business ? the foreplay.

i dont consider myself superior in business. i dont consider myself a damngood businessman and it doesnt ever cross my minds that i’ve already achieved my dreams in business.

Doing or involved in business lines ni memang memeritkan. Banyak kenyataan kita pernah dengar, kalau nak kaya join business. kalau nak senang, buatlah business dan bermacam macam lagi.BUT never we heard the statement, kalau nak CEPAT kaya, join business rite! This means that, memang kita insyaAllah boleh kaya kalau buat business dengan betul dan yakin, namun; kita tidak akan kaya dengan cepat. keuntungan itu tidak akan datang bergolek dan kita tidak akan menjadi jutawan overnight ! ( melainkan mungkin sekiranya bapak mertua anda bernama Abdullah dan salah satu hobinya adalah tidur)

In business, terlalu banyak dugaan, cubaan dan terlalu banyak kisah2 yang boleh membuka minda kita. Dalam business, memerlukan pengorbanan yang bukan sedikit untuk berjaya dan untuk maju. Dalam business juga memerlukan tindakan tindakan spontan dan terkadang tindakan luar kawalan untuk memastikan kita terus bergerak. Dalam business juga kita akan berhadapan dengan berbagai bagai ragam pelanggan, pembekal, pemerhati, pengkritik, penjilat bontot dan macam macam lagi…..

Having said that, from time to time; i will write down here tips and things that i’ve learned, done and macam macam lagi yg came across me during all these years. again, i mention here that i’m not bragging, i just want to share. Who knows, some of my stupid ideas ni might helps you in certain way rite. and who knows, mungkin esok, abanglong dijemput kembali menemui Dia, well at least ada gak ilmu-ilmu yang boleh abanglong kongsi.

I’m not born as a businessman. I’m an engineer by profession. I’ve no formal training in business and i never attend any business classes during my uni years.

But i love business, and i’ve sacrifies my promising career in one of the electronic giants to pursue my dreams. I’ve sacrifies time. And i will do anything to get my business going and to achieve all my dreams. some sceptical people around me; once said that; kau takkan kemana, orang melayu mana boleh buat business…

its my mission to prove him wrong!

so; i will jot down things and tips. i will write tricks and threats. i will write do and donts. its just base from my little experience and its just the written version of a life journey.

InsyaAllah.

6 Responses to “business ? the foreplay.”

  1. abglong..
    dlm dunia nih kan..ada mcm2 org yg akan dengki sakit hati pd kita..
    as for me..lantaklee ape org nak kater ..janji aku bahagia
    yg paling penting restu mak ayah n everyone yg kita sayang…
    org tahu mengata jekk …mana tau susah sennag hidup kita kan..
    as for ella pajila secret recipe birthday kek..nnati claim later yaa ;]

  2. i’m looking forward on your tips…ilmu yg berguna elok dikongsi…

  3. nak business ni komitmen kena giler2…. & kena giler kuasa hehehehehe…

  4. abanglong Says:

    shud – mmg, kita boleh mengambil sikap;lantaklah janji aku bahagia. tapi masalahnya, hidup kita ni takkan terlepas dari orang orang yang disekeliling. nak tak nak, kita terpaksa….. anyhow, kalau dalam bisnes; if dok buat kayuuu jer;janji aku bahagia, alamatnya, innalillah ler tak lama hahahaha

  5. abanglong Says:

    nash – hehehe. cominggggggggg🙂

  6. abanglong Says:

    osh – hahaha. jangan sampai jadi giler udah !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: