sahaja aku mandi wajib…….

business: edisi 1.

itu sebahagian dari niat. ayat yg simple tapi penuh makna dan penuh ‘kuasa’.

niat tu, membezakan antara mandi biasa dan mandi ‘luar biasa’. apa senyum senyum ????

well. niat adalah benda paling basic but paling penting dalam business. kerana niat itu boleh membezakan antara sesuatu yang biasa biasa dengan yang luar biasa !

first of all, kita niat business ni kerana Allah. So dengan cara tu, automatik kita dapat pahala ibadah. niatkan kita nak cari rezeki yang halal untuk menyara keluarga dsb. itu penting. and niatkan bahawa kita berniaga ni; untuk menolong orang. membantu pekerja, membantu pelanggan dll. dengan cara itu, hati kita jadi tenang dan kita tidak akan terlalu mengejar keuntungan. kita akan lebih berhemah dan insyaAllah, kita akan lebih tenang menghadapi segala ujian.dan insyaALLAh juga, keuntungan dan rezeki yang kita impi, akan datang seiring dengan sendirinya.

abanglong bukanlah seorang yang ariff dalam ilmu agama ni. masih terlalu cetek. tapi itu lah yg abanglong belajar dulu. setiap perbuatan, kena ada niat. terus kita dapat link dgn Nya. itu untung orang Islam. ada direct line dengan Yang Esa….

lagi satu, pagi2 masa nak turun kerja, doa. Ya Allah, aku berniaga ni ikut sunnah nabi….. and than, sambung ler dengan request request u. mintak jer apa apa yang u nak.remember, kita ada talian terus dan siaran secara langsung dengan pencipta kita.

simple rite!

  • first – mesti niat. apa tujuan kita berniaga. apa harapan kita dan apa cita cita kita. kita niat untuk membantu dan kita iktikad untuk menolong. insyaAllah, rezeki itu akan datang dari punca yang kita sendiri tidak menyangkanya.
  • doa. selaraskan dengan apa yang disarankan oleh Junjungan Nabi s.a.w. itu sunnah and kita cuba ikut. pahala free tu bang!

~abanglong

12 Responses to “sahaja aku mandi wajib…….”

  1. apa senyum-senyum??
    mestila senyum …senyum tuh pon pahala kan.. ;]

  2. apa senyum-senyum??
    senyum la ..senyum tuh pon kan pahala

  3. Farzilah Says:

    jap nak niat ni….

    ya allah, ….. bla, bla, bla…. Amin… (mana leh kasi tau apa niat…) huhuhu!

    niat kena betul… jgn niat yang tak betul… biar ikhlas. tul tak abglong?…

  4. salam abang long..

  5. amboi… letak yg memola sekali tu niat selepas berj***k lagi… tapi yg seterusnya tu memang betul… bagus kalau pepagi masa semayang subuh tu dok kejap tenangkan otak 15 minit sebelum bangkit… bukan tenangkan aja… kosongkan sekali…

  6. abanglong Says:

    shud – senyum sokmo !

    farzilah – niat klu cakap kat orang lain tak nama niat dah aih… hehehe

  7. abanglong Says:

    neeza – hehehe. afundi abanglong🙂

  8. abanglong Says:

    en-me – salaaaammm… orang minyak tadek projek nak kasi abglong ker? huhuhu

  9. abanglong Says:

    beruangmadu – tajuk biar canggih hahahahaha, betul tu; lepas subuh dok diam.pikir apa salah silap and cuba betulkan mana patut.

  10. salam perkenalan abanglong.

    terima kasih kerana sudi menjenguk blog saya. abanglong berniaga apa ya? saya sendiri masih belajar, tetapi satu hari nanti berniat untuk berniaga juga.

    tapi memang betul, niat kerana Allah penting. ia membezakan kita buat sesuatu itu dapat pahala atau tidak!🙂

    • abanglong Says:

      y4ku24 – salam also. basically abanglong involve in engineering line. my company do designs, fabricate and supply customize machines utk industries and kilang kilang. tough business but i love it. ada niat dan hasrat utk berniaga tu amat bagus. kita kena percaya bahawa 9 dari 10 rezeki tu mmg dari perniagaan. tekadkan nawaitu… insyaAllah..
      all the best !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: