ya Allah, kau Maha Agung

Abanglong ada appointment kat Bangi ari ni. So kuar opis awal skit and then i stop lunch kat satu kedai bawah pokok kat sana. kedai kecik jer, dekat junction depan slumberland. Gerai Air Kelapa was the name.I klu pegi bangi, selalu gak lepak kat situ, meehon sup dia mmg superb.

Now i still kat office client, curi wifi dia neh. Apa yg abanglong nak citer is satu peristiwa yang berlaku masa lunch tadi.Ianya mungkin secara kebetulan tapi bagi abanglong,ianya satu peristiwa yang cukup bermakna. Dulu abglong pernah sebut pasal benda ni kat entry ini.

Kedai ni bawah pokok jer, tapi selalu penuh.It shows that the food is good rite.Abglong dok kat satu meja,alone.Makan nasi berlauk.Its nasi bungkus with gulai ikan ayo.Minum teh o ais. then ada 2 brader tanya me, bang; sini takder orang ker..boleh kami tumpang duduk.

And i welcomed them.Sambil makan,sambil borak borak.Both of them is driver and kelindan lori.Nak hantar some goods to one of the kilang in Bangi nih. Time dok makan tu abglong terlintas dalam kepala; aku nak belanja lah dia orang makan ni.Aku duit tak banyak dalam poket,tapi lepas ler just nak bayar nasi bungkus they all.hujung hujung bulan ni, sure they all tengah kering nih.mana tau kot2 Tuhan murahkan rezeki aku……

itu lintasan dalam fikiran abanglong.

sambil makan dan borak borak tu,i recieved a call

it was my daddy. ringkas jer dia cakap.

long, aboh dah bank in rm5k. gunalah dulu.long tgh takder duit kan…..

i was terdiam kejap. thanked him and mintak sampaikan salam to my mum.

Allah balas secara tunai tu……. Alhamdulillah.

i shed some tears inside the car… Ya Allah, sesungguhnya Kau Maha Pengasih dan Maha Mengetahui.

13 Responses to “ya Allah, kau Maha Agung”

  1. uwaaaa.dd.x th nk ckp ape. hmmm…Semoga rezeki dd sekeluarga bertambah ye. Amin

  2. Tu lah.. saya pon pernah gak jadik centu.. waktu tu peminta sedekah lah.. waktu tu adalah musim kemarau yang panjang.. dan.. Allah juga bayar cash..

    Huh.. kdang2 perkra sebegini sering terjadi.. Maha Suci Allah

  3. abanglong Says:

    riena – timo kacih daun kladi🙂

    lediagli – klu Allah bayar cash gak utk dosa2, mau aman sejahtera satu dunia neh. takdo la yang lawan Agong nak rebut jawatan mb yer tak.

  4. skali skala i nak berdetik kat hati macam tu, kot2 adi bank in duit plak kat my account… hehehehe…

    shai: sentiasa bersangka baik, jangan aniaya orang, insyallah

  5. al hamdulilah…banyak gak tu…blh lah blanje makan ni…

  6. Pagi pagi lagi abanglong dah buat neeza nangis.. tak baik tau.. hehehe.. ni nangis baik takpe.. baru niat baik, dah dapat balasan baik.. belum buat baik lagi.. semoga rezeki abanglong murah.. Insyaallah…

  7. abanglong Says:

    shai – bak mai login ID and password utk yr internet banking account hehehe

    mamaranggie – manada banyak- dah abishh bayor gaji bebudak.utk bosh budak, zelo!

    neeza- i just want to share keagungan yang Esa…. baru niat jer tuuuu.moga menjadi peringatan kepada abanglong agar sering bersyukur atas segala nikmat yang telah dikurniakan samada secara sedar atau tidak.

  8. Farzilah Says:

    wowwww… rasa nak mengalir air mata bila baca story ni… lagi byk kita kongsi rezeki kita yang sikit tu, lagi byk plak yang datang di waktu kita benar2 memerlukan… alhamdulilahhhh…
    syukur….

  9. itu bukan nak bagi tu nak amik namanya…. geget kang….

  10. abanglong Says:

    farzilah – itulah, keagungan Maha Esa…

  11. Allah tak akan lupa pada hambanya yg tak lalai dan alpa kepada Nya.

  12. abanglong Says:

    yanglerni – itulah… namun, kita sering terlupa; terlalai dan mudah hanyut….

  13. Salam AbangLong,
    betul tuh, sumer nya datang dari niat…
    Dolu2 saya selalu tak faham konsep ini, selalu pertikaikan hubby saya yg sanggup bagi org pinjam duit padahal kita lagi nazak…
    tapi setelah mendapat pelajaran & hikmah & barakah…
    maka fahamlah saya, sadar serta insaf saya akan Maha Kaya Allah yg menjadikan setiap sesuatu sudah diaturkan rejekinya…

    Syabas, sekali lagi saya jadi makin insafi diri saya yg ‘sedikit bakhil’ ini.

    Terimakasih sudi datang ke blog saya yg entah hapa-hapa tuh… penuh caca-marba…
    TQ for idea utk pikul & angkut scooter saya guna lori sewa…
    Saya ingat nak save sikit 50-60 hinggit… tu yg sanggup tolak & tunda sendirik…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: