Millionaire malay

Semalam, abanglong balik agak awal dari office. the kids nak makan nasi ayam from the pasar malam and makanya maklong tidak memasak. as for me, nasi ayam pasar malam tu tak sodap so i said takyah pack for me and i nanti kuar makan kat warung.

masa nak kuar, maklong takmo ikut. she got some stuff to do so i kuar sorang sorang.walk feet only (jalan kaki). kedai kat area taman tu gak. lepak, order maggi goreng. then datang one of my neighbour. so duduk lah semeja. well, i jarang jumpa this guy. i only knew that he is one of the supplier/contractor for the government. very simple man indeed.umur is about early 50’s or mid 40’s. also duduk kat corner lot infront of my row. he drives a ranger while his wife, a homemaker; drives a citra. their kids also selalu main2 petang with mine. good neighbour la.

borak borak. citer pasal “lewat”, citer pasal minyak, citer pasal kerja and citer pasal bisnes (sib baik dia tak borak pasal euro…ngehngehngeh.)  bila citer pasal kerja, i did mention about the payment problems. kerja ada; harga nak rendah pastu payment sangkut sana sini… he gelak. he asked me how much those guys owes me. i said takder la banyak bang. tapi company baru cam saya ni, benda tu la nak rolling rolling neh…

he senyum.

and he said he also faced the same problem. and he did mentioned that he’d taken a law suite to his clients. i mula la ghairah. tanya camana process and so on. dia pun citer lah procedure-procedure sumer sumer. he said, the best way is to hantar ‘surat jemputan’ dulu. maksudnya, hantar satu surat and nyatakan dalam the letter that we intend to do a law suite if tiada payment.

i agak tak paham. and he said; takpa. abang ada salinan dia. u follow jer. and he then pegi to his car and take the letter.

he showed to me

maak ai…. that company owes him 12 million ringgit ooo!!!!!!!

nasib baik tak terkentut dek terkejut.

anyhow; this guy makes me insaf diri skit. really simple person and yet he is a multimillionare. duduk pun kat rumah teres biasa jer. yeah; he might be bluffing about the figures. tapi ada ker orang saja2 tulis surat and put a figure yg karut just to show off??

kalau dah kaya raya, apsal tak dok kat umah golongan elit yer dak!

i dont know.

but i really admires. a simple man. selalu gak nampak kat surau. and time aktiviti kejiranan, tak pernah muka dia tak muncul.

ishh..  payah nak ikut tu!

14 Responses to “Millionaire malay”

  1. oshkosh Says:

    same as my boss… a millionaire, own a factory, but naik sorento je… baru2 ni adalah angkat 5 series sebijik tapi tu pun sbb nak tolong kawan dia…

    cakap pasal hutang ni memang macam tulah.. adat.. duit ada, tapi client pegang… i tgk my boss run the business pun takut, ada 1 client nama je public listed company but utang liat nak mampus… still stuck $2mill with them, 1 i tak setuju with my boss, he still want to do business with that company… wtf! kalu i, malaih dah, serik… tapi lupa lak, i’m not the boss hahaha

  2. hehehehe!

    sile ekot jejak langkah laki tu ye banglong!

  3. tak semua yang kaya tu nak menyombong, ye tak.. kekadang tu yang tak berapa kaya tu yang terlebih sudu dari kuah.

    teringat kes me & my fren pakat spy sorang mamat ni. bukan sebab nak tahu sangat tapi disebabkan dia telah menyusahkan my life so haruslah begitu jadinya.

    eh eh dah lari dari tajuk..

  4. abanglong Says:

    osh – my previous boss; takder la kayo sangat. tapi pakai merc sejibik,bmw sejibik and a perdana. sombong giler. thats why i terminated him. hehehehe

    hummy- insyaallah. apa yg baik kita ikut la kannnn🙂

  5. abanglong Says:

    darling – itu yg paling bagus. makin kaya makin humble. betul, golongan yang perasan kaya tu yang lebih power kononnya tu. apa apa pun, kaya adalah sedap dimakan dengan roti; tambah lagi kalau roti itu roti bakar dan ada kopi o.

  6. alamak lapo laks rasanya hehehe..

    tapi kopi o lagi sedap dicecah baulu

  7. Farzilah Says:

    i told you… send LOD rite. kekeke!

    a real kaya raya person mmg humble n simple orang nya. like my chairman, tan sri somemore… but so humble to us. siap dtg to me, n ckp dkt i dgn lembut n thank me for all the work that i done…

    terharu tgk dia… insafffff… siapa le aku nak sombong2, tp dia skit punya humble. sob, sob, sobbbb…

  8. abanglong Says:

    darling – baulu ? ho ho ho… cam makanan orang tua tua jerrrr ngeh ngeh ngeh

    farzilah – the tan sri.. yeah; sapa yg betul2 kaya mmg selalunya humble.

  9. ramai orang cam tu abanglong.. cuma kita tak tahu sebab diorang memang tak menunjuk kan.. yang ramai dan kita tahu yang menunjuk tapi duit takdelah banyak mana puuunnn.. hehehe…

  10. abanglong Says:

    neeza – itula.. yang kaya raya; relaxs jer. yg perasan kaya tu lerr yg paling kalut nak jaga imej nak jaga status.

  11. kadang2 makanan orang tua sedap juga dimakan orang muda.. ohh muda sangat ke aku nih? hahahahaha

  12. abanglong Says:

    darling – hehehe… tau takper! miahahaha

  13. Jutawan Muda Says:

    kito pun boleh jadi jutawan gak kalau kono caro eeh…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: