mind your language

my bro and his family spent a night at my house today. apparently he and his wife berjaya mendapat pertukaran untuk balik kenegeri pantai timur, dalam erti kata lain; dapat kerja kat hospital di kampung. bestnyer… takdek jem, makan besh, udara segar, ohhh jeles i.

his transfferal tu i boleh paham lah. i mean, dia specialist and the hospital yg dia akan bertugas tu recently upgraded and post utk specialist is created there, so he just fill in the blanks lah. lucky you.

but yg i tak paham is how his wife dapat transfer to pantai timur close to him also. as far as i paham, post post utk jawatan2 awam di kelantan, terengganu amatlah susah nak masuk. cikgu ker, doktor ker, polis ker, misi ker, semua dah penuh. so for those yg bercita2 nak balik kerja sana; memanglah payah and terpaksa menunggu giliran. unless you know someone lah.

but this couple ni mmg takdek kenal sesapa.. i know tu.

i asked him camana kau mohon utk tukar wife kau….

and this is his answer..

ok… sakit perut.

boleh tak orang luar (means those who doesnt speak  bahasa terengganu or kelantan) bezakan antara

  • SAKIT PEGHOT
  • SEKOK PEGHOT
  • SENOK PEGHOT
  • KEMBONG PEGHOT

AND EVENTUALLY HIS BOSS TERIMA HIS CRAZY EXPLAINANTION TU AND SIGNED THE RECOMENDATION LETTER!

(apparently, his friend yg kerja kat that hospital is a Johorian. wished to be transffered back to JB so kira tukar suka sama suka with my SIL lah.tapi i really admired his explaination tu… pretty logik kan!!)

doc DBI, apa komen tuanku ??

14 Responses to “mind your language”

  1. lucky them… jimat petrol coz tak payah go thru jam lagi.. food murah.. semua murah laaa…

  2. abanglong Says:

    neeza – best sungguh… hari2 boleh makan nasik kabu,nasik dagang,nasik blaok,kopok leko etc etc etc.

  3. ade beza ke senak ngan kembong?

    hahahahaa!

  4. hehehe … tapi ape maksud yg dia kasi sakit perot tuh
    kenapa boss dia terima ek ???

  5. salam abg long, tu namanya rezeki…dipermudahkan…

  6. salam abglong..lama tak kesini..alih2 dah tukar template…tapi semua entry tetap meletop sokmo…hehehe

  7. abanglong Says:

    hummy – orang pantai timur tau bezakan benda2 tu sumer hehehe

  8. abanglong Says:

    lily – he insist that it would be much more better for native tounge to work there.boss terima his alasan !

    arsaili – lucky him though.

  9. abanglong Says:

    uncleJ – mekasihhhh🙂

  10. motif nama beta di seru seru…

    beta dok leh jawab ler..beta se`eh perut..kenaleng jer raser..

  11. Farzilah Says:

    hehehe… klakar lah… but ada gak logic nya…

  12. abanglong Says:

    dbi – se’eh…. hehehehe makan banyak tuuuu

    farzilah – bahasa cermin bangsa la kan

  13. hahaha… kelaka wehh!~ Sakek peghok aku baco gonih!! keh keh keh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: