buah dan anda

from my mailbox.

 

Jangan suka mendedah tubuh
Jadilah seperti jagung, jangan seperti gajus.
Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan gajus mempamerkan
bijinya yang cuma satu.

Setia terhadap pasangan
Jadilah seperti pohon pisang.
Pohon pisang kalau berbuah hanya sekali seumur hidupnya.

Kecantikan dalaman
Jadilah seperti durian, jangan seperti kedondong.
Durian walaupun di luarnya penuh kulit yang tajam, tetapi di dalamnya lembut Dan manis.
Berbeza dengan kedondong, di luarnya licin Dan berkilat, tetapi di dalamnya Ada biji yang berduri.

Jaga kesucian dalam bergaul
Jadilah seperti sengkuang, walaupun hidup dalam tanah Dan selut, tetapi umbinya tetap putih bersih.

Selalu bertindak adil
Jadilah seperti tandan petai, bukan tandan rambutan.
Tandan petai membahagi makanan sama rata ke biji2nya, semua seimbang, tidak seperti rambutan, Ada yang kecil Ada yang besar.

Semakin tua semakin bijaksana
Jadilah seperti cili. Semakin tua,semakin pedas.

Jangan bermuka-muka
Jadilah seperti buah manggis.
Buah manggis bisa diteka isinya dari bahagian bawah buahnya.

Menjadi banyak manfaat
Jadilah seperti buah dada.
Kerana selain bermanfaat sebagai sumber tumbesaran buat anak, IA mampu menjadi alat rekreasi buat bapaknya juga!

7 Responses to “buah dan anda”

  1. hello

    i was just blog hopping

    heh heh.. baru jer terasa feel good baca dari mula, tapi bila dah sampai hujung. adeh.. sakit perut ketawa😀

  2. abanglong Says:

    budlee – mekasih…🙂

  3. Farzilah Says:

    erkkkk… baru nak insaf baca blog kali ni…

    sekali sampai last paragraf… trus terkedu n tak tau nak ckp apa…

    abglong, abglonggggg….

  4. syana73 Says:

    hmm… a good one …rite till the end hahahahaha

  5. part yg last yang letih tu…..!! ada je banglong ni…kelakar la…

  6. punyela feel bace awl2!

    skali..

    xxxxx part las!

    waakkakakakakakkaka!

    sengal abes!

    :))

  7. abanglong Says:

    farzilah – napa? salah buah kerrr??? hahahahaha

    waliz – hehehe, saja release tension. wat lawak bodo skit🙂

    hummy – miahahahahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: