till death do us apart

business: edisi 3

I just nak share the third element in business. if the first one is about niat; the second is about ilmu and so on; this is about musuh !

dalam perniagaan, terlalu banyak musuh disekeliling. baik yang kita sedari ataupun tidak. terutamanya dari golongan yang menjalankan perniagaan yang sama dengan kita. tambah lagi kalau kita berbangsa melayu dan pesaing kita juga berbangsa melayu

PHD bang !!!

musuh yg pertama adalah mental kita. kita mungkin dah terbiasa dengan kesenangan;and our mind would normaly resistance to changes. sedangkan untuk berjaya dalam berniaga; mindset kita tak boleh sama dengan mindset orang biasa.. kita kena think in advance and so on. kena multitasking and kena buat things yg orang lain tak buat. split second decisions and bla bla bla. so, kalau kita dah berada dalam comfort zone, musuh utama – adalah mental kita sendiri !

dengan cara mengawal musuh, menjaga mental agar mindset kita selari dengan fokus perniagaan, insyaalah.. kita boleh berjaya. I tidak say kita akan berjaya.. i said kita boleh!

ramai orang sering impikan kejayaan dalam hidup. ramai impikan duit yang melimpah.

tapi jika mental kita tidak mengarahkan kita melaksanakan things yg kita patut buat; segala fantasi tetap tidak akan menjadi realiti !

musuh kedua – sabar.

i amek contoh people yg join MLM. Ini contoh okay.

Ada sorang kawan, datang. citer citer,ajak masuk Amway. kita reluctant. then dia bawak upline. bawak kompressor. he citer citer. then kita terbuka minda. tengok member lima angka sebulan.kita cakap kat kawan, aku dapat seribu sebulan dah okeh dah.

kita sign member form.

first few months kita buat la amway.

tapi lelama kita bosan… and tetiba datang plak sepupu. eh, join cosway aaa… takyah jual barang. kau pakai sendiri jer tapi bonus libu liban.

kita dengar, kita study and kita sign…

and few months kita buat.. sempat ler merasa bonus beberapa puluh ringgit.

pastu datang plak cik kiah… ehhh masuk ni haaa… jual corset. satu untung lapan ratus. cuba kau bayangkan kalau sebulan kau leh jual10 set? perghhhh

takkan tak dapat 10 set…. berapa ramai wanita kat mesia ni kan…

wah ! terus sign.

berjaya la jual 2 set. tu pun satu untuk bini and satu lagi paksa adik beli.

pastu kita join plak zhulian

and macam macam lagi….

i’m not saying that MLM tak bagus. or this MLM is better than that MLM. i personally knew few ppl who dah jadi millionares from this mlm things.

kenapa they all berjaya ?

main reason is because they all punya konsistensi. sabar. and maintain. itu yg buat mereka berjaya… lagi satu contoh macam petani laa

ari ni tanam tebu. baru jer setengah tahun, tengok orang tanam tembikai masyukkk. terus tebang tebu and tanam tembikai. elok tembikai tu dah nak start berbunga, tengok harga buah naga melambung. buang sumer tembikai and tanam pokok naga lak…

sampai tuo la…..

got what i mean ?  till death do us apart, bermaksudp kita akan terpaksa melawan musuh musuh ini hingga ke akhir hayat kita… best man wins my fren !

~abanglong

17 Responses to “till death do us apart”

  1. Golddiamond Says:

    kita kena fight bersungguh-sungguh.. hero/heroin selalunya menang kemudian..

  2. MLM not for me… tak de endurance utk kak sya jayakan MLM.. dah berpuluh ratus kot habis tak jugak dpt pakai merc cam kawan yg suruh join.

  3. salam bang long..lama tak ke sini..rindunya..ahaks…kalau kita tak tolong bangsa sendiri sapa lagi…tapi kena ketepikan hasad dengki dulu…

  4. salam …

    testing testing

  5. erkkkk… kalau suka lompat kerja tu kira cam MLM tak? or petani tak?….

  6. me pun tak layannn mlm.. gitteww

  7. abanglong Says:

    gold – huhuhu. make sure semangat maintain !

  8. abanglong Says:

    sya – thats y i said; MLM, ker apa apa bisnes ker; actually semua orang boleh buat dan insyaAllah sumer orang boleh berjaya, provided that they sanggup buat sebagaimana orang yang dah berjaya buat…

  9. abanglong Says:

    arsaili – hiii…salamsss. lama tadek nampak🙂

    pB – testing diterima. testing diterima..over. hehehe

  10. abanglong Says:

    farzilah- apa apa yang sering dan amat suka melompat lompat adalah berkemungkinan berspesis katak.

  11. abanglong Says:

    en me – betul. tak semua yang layan MLM, yang layan pun; tak semua yang berjaya… itu lumrah🙂

  12. mlm or not, semangat waja mesti ada. Minda harus terbuka, tanya diri sendiri, kenapa bukan aku. My SIL berniaga gerai pun kena dibuat orang, sampai meracau2 siang mlm. And a friend once advised @pp, Kalau nak berniaga, kena buang MALU.

  13. abanglong Says:

    akakPP – biasalah… itulah melayu 4D… ada my entry about melayu 4D neh…

  14. kwang, kwang, kwanggggg…. katak ek!

  15. Saya suka entri nih.

  16. akakPP – betul.. kalau nak berniaga, kena pastikan anda buang kemaluan anda

  17. Дина Назаровна Says:

    Вечер добрый. Вот меня, как консультанта из Минска, беспокоит вопрос о отношении к нам, так сказать к тем, кто только начинает свою карьеру… Поговаривают, что в других регионах в дни праздников, консультантов поздравляют, дарят цветы и подарки, а не обходятся банальной открыткой, как это делается у нас… Ведь это же несомненно и приятно и понимаешь, что тебя хотя бы немного, но уважают. Расскажите, как у Вас с этим?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: