dad.. i lab u

pengumuman – mungkin entry ini sedikit berbau perkauman… harap baca dengan fikiran terbuka. dan kalau ada bau badan, sila dapatkan pewangi yang sesuai. harap maklum

i told my dad about the things that i kena tipu hari tu. i cerita kat dia pasal i really frustrated to be cheated that way. i ngomel kat dia pasal semua benda…

dad listens and sometime dia mencelah.

namun, ada kata kata dia yang i wish to share here….

” katakan lah ada satu pokok mangga. buahnya ranum and nampak sangat manis. tapi owner dia bakhil gilerrrr.

mintak sekali tak bagi; mintak dua kali tak bagi; mintak tiga kali pun tak bagi… kedekut yang amat,

kalau india – dia akan sanggup buatk apa apa kerja utk dapatkan buah tu. owner tu suruh sapu sampah, dia akan sapu. suruh cuci longkang dia akan cuci, suruh lap lantai dia akan lap…. apa apa saja janji dapatkan buah tu.

kalau cina – dia akan sanggup korbankan keluarga, masa dan tenaga untuk dapatkan apa yang dia nak tu. mungkin dia akan sanggup menipu, mungkin dia akan sanggup keluar rumah 3 hari untuk kerja dan dapatkan buah tu, mungkin dia akan rela kena maki untuk dapatkan buah itu.

kalau melayu, sekali mintak..tak dapat; takpa. dua kali mintak… alaaaa bagi lerrr satu jerrr. sikit jerrrr. tak dapat; mintak kali ketiga… pegi mampus lah kau; aku pun tak hingin mangga kau tu.ntah ntah ulat penuh.

see ! “

fikirkan…. deep thought my frens..

dad, thanks. u are da man!

14 Responses to “dad.. i lab u”

  1. ur dad is genius abanglong! rasa nak mintak autograph!

  2. hmm…. betul juga kiasan abah abelong. bg syana, itulah realitinya.

  3. abanglong Says:

    waliz – dad pemalu, dia suruh waliz banja anak dia ni haa… japs food okeh

    syana – orang lama… banyak pengalaman🙂

  4. Farzilah Says:

    betul gak tu abglong… org kita kadang mudah mengalah. i pun kadang mcm tu coz kita rasa kita ikhlas n jujur, sekali org buat sebaliknya… jadi kita mengalah dgn cepat…

  5. Darling Says:

    setuju.. tiba2 tringat my late dad.. nasihat yang kena difikirkan maksud tersurat..

  6. yeah adi.. it’s typical malay nye attitude… so do I…😛

  7. nama lagi melayu ….

    cepat mengalah dan cepat nak bagi alasan ….

  8. abanglong Says:

    farzilah – time for change… afundi YB Abanglong. miahahahaha

    darling – itu lah, kadang2 orang dulu dulu ni penuh simboliknya. tak gitu dato’ DBI ??

  9. abanglong Says:

    shai – kalau baik, kita ikut; kalau tak elok, kita elak. kalau melampau, bagi penampar!

    pB – itu yg kita kena try ubah sikit demi sikit🙂

  10. sad truth ni abe long.. hehehehe..
    buat fizzy rindu abah..
    pagi tadi baru cium tangan dia sblm pegi kerja nun jauh di tganu..

  11. abanglong Says:

    fizzy – ari ni abglong tak keja. masak kari ayam hehe. the son siap cakap, 98 per 100 markah hehehe.. bodekksss

  12. bila lah melayu nak berubah… hmmmm… hati busuk tu memang dari dulu lagi kan.. tabik la kat your dad, adi.. he can be a great motivator..

  13. abanglong Says:

    neeza – dad mmg cengitu. mungkin banyak pengalaman dalam kehidupan. sekali dia marah, kecut perut hehehe

  14. oshkosh Says:

    your dad was right… spot on!!🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: