an engineer i am….

i had an e mail from my engineering faculty. asking for updates for the alumni. hehehe teringat masa dok kat u dulu. sungguh seronok and sungguh mengghairahkan.

masa first day daftar, all together gether there were 50 of us. with just about 8 or 10 species yg tak ada telor. 

teringat masa exams…. first semester. subject design. 4 credit hours tu. before the first test, the lecturer asked, u all nak buat open book test tak?

open book test ? well, literally u boleh bawak satu library punya buku pun takper. so sangatlah kontra dengan norma norma peperiksaan lain kan. so we all dengan selambanya jawab YESS.

it was a three hour exam. i think i bawak 3 or 4 biji buku yg tebalnya hampir sama ngan yellow pages tu kot. tengok gang2 lain pun samaaaa jer. sib baik takder yg bawak wheel barrow masuk hall, usung buku.bila dia hand over the exam paper. satu helai jer kertas soalan dia. and there were only 2 baris of soalan.

you were an engineer with proton. please design a hook for towing.write all your design assumptions with specific and relevant calculation.

this question carries 100 points  

mati!!! dua jam pertama, aku tengok engkau, engkau tengok aku. buku tu hampeh… tak leh guna langsung. the lecturer senyum jer kat his chair… adehhh

hahahaha….aku dan kawan kawan satu kelas gagal dengan cemerlangnya. rasanya i got 25 mark kot… highest was 32 i think! lepas tu baru insaf and baru the lecturer tu terangkan konsep design and benda benda sewaktunya… [note to Prof.Dr. AbY – i’ve designed one machine that can assemble accurately the shock absorber to the car… is beeing used by an auto assembler down south, i’ve designed a machine that can test each and every critical assembly point of a handphone screen… 0.02mm precision… thanks to you SIR]

tu kisah open book exams

ada gak lecturer yg str8 giler…. tapi time exam, we all lagi cekap. guna toyol…. alaaaa tulis formula formula ker, calculations step ker or apa apa jer lah. tulis dgn tulisan paling halus. dan guna kertas yg kecik. pastu pas pas ler time dalam hall tuh…. hehehehe. my friend one a step further – guna laserjet printer and print font paling kecik. pastu pegi xerox, reduce size… !! see, its a creative engineerssss hehehe

there were one time, exams on material strength. soklan dia susah gak laa. tapi the lecturer kejap kuar bilik, kejap kuar bilik… cam bagi signal utk kita orang tiru meniruuuu jer. so bila dia kuarrr jer, mula la sokseksoksek tanya member sebelah. my friend lagi terror, siap jeling orang belakang.

then the lecturer masuk secara senyap and this poor friend technically caught red handed.

but the lecturer tu sounds… farid, apsal awak tanya si razman??  my friend ni dah pucat wehhh

and he sambung… lain kali, kalau tak tau; tanya saya! awak tanya kawan awak tu tak guna, dia pun tak tau gak…

and the whole class suddenly raised their hands…

hehehehe

ada gak jenis take home test… ni pun parah gak neh. entah soalan soalan dari planet mana they all amik.. gerenti payah nak jawab punya. soalan diberi and jawapan tu kena hantar in few days time. kalau lagi lama masa di beri, alamat laaagi ler maut soalan dia tu.

lecture, selalu gak ponteng. so banyak gak ler notes tak lengkap. yang jadi mangsa, coursemates perempuan. they all tak pernah ponteng kelas and they all nyer tulisan sangat lah kiut miut. so kalau esok nak exam, ari ni baru pi mintak notes ngan they all, nak xerox and nakstudy. hahaha, member tu pun nak study gak, mana boleh kasi pinjam notes kan.. last last, mutual agreement… kau mandi, makan kol berapa? time tu aku pinjam nota kau….. takkan time mandi kau study! hahahahaha

assignments- well lecturer ni kadang kadang, tahap kerajinan dia kurang. so assignments mmg dia kasi previous years punya assignment. solution, cari ler senior senior. mintak assingments, copy jerrrrr🙂 tapi ada gak member kantoi, copy 100 persen sampai nama mamat tu pun dia type balik… wakakakakakaka. kena sound ngan tutor. hahaha

those were the days

tapi, out of 50 tu, only 11 of us yg terima scroll on time. about 10 kena extend and yang lain lain, nasib kurang baik; terpaksa balik awal. AFUNDI tak cukup.

 tu lah.. some of the uni life. its our way too exam oriented classes. what to do. padahal in real life, tak pulak pakai all those things. one of my lecturer said, the were no need restriction on discussion masa exams, and you could refer to any source you want… coz in real life; masa u jadi engineer, tak der orang marah kalau u tanya soalan…..

its life……

7 Responses to “an engineer i am….”

  1. hahahaha!

    mantap abes!

    tp mmg btolla kan..

    time stadi plg bes skali!

    bil igt balek..

    kompem pecah perot glak!

    :))

  2. Farzilah Says:

    u remind me to my uni time… open book test… ingat senang, rupanya lagi susah…

    i still remember my dekan at that time… Prof Samsudin Sohor… cute n funny guy… lecture for family law… dia tanya ‘kamu nak close book or open book?’ OPEN BOOK SIR…

    bagi 3 jam… semua berlari pi library le konon2… lepas tiga jam… submit paper…

    RESULT: ramai dapat C… hehehe!

    taubat tak nak lagi open book test… susah nak manpussss… semua case nak tulis, sampai tak tak ckup masa… end up depa dapat C gak… hehehe!

    in real life: mana ada lawyer hafal act n all cases… semua bawa act n cases masuk court… kita org jer dok hafal time study… hehehe!

  3. abanglong Says:

    hummy – time study, enjoy banget. takyah pikir langsung pasal masalah negara, masalah ekonomi dan sebagainya. bila time kelas, pegi kalau lecturer best atau kalau kelas tu sebelah ngan kelas junior2 yang cunn..🙂

  4. abanglong Says:

    farzilah – somehow, mmg best klu teringat time study tu.

  5. oshkosh Says:

    material strength…. fail tuh, repeat paper miahahahaha…

    last2 nasib baik pakai toyol, pass dengan cemerlangnya (cakap besar ni hahaha)…

    kalau dah nama jantan, kelas mesti ponteng punya… teringat dulu ada 2,3 lecturer yg suka ambil kedatangan (tak cukup 80% dia failkan-cis!)… apa lagi, kelas pukul 8 pagi still layan tido, 8.45 baru g kuliah tunggu kat luar kelas, org2 lain sebok kuar bilik ,aku rush masuk pulak, jumpa lecturer minta nak sign, tadi kononnya tak sempat, dapat beb miahahahaha.. 2,3 kali buat pun lepas… those was the day.. tak tahu macam mana aku leh grad hahaha

  6. abanglong Says:

    osh – hahaha. best kan jadi student.

  7. oshkosh Says:

    best sebab banyak part boleh main2… x best sebab sengkek miahahahaha… nak sambung master tapi tak start2 lagi, rasa tak cukup masa la pulak nak balance ngan kerja… my wife phd pun sangkut skang, nak tukar tajuk la pulak… tak cukup masa nak kasi komitmen g kelas.. aii… tukar buat fully research… suka atilah, i serik nak ‘bela’ toyol dah ngehngehngeh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: