aku untuk kamu

Business: edisi 2

When running your own business; everything IS about you. tak kira business apa pun. Orang yang paling utama adalah diri kita sendiri. I’ll tell you why.

Firstly; for me, i make sure the business i do is something i know. something yang abanglong familiar. sebabnya; business ni banyak memerlukan pengorbanan spritual. banyak permainan minda. so sekiranya kita buat apa yang kita tahu; at least kurangla skit bebanan pada kita.

bukan bermaksud; kalau kita orang muzik; kita tidak akan boleh mengurus bisnes kapalterbang ! tapi bagi kebanyakan org macam abanglong ni; i would prefer to sell something that i know. bukan tak boleh tukar bidang, cuma takut kita akan hilang semangat ditengah jalan. kena pressure sikit; udah ler benda baru !

second – business ni kena ada minat. bukan kena ada; its WAJIB ada. i dont really know whats the exact word but i think minat suits it.

maksudnya, dalam dunia niaga ni. banyak memerlukan pengorbanan. baik dari segi masa, tenaga, wang ringgit, keluarga dsbnya. bagi abanglong, kalau abanglong dah minat giler; datangler apa halangan pun, insyallah kita leh lawan and kita akan mampu menyelesaikan segala kesulitan.

dan minat, kesungguhan dan keazaman itu bukanlah sekadar cakap. cakap semua orang boleh cakap. dan ianya tidak ada kayu pengukur dan ia tidak akan boleh dinilai secara zahir. benda benda tu semuanya bersifat spiritual dan hanya kita saja yang akan tahu how much we had done. kita jer tau whether kita dah kotakan apa yang kita kata.

ilmu.

ini penting. kita mesti mahir dalam ilmu perniagaan. jangan main hentam keromo jer. belajar dari mereka yang dah berjaya. tengok macamana orang lain buat. tengok kenapa orang gagal dsb.sometimes we learn tru mistake; thats the best ilmu yang dapat.

ilmu yg abanglong maksudkan ni, bukannya ilmu cara menguruskan perniagaan, management, financial controll dll. itu pun ilmu tapi ilmu yang abglong maksud is contohnya ada 2 kedai runcit. kenapa kedai pak mat lebih maju dari kedai pak lah ?

ooo dia sentiasa senyum dengan pelanggan. kedainya sentiasa cerah dan terang- dia tak kedekut lampu kalimantang contohnya.  dia make sure dekat kawasan jualan ikan; ada bekas air untuk cuci tangan dll..

itu ilmu ilmu yg abanglong maksudkan. itu tak ada dalam buku dan benda benda simple ni kadang kadang akan banyak dan boleh mempengaruhi perniagaan kita. got what i mean ?

okeh ?

9 Responses to “aku untuk kamu”

  1. hermmm agak-agak ada tak cadangan nasihat ini seme dibukukan…
    abglong dah bunyi mcm business guru jekk ..;]
    alhamdulillah ilmu yg ada tak elok disimpan..mmg patut di’share’
    salam hari isnin…

  2. i agree byk dgn abanglong

    kena minat sangat
    business benda yang betul2 kita tahu
    and mesra alam..

    so true man!

  3. setuju tu.. tanpa ilmu dan minat, susah lah nak running the business.. seolah-olah orang melayu cuba belajar nak tanam oat.. senang ke agaknya?😛

  4. abanglong Says:

    shud – hehehe. takyah lorrr. abanglong bukannya pandai menulis. lagipun pengalaman2 tu bukannya power sangat pong. its just my day to day life journey that i think i want to share🙂

  5. abanglong Says:

    nurul – thanks🙂

  6. abanglong Says:

    neeza – itu lah. kalau perasan, ada tokeh tokeh kedai yang muka macam nak telan orang!!! hahahaha. sure takmo gi dah kedai tu rite…
    ~ tetiba kempunan nasi air moksu nab, berek 12,kb.

  7. me tak der minat nak wat business ler… takut nanti wat sekerat jalan dah stop… minat tu penting kan…

  8. abanglong Says:

    farzilah – busines ni nampak senang, namun banyak cabaran🙂

  9. […] Mon 05-1-2009 Permainan Menarik Gagal Bantu Marseille Saved by rodrigomotta on Wed 31-12-2008 aku untuk kamu Saved by mihirurs on Tue 23-12-2008 Permainan Kutu & Cabutan Gilirannya Saved by […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: