asmara de asrama

Zaman sekolah menengah dan zaman berada di universiti merupakan antara detik yang paling indah dalam hidup abglong (besides percintaan dan perkahwinan dgn maklong and dikurniakan askar askar yang comel comel itew). Walaupun telah meninggalkan alam persekolahan hampir dua dekad, namun kenangan kenangan masih segar kat otak neh. Sampai my kids pun dah lunyai kena dengar citer citer masa papa kat sekolah dulu hehehe.

Time dulu, masa sekolah rendah, those who get 5A’s in their penilaian darjah lima memang boleh kira dengan jari; tak perlu calculator. Satu sekolah maybe ada sorang dua jer yg dapat 5A, those were the days !! So, sapa yg dapat 5A kira macam dah gerenti ler dapat boarding schools time tu. And alhamdulillah abanglong dapat masuk ke sekolah berasmara  berasrama penuh time tu.

Beeing the eldest in the family somehow menjadi anak kesayangan dan yang paling manja (walaupun jarang ditunjukkan hehehe).Ingat lagi, time first day nak daftar, 2 keta pegi hantar me. Hahaha cam nak pegi haji. Ngan beg besor, baldi bagai and so on.

Dok hostel, merasalah makan ikan jeket (sesapa yg dok hostel musti tau ikan jeket neh), ikan berenang, jumpa ulat dalam nasi, dalam sayur, ayam gulai yg kalau baling kat dinding boleh roboh dinding, makan beradab – kena pakai sudu garfu. And macam macam lagi. Merasalah mee goreng kicap dengan minyak yg rasanya boleh mengapungkan kapal titanic. Breakfast would be roti and kaya plus telur rebus and alatan wajib ada time makan adalah kicap. Sib baik my skin still maintain fair, klu kicap tu coloring dia dissolve dlm skin tak tau ler apa jadi hehe. Dok hostel gak merasa makan dalam tray besi tu…..

Hostel takder air- tu yg best and mencabar. Kena kreatif nak mandi and nak buat apa saja yg memerlukan air. Almost semua ada getah paip, kegunaan untuk sedut air dalam tangki air kat dalam toilet!!

5 tahun dok asrama, memang best giler. Kehidupan memang terancang dan dirancang. Bangun pagi dah set pukul berapa, mandi, kemas katil, morning inspection and breakfast. Pegi sekolah. Balik, lunch, mandi, zohor rehat and then prep classes. Balik prep, minum petang, asar then wajib turun padang main apa apa jer. Pastu mandi and dinner. Maghrib wajib berjemaah sampai isyak. Pastu prep again. Then supper and kol 11 lampu padam. Tedoww.

Kat hostel gak lah belajar makan magi unplug. Water heater takleh bawak kat asrama, tapi curi curi bawak gak untuk masak meggi. Tapi kalau kena rampas time spot check, megi tu rendam jer dalam air sampai kembang then masuk perencah… jadi ler meggi unplug!

Masa form 5 dah jadi taiko skit hehehe. Budak budak form one jadi mangsa. Yerla, time tu kita tidow lewat sbb kononnya study, tapi dah boring study masuk bilik budak budak tu, adjust sumer jam jadi kol 5 30 walhal time tu baru kol 1 pagi. Kejut… woi woi bangun bangun subuh subuh…. Hahahaha ramai ler yang terus bangun and cam robot terus gi toilet, mandi and siap pakai baju sekolah then pegi dining hall nak breakfast…. Miahahahahaha

Ada gak we all masuk dorm budak budak lain, sapa yg pakai spek dalam dorm tu biasanya ada la 6 tujuh orang satu dorm. And biasanya they all akan letak spek kat tepi almari. So we all amik spek2 tu and tukar tukarkan antara satu sama lain. Pastu kejut they all kononnya dah pagi. Adik adik tu selamba jer amik spek and masing masing berpinau sebab pakai spek orang lain… hehehe.

Those were the days.

Time sekolah tu ler nama glamour masing masing ujud. Rasanya jarang sangat yg ada nama sendiri. Mesti ada nama lain. Kodok, miaw, katun, dogol, kaca, joz, bulu, miah, toyol, kuda, dagu, itam, blue, belon and macam macam lagi….

Now.. almost semua dah berkeluarga dan bekerjaya. Ada yang sering muncul di tv, ada yang dah menjadi jutawan, ada yang kekal di sekolah tu menjadi guru, ada yang bisnes, ada lawyer, ada doktor dan ada juga yg menjadi janda dan duda. Ada yg dah ada anak sampai 8- produktif sungguh; namun tak terdengar pulak yang ada dua mak mentua!! Hehehehe.

Itulah, kenangan masa sekolah. Persahabatan yang dijalin dari kecil. Persahabatan yang ikhlas, sharing and caring each other. Best kan dulu dulu!

21 Responses to “asmara de asrama”

  1. hahahahahaha!
    bes btol dok ostel!
    dlu2 nakal gile!
    skola byk pokok buah..
    abes panjat sme!
    ngan baju kurung n tudung labuh!
    wakakakakakakaka!
    n kicap mmg peneman setia time mkn!
    sbb mknn kat dining sunggo x sdap!
    igt lg..
    “banggg! telor x cukop!!”
    dat telor refers to telor lalat!
    abg tu kua ngan muke pelik!
    bcoz aritu nye menu tade telor pon!
    hahahahahaha!
    time tade air plg haru skali!
    kalo lam kolah tu..
    mule la tejumpe benda2 aneh trapong2!
    hahahahahaha!
    siyesli rendu those time!
    rendu nak panjat pagar skola pegi town!
    n begado ngan pengawas!
    hahahahaha!

  2. ha ha ha…baru masak ikan jeket asam pedas….

  3. yap.. btoi tu abglong… dok hostel mmg byk kenangan pahit manih kelat masam masin… sumer adaaaaaaaaa… hehehe…

  4. huhu abg long skolah mana dulu?
    tun mrsm..ikan jeket tu mmg sedih la kalau nk gi mkn.
    tun rela mkn megi dr mkn ikan jeket.

    hahah.. nama tun dulu.. org panggil tun-con. sbb org ckp tun ni suka control depan laki.
    dlm dorm bising giler tapi bile kuar..senyap je
    maka lekatla nama control.

  5. salam..
    memang pun abg long..hostel life best giler..mula2 msk hostel sedih tglkan family..lps dh jumpe gang seronokla pulak..hehe..sumer citer2 asrama mmg tyical kan..sama je..ikan jeket, air xde,etc3..tp 2lah benda yg best biler dikenang kembali…mmg rindu sgt2 dgn hostel..kalaulah masa boleh kembali..hehe..em..lpa tya..abg long dlu skolah kt mna ek?

  6. salam..

    adeh, nostalgia sungguh bila ingat2 zaman belajar dulu kan… best2!! masa duk asrama la plg best.. buat macam2 benda bengong.. hahaha.. time nak ‘peksa besar’.. pmr ngan spm, masa tu la duk rajin turun padang hari2.. kunun release tensen.. ehehe..
    ikan jeket lauk wajib asrama tu.. oh teringat ‘curik’ telur ayam kat dapur dewan.. alahai… lawak sungguh bila ingat2 zaman bengong tu.. tapi best..😀

  7. khairulnizambakeri Says:

    MRSM Taiping 2000-2001

  8. hehe…
    memang bez kenangan waktu sekolah….
    sampai bila2 xleh luper..

    pergh…
    2 kete tu…
    huhu…

  9. abanglong dulu mrsm ke? gaya cerita tu macam life kat mrsm aje.. neeza dulu masa form1-3, hostel canggih. ada lift. Bila takde air, kami guna air bomba, pancut kat dalam bath tub. sabor aje la.. warden memang tak bagi tapi, selamba ajee..

    malam2 lepas prep, kalau nak study lagi, kena lah duduk kat koridor. ataupun pasang lah torch light.. rajin sungguh.. maggie memang laku sangat. siap ada supplier maggie lagi sebab malam2 nak study, kena makan..

    rindu nak pergi zaman tu.. tapi tak nak ambik exam boleh tak??

  10. wah entry nostalgia ni bro…

    teringat pulak time saya kat boarding school dulu bila baca kisah abglong ni…tapi saya mungkin masuk 10 thn lebih awal lagi, first time masa tu masuk boarding school pakai penilaian darjah 5…dah lama kan?

    nampaknya lebih kurang je kat mana2 boarding school – ikan jeket, nicks,megi , kicap and all..lebih kurang jer..tapi dulu saya masuk sekolah all boys…ada term “jambu” lagi…hahaha

    dulu abglong sekolah kat mana? ntah2 kita schoolmates kot….

  11. abanglong Says:

    hummy – waaah… kira otai gak kat skolah dulu ek,,, ehehehe.

  12. abanglong Says:

    zaitgha – jaket, bakar n cecah sambal kicap pun beshhhh

    kelat – kat hostel mendidik kiter jadi manusia. huahuahua !

  13. abanglong Says:

    tun – me bukan mrsm, my sis was. ehhh now they still call u control?

    kamil – abglong sekolah sains jer. hehehe. lokasi dirahsiakan dari tatapan umum🙂

    knb – rasa2nya mrsm now dia dah amik form 4 only kan. dah takder intake form 1

  14. abanglong Says:

    menteil – 2 kete? tak paham aaaaa

    neeza – wahh… tak pernah dengar hostel ada lift neh.🙂 abglong fail masa IQ test mara so tak layak masuk mrsm hehehehe

  15. abanglong Says:

    uncleJ – abglong sekolah campoq laki n pompuan… tu tahap miang dia lebih skit time sekolah tu hahahahaha

  16. ingat masa kat asrama dulu memang best. dah naik form 4 rasa macam dah boleh jadi taiko.. dan masalahnya sampai sekarang ada junior yang panggil “oo akak yang gangster dulu tu ye”.. ampes toi dorg ni.. ingat le bab lain selain gangster tu hehe.. dan best gak bila kena usyar dengan senior..

    bab ikan jaket tu sampai sekarang tak suka makan yg garing2.. sbb bila makan ikan jaket yg garing sure tringat asrama.. iskh sadis sungguh rasanya🙂

  17. hi abglong…
    seronok baca entry abglong neh w/pun chik x penah dok asrama pun.
    but sama jer lebih kurang masa chik kat matriks dolu… peel ntah hapa².

  18. Farzilah Says:

    alaaaa… i dulu tak sekolah asrama ler… so dont have that kind of kenangan ler… only masa zaman university jerr…

  19. abanglong Says:

    darling – fuhhh ada gen gengster lah ni yer… hahahaha. ikan jaket dan seangkatan dengannya mmh ler garing tahap gaban. sayur plak layu di tasik madu… perfect combination la ekkk

    chique – abanglong masa kat u dah baikkkkkk hahahahaha

    farzilah – rugi ooo. but time dok asrama ni banyak mengajar abglong erti persahabatan dan banyak memupuk nilai2 murni. contohnya kejutkan budak budak lower form tengah tengah malam hahahaha

  20. Farzilah Says:

    itu bukan bukan memupuk nilai2 murni… itu ‘membuli’ namanya…

    tp masa i masuk matrix dulu mmg kena buli habis2 dgn senior. maklumlah budak matrix dalam campus U kan, they treat us like ‘budak tadika’ and bodoh2 kan us… sabar jer lah kan… masuk dalam tong sampah ler, tiup lampu, kejut us pukul 3 pagi n yada, yada, yada… underate us yang sekolah biasa ni, kata kita org anak manja tak penah duduk asrama. angin le i kan… padahal i ok jer tau!

    than bila dah jadi senior n kena plak jadi JAKSA… hahahaha! rasa ler korang balik… bgn kul 3 pagi tu aktiviti WAJIB… kena rendam dalam sungai tu biasa, brdiri tgh panas pun wajib… hehehe! bestnya dapat wat semua tu… hahahaha (ketawa jahat!)

  21. abanglong Says:

    farzilah – hehehe. tapi lepas tu jadi baik ngan those bebudak tu. sampai sekarang🙂
    kesah kat uni, orientation week lagi power hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: