucing. She piggyback me while kejar the little sister.We had a good laugh. Malam ni, i nak gi office and nak copy all those documents. Esok i nak call the MD and face to face with him.If everything fails jugal… ermmm i might call u violet!! can i ?

18 Responses to “ida nerina bogel pulak!!”

  1. me hugs hugs adi… sabar ok… try to talk to their MD first, tengok solution camana. Legal tu usaha terakhir la adi.

    btw.. tajuk tu takde kene mengena dgn citer ni.. thehehee

  2. abanglong, mmg geram dgn cerita pasal company ella ni. dok tangguh je payment. yeah, better tengok dulu result after have a talked with their MD. moga MD tu ada good news utk abanglong & company ek. sabo byk2..

  3. sabar abg long, sabar.hehe

  4. geram giler bc entry nih!!

    kna dptkn jgk hak kita abglonggggggggg………………

  5. shai – hehehe tenkiu

    umeboshi – thanks

    cikgu wiween- terima kasih cikgu

    athirah – ye. i just need my money.

  6. salam banglong, itu la asam garam dunia perniagaan…kekadang sad to see bila melayu bunuh melayu…tapi ALLAH maha Kaya…hope semua akan okey…
    masih stuck kat kuching nih..sibuk memanjang

  7. Good…good sekali sekala kucing mengaum apa salahnya kan. I support your action, hope you get what is yours!

    Kasi kick itu effa….

  8. hak kita , mesti ler kita tuntut kan ….

    esok cuba try lagi.
    insyaallah , kalau dah rezeki abg long , tak akan kemana payment tu …

  9. arsaili – ni bukan asam garam lagi neh. ni dah kira cili api! hehehehe

    MM – kucing mengaum ekkkk wakakakaka. thanks dude

    pB – payment tu memang depa kena bayaq cuma la ni depa dok koner sana koner sini. tu yg buat angin nehhh

  10. heheee.. tak pasal2 ida nerina yang kena bogel.. tu lah asam garam business adi. tak tahu lah nak bagi advice apa. banyak berdoa aje lah supaya paymenttu cepat dapat.. smile!!

  11. there you are… i told you before rite. you will not get d money if you tak ckp dgn that ‘effa’. end up dapat luah perasaan jer lah. but not the MONEY!!! i donno le naper ler, ‘effa’ marah sgt n taking so personal about this…
    LOD?… dah fikir habis ker?… kalau i, i send LOD + SUMMONS sekali… biar depa rasa. hehehe! but no future business with them ler after that… sure dia org tak nak bagi business lepas dapat LOD u kan…

  12. neeza – paham. tapi keadaan keewangan tenat, itu yg membuat pakcik melenting tu hehehe. kompeni baru 3 bulan usia nye neh……

    farzilah – hmmmmm, hahaha effa tu cinta kolestrol kat me kot miahahahahaha
    Law stuff tu last resort lah. yer lah, periuk nasik nak kena jaga gak… tapi klu org dok tabur pasir jer, sapa tahan kan!

  13. hah?? 3 bulan dah ada ratus ribu? syabas abanglong! neeza doakan abanglong cepat dapat payment tu. boleh lah belanja ella pajilla makan sate kajang… heheeee

  14. neeza – hahahaha tu you tak masuk jumlah hutang piutang tuuuuu🙂

  15. cinta kolestrol ker, CINTA fotocopy ni?… tak pun main- main CINTA! hehehe…

  16. mintak le mahap abanglong … baghu aghi ni baca entri ni. u cakap je bila nak i tolong, i mesti tolong punyer. i baru baca entri u in bed ngan effa (bulat mata i tengok tajuk tu ..hehehe). anyway, u nak i emel settlement draf pun boleh. gerenti boleh menang court kes punye lah…(konfiden yang tak tahan tu…ahakss!).

  17. farzilah- jangan love is cinta udah lah hahahaha

    violet – terima kasih. nanti bila keadaan memaksa patik akan mengadap tuanku🙂

  18. tajuk very menarik. terus tertarik nak tgk entry ni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: