azura – jpj

remember this entry ? saman

well, apparently i cant renew my roadtax for my lion tu. it says that i’m on article 23- tuntutan belum selesai! ~ according to my insurance agent.

i do check my status online – tiada rekod saman plak. tapi nak tak nak i had to go to the jpj seremban as the statetment was issued by them. so morning morning i dah pi sana. exactly after senawang toll and exit toward seremban.

when i jumpa the officer, she showed me the photo. it was my car and she bla bla bla… line kuning kenot parking bla bla bla. i said, cik, cuba cik tengok nih; saya ada kat sebelah tu (yep… my pic was there; i was standing beside the car). and i said, kalau gambar ni wide angle u could see there is a trolley infront of me. i just letak my parents bag onto the trolley

she said, klu i were inside the car; they all takkan snap the pic. i told her; common sense please… i hantar my parents and i bukannya driver teksi, drop pelanggan and yet still seated.

bla bla bla bla…

until one point she said, well; benda dah terbukti dalam gambar, and they had to issue a saman, though she would try to bagi saman paling minima. at last settled at rm80. adehhhh hehehehe.

THEN she asked me… u never received our letter ka? and i said no.. takdapat. she showed me the copy of the surat that they sent to me in feb. i said takdapat, itu address lama

she smiled; ni saya nak issue lagi satu saman. do you know that if u tukar alamat, u MUST inform JPJ within seven days. it is a rm120 punya saman….

puas aku ayat, last last dia setuju bagi 2 minggu utk tukar alamat… selamat. hehehe

and then i quick quick said to her; dah la cik, saya nak keluar…kang cerita lama lama lagi; keluar lagi saman nanti neh. hehehehe

before keluar her room, she smiled and said ingat yer, saya simpan rekod awak, dua minggu awak tak tukar address, saya saman and blacklist lagi your car!!!!

adehhhhh hehehe

based from her cerita; she said that there are many plain cloth jpj officers on the run, armed with digital camera. tak pakai seatbelt, langgar traffic light, handphone, double line etc etc etc… they will snap the pic and match to their record. then the owner of the vehicle kena mengadap jpj utk tindakan selanjutnya. those who tak mengadap, akan appear dlm they all nyer rekod – akta 23 – tuntutan belum selesai. so you cant renew your road taxs lew…

18 Responses to “azura – jpj”

  1. husihhhh..mengerikan nih abg long… huhuuuhuhuhu…
    mintak2 fizzy pny keta xde masalah..
    bulan 5 ni insurance+roadtax kena renew..

  2. abanglong Says:

    fizzy:u can check at jpj/police websites. or u can go to http://www.myeg.com.my

  3. SALAM

    raser nyer tiger tahun lepas pB kena saman ekor.
    cabut lari masa lampu kuning nak g merah nyala.

    tak pernah dpt saman pun.
    tapi kalau check guna sms , mesti ada.
    rm300 rial.

    tapi setakat ni buleh lagi renew lesen mandu dan road tax keter.

  4. tak tukar address kena saman gak ke?
    entah bape ribu org tak tukar, kan
    kalo tak de saman tu, tak pula tau kena tukar..hiks!

  5. oo gitu kee?? tapi kan, nampak sangat la diorang mencari duit dan bukannya nak halang orang dari buat kesalahan. kat US kan, police jaga kat highway supaya orang bawak slow.. bukannya sebab nak tulis saman. Diorang memang tunjuk muka kat orang yang lalu lalang.. bukannya menyorok dan tak pakai uniform.. nape la kita tak buat gitu kan??

  6. ala..dah sampai sermbanapa tak datang carik kita? huhu..

  7. abanglong Says:

    pB – haaaaa jangan nanti kena waran tangkap udah noooo. kang kuar plak dalam tv, blogger ditangkap tak bayor saman hehehe (kata kata nasihat orang yang baru insaf sekejap ! miahahahaha)

  8. abanglong Says:

    kujie – yep. she said ada tulis dalam geran keta. i auta lagi; cakap geran kat bank cik, saya tak perasan pun. hehehe.

    neeza – the mentality is wrong somewhere… no offense but those big shot decision makers tu kekadang otak belum tune lagi.. still era 50 an lagi tu. polis dok roadblock immediately lepas selekoh, buat roadblock time peak hour; and bila lalu depan just angkat tangan jer, for those yg balik kelantan/terengganu for raya, before masuk pekan gua musang, selalu ada road block.. and that road block tu create jamn berkilometer kat belakang! tak sekolah punya arahan!!!

  9. abanglong Says:

    waliz – abglong klu sampai seremban time lunch ker, time dinner ker, boleh la carik ekkkk hehehehe

  10. hahahaha~

    biasela..

    sme psal nak duit!

    duit duit duit!

    mate duitan sunggoh smenye skang ne!

    ahahahaa!

  11. Farzilah Says:

    errrrkkk… menakutkan lah abglong! hope i tak der ler disnap mana2 pic… tak nak le bayor saman lagi.. yang ada ni pun tak terbayar… mcm biasa speeding case! mana boleh tahan 110 km/jam in clear hiway kan.. dah ler ari2 ulang alik melaka – KL. nak wat umah tepi hiway ler mcm ni!

  12. abanglong Says:

    hummy – tu ler, duit kuar cam roket, masuk cam siput. camano neh !!!

    farzilah – laju boleh, tapi jangan sampai kena tangkap udah.

  13. sampai seremban next time bagi tau la …..

  14. abanglong Says:

    ziatgha – boleh… hehehe. masak keli salai cili api ekkkk🙂

  15. kalau saman jpj ada satu, saman polis ada banyak, mcm mana?blh renew roadtax ker?lepas pg puspakom?

  16. abanglong Says:

    fira – saman polis biasanya okeh, kecuali bila dah keluar waran tangkap. jpj ni jer yang terus black list klu ada saman dia. moral of the story; kena bayor !! adehhh

  17. ni pun ada saman parking kat LCCT semasa sedang bertugas..saman tampal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: