cerita semut; kisah nyamuk

long long time ago, my nenek (sekarang sudah menjadi arwah) memberitahu i beberapa kisah yang sehingga kini masih tersemat dihati ini.arwah seorang yang cukup simple dalam hidup.her life was devoted to the family and her husband.she was very very nice and humble.

dia ada bagi tau me, toksah lah dok pukul nyamuk yang dah gigit kiter tu.yer lah, nyamuk aedes yg bawak denggi tu hal lain lah.tapi ni nyamuk yang dah gemok2 yang dah gigit kiter tu.she cakap jangan ler pukul/penyek nyamuk tu.biarkan dia terbang….

she said, kalau kita bunuh nyamuk tu pun, kita wont get back the blood that nyamuk tu dah suck.lagipun tuhan memang dah jadikan nyamuk tu kerja dia hisap darah.dan darah yang dia isap tu pun bukannya banyak pong!anggaplah ianya sedekah sambil doa,jangan kena penyakit pembawaan nyamuk2 tu.

she also said, kita tak tau kenapa tuhan suruh nyamuk tu gigit kita. mungkin darah darah yang nyamuk sedut tu mengandungi kuman kuman yang bahaya pada kita. mungkin masa gigit tu nyamuk berikan enzim (well, she doesnt mention enzim lah..she just said bagi ubat to us) pada badan kita.mungkin jugak kan!Tuhan memang adil and Dia takkan nak menyusahkan hidup manusia.Mungkin ada keseimbangan biologi dalam kes nyamuk hisap darah ni….halau jer nyamuk tu, biarkan dia hidup.

hidup kami agak susah pada masa itu. namun dia ada menyedarkan abanglong pasal kisah sang semut. dia cakap, Allah dah buat,dah cipta semut ni kerja nya makan gula untuk hidup.Dan semut semut ni, makan gula pun bukannya sampai sepuluh kilo.dia makan beberapa bijik jer. jadi apalah bezanya satu ‘bolong’ gula tu kalau semut makan dua tiga biji.dia ajar me to letak jer a bit of gula diluar/belakang bekas gula tu; sedekahkan kat semut semut tu so semut tu takderlah nak masuk dalam bekas gula kita.

dia cakap, semut tu tak bekerja.kalau semut tu kerja kat pejabat,ada gaji, ada duit sendiri dan boleh beli gula sendiri, semut tu takkan makan gula kita.tapi tuhan dah buat semut2 tu sangat kecil dan tak mampu bekerja, jadi kita yang ada banyak gula ni kena bantu semut tu.mana tau, semut semut tu doa and makbul dan memberi kesejahteraan pada kita.kita tak akan papa kalau semut makan gula kita dua tiga biji kan!!

i was a small naughty kid at that time;namun kisah semut dan nyamuk itu masih terpahat hingga kini…. fikir fikirlah!

12 Responses to “cerita semut; kisah nyamuk”

  1. sebenarnya bukan marah semut makan gula tapi tak suka dia masuk dalam bekas gula sebab semut kan dah jalan merata hala.. termasuk kat tempat sampah.. pas tu dia masuk bekas gula.. jadi kotor la gula.. nanti kalau semut dok dalam bekas gula, tak baik pulak makan air yang ada semut. tapi takpelah, dengar kata nenek abanglong, nanti neeza letak gula satu bekas kecik kat tepi, bagi semut tu makan… orait tak?? heheee

  2. suka sangat cite ni. simple tapi bermakna. best!

  3. terharu sungguh bila baca cerita abanglong kali ni…arwah nenek abanglong memang bijak walaupun takde pHD…ceritanya original..dan ada pengajaran…alfatihah utk arwah nenek abanglong…

  4. fuh..penuh dengan pengajaran..tp mmg btl,xsuka nyamuk sebab gatal n boleh bwk penyakit..semut pulak kalo masuk mknn n kite mkn,akibatnya jd pelupalah kite..hehe..xpe..lps ni kite sedekah gula kat semut2 tu,pas2 kite kumpulkan gak sebekas darah utk nyamuk2 tu..agk2 nyamuk 2 nak hurung kite lg x?=p

  5. abanglong Says:

    neeza – its and ol petua though utk mengelakkan semut2 tu masuk dalam our bekas gula.

    erni – cerita orang tua tua utk cucu yang nakal hehehehe

    waliz – thanks…. amin🙂

  6. abanglong Says:

    kamil – boleh gak… tapi pastikan darah itu bebas kuman HIV, kang kesian lak nyamuk2 tu yer.ngeh ngeh ngeh

  7. alahai… teringat kat my atok at ipoh le abglong… rindu kat dia bila baca story abglong…
    bukan tak suka semut, tp semut tu dah jalan merata ler… nanti wat air dah ada semut, kan dah jadi pelupa…

  8. abanglong Says:

    farzilah – letak jer signboard – to semut, no entry! hehehehehe

  9. Farzilah Says:

    hehehe… gud idea…

  10. […] abanglong ada entri pasal nyamuk kat sini […]

  11. sungguh menginsafkan… thanks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: