duit ? semoga dapat dibawa mati!

this is not an april fool jokes though i did play a prank to blog orang kuning kuning itu.

am still in the office at this time, close to nine pm. i really pissed off big time kali ni. i never thought that a friend could betray me like this. and never crossed my mind that people would do all sort of things just because of the kepala agong tu.

remember that i wrote a few entries before that i was on a project to design some machine to produce new part for the national car. its here.

Today i called the said company and asked the purchasing department about my quotation. she did mentioned to me that i failed to get the job. the reason? my price is doubled than the nearest competitor!!

i was speechless and i stop the car by the roadside. tergamam seketika

well, initially my price was this much. then that person asked me to top up the price very nicely. he even persuade me the reasons behind it and that he would like me to have the job.

ya Allah… macam ni punya manusia pun ada ka! well, i do understand and paham that rezeki tu di tangan Tuhan. And i dont mind if i didnt get any job dengan anggapan itu bukan rezeki aku dan maybe next time its my rezeki. tapi dalam kes ini my initial price was okay plus my designs was acceptable and had a nod from the managements. and this particular person, nicely cakap that he dah tengok vendor lain and mintak i naikkan harga.he even said that other vendors qoute double from what i qoute.

he got a valid reasons for that, i mean if the other competitor quote rm100 and tetiba i qoute rm60, they could argue that i did not know how to do the machine and they could assume that i’ll be using a cap ayam material. i percaya his cakap and i masuk a new quotation.

my new quotation is somehow double the price of others….

kenapa perlu tipu? kenapa perlu suruh i re qoute. kenapa ?

kalau rasa i dont deserve it just cakap awal awal. if takut i fight for the job, dont offer me in the first place. be a gentleman, just cakap, adi, this one i nak bagi to company nih. aku tak sakit hati dan aku tak perlu buang masa buat design tu. mungkin rezeki untuk benda lain… ini tidak, cakap tu cakap ni…. bullshit.

ini secara tidak langsung memberi impak yg buruk terhadap nama my company towards their managements.

pleaselah….

berapa banyak komisen mamat tu bagi????? moga boleh bawak kubur la.

22 Responses to “duit ? semoga dapat dibawa mati!”

  1. hmmm abanglong….balik rumah dulu and tenangkan fikiran….lepas ni pasti akan dapat offer yang lebih baik..selalunya org yg teraniaya doa nya makbul…k?

  2. abanglong Says:

    waliz – mekasih…🙂 balik umah, buat kopi o ice n makan ngan biskut. setapp! dengo celoteh ela pajilla abt her upcoming sport events kat stadium ( she is in tadika btw) she said nak suruh i beli syuwa tlek … puas i dok pikir amendaaa la SYUWA TLEK nih… it was seluar track apparently hehe. yer la..orang nak lumba lari.

    office problems ? i leave it inside the car. tak bawak masuk umah.

  3. abanglong Says:

    to kasawari : maap… yr comments here abglong terclick delete instead of approve. ampun tuanku.

  4. abang long.. durjana sungguh si kawan itu.
    tun ada baca entry pasal suh letak harga tinggi.
    cett..keji punya manusia..
    ni mesti spesis ahli neraka nih. keji nye dia.

    sabar ye abg long..

  5. tapi bukan rezeki…mungkin ada yg lebih bagus menanti anda!

  6. Biasalah tu, business. We have to get prepared to lose and win. Bumi Allah luas.Rezeki ada di mana mana. InsyaAllah.

    *** Thank you dtg visit my humble blog tu.

  7. Farzilah Says:

    abglong, i still remember reading one of yuor entry on yr business quo tu… i do remember the guy as you to adjust your price since tis too low than other vendor. emmmm…. i thing he must received someting from other vendor… tak baik le mcm ni, kalau tak nak bagi that project ckp jer ler kan, tak payah le bagi janji2 mcm ni… teruk ler!

  8. ooo.. nak april fool kan i konon. ahahaha.. gagal la u. lenkali je la ek? :p

    hmm, pasal quotation tu, adat bisnes la u. my dad dulu pun sama. kalau tak kasik habuan, quotation bagus pun lom tentu dapat. dunia.. dunia..

    pasal duit ni, manusia sanggup berbunuh bunuh tau. sabar je la ek.. Allah Maha Kaya.

  9. tulah pasal..dalam bisnes ni kawan pun tak leh percaya !00%…hati hati next time esp orang yang nampak over baik..mesti ade babi dalam kuewtiau…

    btw..nak calling calling nanti nak kena call operator ker????..hihihihi..mana no??

  10. hmmm kalau sumer manusia dlm dunia ni jujur kan sng. kenapala nk tipu2 kan. lambat kaun org tau jugak. sabar la abanglong. ada hikmah la tu..

  11. tak pe abglong, sabar…..next next time dpt projek 10 kali ganda amaun yg terlepas tu…kita doa sama2..insyaalah..lepas tu boleh belanja kat hj tapah…hahahahaha

  12. abanglong Says:

    tun – entahlah tun.. i dont really understand what he is thinking in the first place masa he asked me to requote tu..

    arsaili – bukan rezeki tu i paham dan akur, namun…cara rezeki itu di tarik yg membuatkan i marah dan tak puas hati

  13. abanglong Says:

    aziah – thanks

    farzilah – nak calling hmsb lah pulak…hehehehe

    erni – itulah dunia perniagaan. golongan koperat yang keparat ni

  14. abanglong Says:

    dbi – hahahaha; i love the term babi in kuetiaw… hahaha

    ina – sabar ler ni… banyak tul dugaan neh.

    uncleJ – hehehe wokeh.

  15. Farzilah Says:

    call jgn tak call…

    chek tgh pening wat tooling agreement ni! byk sgt songeh hmsb ni… almaklumlah new project kan… supplier plak tak sabar- sabar nak wat projek ngan hmsb…

    nak minta gaji lebih ler cam ni… kerja byk lahhhh… kedekut lah hmsb ni…

  16. abanglong Says:

    farzilah – kerja… biasalaaaa kan. hehehehe

  17. huhu.. dari awal i rasa fishy… and now i know… dia nak bagi kat orang lain la tu… tp yr quotation meets the requirement tu pasal suruh u adjust… jahat tol la dia tu…

  18. abanglong Says:

    shai- itu yg buat i kuciwa gila. kalau i tak dapat sbb originally mahal, design tak praktikal or high maitainance cost; i boleh accept and i can learn from the mistakes. ini tewas sbb undi pos! chheeehhhhh

  19. I still remember your entry tu. Ingatkan mat tu ikhlas cakap macam tu. Hmmm.. bangsa apa lah agaknya mat tu kan.. agama apa lah dia. Semoga dia mendapat ‘habuan’ yang setimpal sebab buat adi macam tu. Ni macam kes tipu tapi tipu yang tak ada record. Tapi, dia mungkin lupa yang record kiri kanan tu tak pernah nampak pun. Keep cool.. remember anything happen for a reason. Insyaallah, they’ll more good things to come…

  20. abanglong Says:

    neeza – thanks… moga doa anda semua di makbulkan… amin. thanks again.

  21. Farzilah Says:

    now days i dah wat kerja luar biasa tau… dah mcm kerja SM i wat tauuuu… tp best, byk blaja new thing…

  22. abanglong Says:

    farzilah- klu dia bagi gaji SM okehhhhhh hahahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: