gps navigator – the sequel

I nak citer lagi pasal that navigator tu. Well, i think quite a number berminat nak beli that gadget; i sokong 200% coz it really banyak membantu eventhough the maps of malaysia is not really really uptodate. means klu at other countries we can pinpoint up to nombor rumah and the things will guide you. if kat malaysia, we can only enter the street name the most.

the reason is penggunaan gps kat sini masih lagi tidak meluas and it really quite costly to update all those informations. if you like to read more about gps in malaysia, you could read forums such as in malsingmaps and such.

there is a catch here…. (syyyy jangan cakap kat maklong ekkkkk hehehehe)

well, since the main idea about navigator ni, is it can guide you step by step if you nak travel to point B from point A. or let say point D to point K. it also will store all the information about your trip/track that you made.

dalam erti kata lain, sekiranya PokLeh nak pergi ke umbai, melaka dari ss2, KL. the navigator ni akan tunjukkan secara 98% tepat, jalan mana nak lalu, lagi 2 km kena belok kiri, lagi 100 meter belok kanan, it will warn you hot area (aka speed trap area), it will let u choose whether nak guna jalan paling dekat, jalan paling cepat atau mana mana jalan asalkan sampai. (shortest, quickest or recomended). it also will show you distance, expected time of arrival, and all those things. trust me, a lot of benda yg kita tak tahu; it will show.

problem dia is……

jika sekiranya  PokLeh ni melencong dalam perjalanan…. maksudnya jika dari SS2 tu Pokleh pegi minum pagi ngan orang kuning dulu and spent about setengah jam borak. pastu pokleh singgah kat seremban makan tengahari, and then baru pegi umbai… all those things are recorded/stored dalam that navigator ! so dalam perjalan dari point D ke K tu, segala perhentian dekat E,F,G,H,I dan J hinggalah sampai ke point K tu akan dicatit oleh this navigator

scenario kedua….

katalah encik soilek ni opish dia kat shah alam and umah dia kat cheras. kata kan lah normal driving is about 1 hour. satu hari, dia sampai rumah pukul 11 malam. wife tanya, lu apa pasai lambat balik….. keadaan biasa, soilek boleh cakap… ayya gua kuar opish pukul 8 maaah. jalan maaanyak jemm ooooo….. – selamat, right! alasan yg selalu dan logik diguna esp di KL neh.

tapi, if ada GPS navigator ni, the wife can hook it up to the PC, click few buttons and all the travel detail will be shown!!!

6 30 petang . keluar dari office, menuju subang jaya. 7 08 stop at usj taipan for 25 minutes. 8 03 pm stop at steven corner.

10 40 bergerak ke cheras dgn kelajuan 140 km/h. 11 pm, arrive at home.

soilek takleh nak tipu tipu maaah!!

itu kalau stop kat mamak boleh la lepas lagi. tapi kalau stop kat umah girlfriend? kalau stop kat hotel with GF ? because the data will show where you stop and how long u stop.even there are software that can re create balik your travel tu, where you stop,how long, your speed and so on, berhati hati beb…. miahahahahaha.

amat berguna kan!!!!

so, klu secara tiba tiba isteri/GF tuan tuan menghadiahkan GPS navigator ni, ucapkan terima kasih sambil ingat… mungkin dia baca blog abanglong ini. atau jika sekiranya ada sesapa nak tanya abanglong kat mana beli and camana nak guna, abanglong boleh ajar hehehehehe,kot kot  nak hadiahkan kat bf,hubby and so on. abanglong will buy for my sales/marketing guys bila berkemampuan nanti huhuhu. i can track them mana dia ulau nantu hahahahaha.

ngehngehngeh.itu lah lagi satu kegunaan gps navigator ni

(psst… jangan cakap kat maklong ekk…dia tak tau neh)

erkkk…. i got this navigator from her oso!!!!

12 Responses to “gps navigator – the sequel”

  1. erk mcm bahaya lak pakai navigator ni tapi sangat bagus dihadiahkan buat suami2 dan bf2 yang mempunyai 1001 alasan.. (pls jgn hadiahkan kat i ok)…

  2. abanglong
    nak jugak beli gps ni satu..tolong rekemen yg mana satu bagus..nanti boleh mrs tau mana saya pergi, takyah nak bersoaljawab..hehehe

  3. Haah sgt berguna! Tp yg klakanya kan Abanglong. Mcm kitorg ni navi tu suka pilih jln short cut2 tau. Mmg hubby bengang giler slalu nk hempuk navi dia hahaha. Bukannya apa. kitorg dok area kampung Jepun. Kt bandar Jepun je pn jln dh kecik. Kat kg lagi la kecik. Kalau jalan2 short cut tu lagiiii la kecik!. So slalunya dia xikut pun. Dia jln je terus n tggu navi bg route baru hihi.

  4. kahkahkahhh.. mak long tak caye kat abang long.. aik.. mak long dengan abanglong.. bukan Kak Long ke?? hehehe.. padan la awek kedai tomyam tu panggil makcik.. hehehee..

    bagus gak navigator ni yek.. tapi cam mahal je bunyi nya sebab banyak sangat dia record… manyak bahaya untuk soi lek tu hehehee…

  5. ewah.. ewah.. SS2 la kunun. alamat silap gak. terus sampai ke S22. hikhik..

    if i kawin nanti, i nak u ajar i cara nak guna. nak suh my hubby pakai. uceh.. lom ade calon lagi bleh nak berangan ek. tapi, mmg bagus ni. i penah try guna sekali je. my fren kasik. mmg mengujakan.

  6. abanglong Says:

    darling – hehehe, kami sumer suami mithali🙂

    uncleJ – saya pakai HP,travel companion.rm1700+. complete with pda and all. ada gak brand lain Garmin for instance. brand2 lain yg baru masuk market pun banyak.

  7. abanglong Says:

    ina – hehehe, yer la kadang benda tu bagi arahan yang mengarut gak. software based.. nak wat camana🙂

    neeza – hehehe… maklong,kaklong sama jer… jangan kak uda atau mak ucu udah ler miahahahahaha

  8. abanglong Says:

    erni – hahahaha. blame it on the postman! hehe.. btw the dvd is still in the dashboard.. dah berkulat dah tu🙂

  9. hahaha… now i know… thank you adi for the info, so i takkan mintak navigator from my hubby.. bahaya ni kalau pakai….ekekekek

  10. abanglong Says:

    shai – emmmmm….. cover line ekkkk hehehe

  11. bina badan Says:

    selamat hari ahad
    singgah sini jap….hehe….
    selamat berblogging….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: