ramadan; satu nostalgia

came ramadhan 2008, bermaksud dah hampir genap setahun abanglong beroperasi dari ofis ini dan dari kilang ini. hampir setahun jugalah kisah unta memberi satu iktibar dan membakar satu semangat bagi abanglong.

read more about unta here

bermacam cara unta gunakan untuk menghancur dan melemahkan perniagaan ini. berbagai cerita dan tohmahan dihamburkan kepada pelanggan maupun suppliers dan juga rakan niaga lain. ada yang termakan kata tapi ada juga yang tidak ambil peduli. tidak dinafikan, ada tindakan tindakan unta menyebabkan perniagaan ini terumbang ambing.. ada suppliers yang terus tidak ingin berurusan dengan abanglong. ada juga pembekal yang langsung tidak mahu even pick up my calls. ada juga pembekal yang telah menamatkan kemudahan kredit dan meminta segala pesanan dibuat secara tunai…

sebuah syarikat baru, yang baru nak menapak dan yang baru nak bergerak… pusingan modal tentunya tegar dan semestinya sering tersepit. ditambah pula dengan aliran keluar yang amat banyak, aduh… tidak dinafikan; ada beberapa kali; malah banyak kali.. duit hanya tinggal kepingan kepingan duit besi sahaja !

itu cabaran !

ditambah pula dengan kisah si effa ro giey. cukup memberikan tekanan yang hebat pada abanglong. one of my main customer di rompak begitu sahaja dan banyak kisah dan sandiwara yang memberikan tamparan tegar kepada syarikat. pembayaran dan seangkatan dengannya di lambat lambat, dokumen dokumen tetiba hilang dan sebagainya….

itu dugaan !

datangnya syawal 2007, abanglong dan rakan rakan seperjuangan; bergerak dan bertatih. cuba mengharungi ombak dan cuba meniti badai perniagaan. alhamdulillah, semangat yang dimiliki, komitment oleh my staff  banyak memberi kekuatan spiritual kepada abanglong.

staff yang begitu sabar walaupun gaji sering lewat, pembayaran berperingkat dan sebagainya. staff yang masih tekun bekerja walaupun kelengkapan hanyalah basic dan serba kekurangan. even the office has no air conditioner in order to save cost. perbelanjaan begitu berhemah, jimat cermat dan berhati hati.

namun, berkat kesabaran, berkat doa kedua ibubapa, berkat doa kawan kawan yang membaca blog ini dan berkat semangat.. kami mula berjalan. kami mula berlari anak… alhamdulillah. keyakinan diri bertambah. kepercayaan pelanggan meningkat dan pesanan serta tempahan mula menjengah.

alhamdulillah…

dan kini, setelah hampir setahun berhempas pulas; abanglong amat berbangga dengan pencapaian ini. walaupun masih kecil, namun i’m proud of it. abanglong bangga dengan semangat dan keyakinan my staff terhadap company and me. alhamdulillah. abanglong amat bersyukur dimurahkan rezeki. dipertemukan dengan pelanggan dari berbagai cabang industri. abanglong terharu dengan kepercayaan dan keyakinan mereka terhadap kami.

to all my staff, if u happen to read this – thank you so much. i’m so glad we could work together as a team. i’m so happy that  you guys were there tru ups and downs.i’m touched by your spirit and your trust on me. walaupun perjalanan kita masih terlalu jauh; moga kita terus bersemangat dan kita tidak lupa dimasa ramadhan 2007; dimana kita bermula.

to all, thanks so much for everything. thanks so much for all the doa dan semangat yang diberikan. thank you so much…

~abanglong

* there will be a special  bonus to all the staff… hadiah hari raya. buat beli baju raya esp utk isteri dan anak2 mereka. kerana mereka  semua tu banyak bekorban.. berkongsi suami dan ayah mereka yang banyak membantu abanglong…. yang banyak masa malam,hari minggu dan sebagainya berada di kilang untuk menyiapkan kerja. kerana mereka sabar; walaupun gaji suami/ayah mereka lambat. dan kerana mereka juga percaya dan mereka yakin dengan abanglong… its a token of appreciation from the company to them….

20 Responses to “ramadan; satu nostalgia”

  1. wah~

    jutawan rupiah!

    jgn lupe passing cni sket bonus raye!

    kalo tanak mangkok pyrex terbang mlayang!

    ini satu ugutan!

    muahahahaha!

  2. untungnya dapat boss cam banglong nih..

  3. bonus untuk yg baca blog ni tiap hari takde ke…huhu…or duit raya

  4. hummy – sila amek nombor.. miahahahahaha

  5. akakPP – abglong insan biasa jer.. i’m nothing without them. salah satu cara menghargai jasa mereka adalah some profit sharing ni ler…

  6. nash – bolehhh… meh, kena siap salam cium tangan… hehehe

  7. life is fulls of ups and downs.. syabas abanglong for the patience and hard work.. insyaallah usaha itu tangga kejayaan. rezeki yg walau sedikit tu, kalau di kongsi insyaallah ada berkatnya kan.

  8. saya mau keja sini boleh? amik la saya. amiklah. :p

    err.. jejaka engineer masih ada? camne perkembangan? agen orang kuning masuk spital. so, info lambat sikit. ampun pak!🙂

  9. wah bestnya dapat uwit ghayer… yeyeye! dah boleh raya… yeye!

    semoga abglong lebih bersemangat utk terus berjuang dlm dunia perniagaan abglong…. amin…

  10. ade jawatan kosong x?secetary.kalo xdok, security pn jd leee.ade?ade?

  11. Golddiamond Says:

    Mu ni abanglong selain dari kawan engineer orang yg jiwang, mu jugak antara kawan orang yg punya semangat juang yg tinggi. Well done. Hardwork do pay off. Wa suspect.. errrr… bukan, wa respect sama lu. Tabik spring untuk abanglong.

  12. julia – thanks. itulah; i selalu cuba ingatkan diri sendiri.. sabar, sabar, sabar.. hehehe. namun kadang kadang terbabas gak la !

  13. erni – buleh. sila email resume bersama pengerasnya sekali. hua hua hua. dan sila ambil perhatian; interview akan diadakan dan ianya termasuk praktikal membuat kopi dan teh mengikut citarasa tuan pengurus. miahahahaha.

    agen 016 ? still macam tu ler…

  14. farzilah – alaaa bukan banyak sangat pun. saja nak bagi buat mereka seronot seronot nak raya. lagipun; its them who did all the dirty works rite !

  15. reen – sekretari – kosong. sekuriti – kosong ? sila apply kedua dua jawatan. dalam offer letter nanti sekriruti post dia okeh ? hehehehe

  16. gold – nak wat camana, kena keja keras.. malaysiaku gemilang,cemerlang dan temberang.

  17. Alhamdulillah… dapat staff yang memahami. Boss pun bukan jenis take for granted buat leweh jer pasal gaji. Bagus. Bang Long jangan lupa EPF tau.

    BTW, unta ke ungka??

    Semoga terus tabah. Insya Allah berjaya.

  18. Memaluya – hehe mekasih. EPF, uishhhh jangan sebut kuat kuat !!!! thanks again my pren !

  19. […] do or not ? i’ve recieved a PO; repeat order from effa’s company. to supply 300 sets of some small production jigs. now the economy is bad. it would cost me […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: