slippery when wet…

i baru balik from the usual friday solat. it rains. dari awal pagi lagi up till now. stranded gak kat masjid tadi. after this; i’m going to KPJ Seremban. One of my clients son was admitted few days ago for a severe asthma attack coupled with lung infection. he is just 21 months old btw.

this boy is the only child for this couple. their second daughter passed away few months back after a brief 4 days after birth. the doctors had already warned them about this and persuaded them to abort the baby at early trimesters but they refused and they want to carry on…

sempatlah for a few days even all the time were spent in the ICU. Alfatihah….

She SMS me few days ago that for the time beeing; one of her colleague will take over their coming project. i replied why and she answered – son admit;lelah teruk.  A few more sms complete the whole picture and i decide to pay them a visit today. the husband is also there so i got the chance to meet him also. previously  it was just a few words of thank you when i make a condolence call back then.

Now i came to the point of this entry. Frienship…The family, or rather the wife is one of my clients. She is an officer – attached to the company that i served; and through other guys, she get to know my company and she eventually became one of my loyal clients.

We are all human beings. Even though each and every guys/girls that our company connect; is normally considered as clients, i do take a further step beyond clients. treat them better. and this, is where some of the ‘local’ businessman fails. yes they do hoo haa hoo haa with their clients. they do go makan together, golf, karaoke and such together… but its just plain business kind of things. kawan sebab ada ‘sebab’

I tried to befriends with all of them. get to know them one step beyond business. asked about their kids, their family, their parents and so on.send birthday cards for some cases, congrates them on their promotions and so on. and if you do it with all the honesty and keikhlasan, there will be a mutual connection with them.. its not just because of business anymore.. its more to friendship…

and bila dah jadi kawan, most of other things akan jadi lebih senang. but i NEVER and will try not to take the friendship with them as a special ‘visa’ utk do cincai in the business. delivery their things lambat, low quality or whatso ever… kawan is kawan but business is business !

tak salah and takder rugi kawan dengan semua orang… tak pernah dengar ada company bengkrap sebab boss selalu senyum. tak pernah dengar salesman kena bersumpah sebab tanya khabar anak clientnya yang nak ambik UPSR….tak pernah plak masuk paper client saman supplier sbb bagi kad raya kan…

tak rugi kita bersahabat dan tiada untungnya kita mencari musuh.

bila dah jadi kawan; bila dah jadi rakan.. insyaAllah; rezeki akan datang tanpa diundang. kita mudahkan jalan kehidupan orang lain; insyaAllah, Tuhan akan permudahkan perjalanan hidup kita !

its SLIPPERY WHEN WET MY FRIEND…..

~abanglong

20 Responses to “slippery when wet…”

  1. Golddiamond Says:

    Kawan ketawa senang cari, kawan menangis je payah nak cari. Baguslah kalau kita jadi jenis yang appreciate friendship dearly. Kalau nak tahu seseorang tu kawan yang baik ke tidak adalah waktu kita dalam kesusahan. Tumpang simpati untuk kawan abanglong tu. Allah tak akan duga kita dengan sesuatu yang kita tak mampu nak tanggung. Moga Allah beri segala kebaikan buat kawan abanglong tu, abanglong juga untuk kita semua. Amin.

  2. Kawan waktu senang mudah dicari.. kawan waktu susah.. payah esp di zaman skrg.

  3. gold – betul. kawan macam macam jenis dan ada jenis kawan makan kawan !

  4. sya – setuju banget. zaman sekarang; pokok pangal pitis! makin banyak ptits makin ramai lah saeng dan kawan…. its sad but so true.

  5. slam perkenalan abg long…

  6. wuuu~

    mesti sedih kan family tu?

    kem slm kat de ok abglong!
    🙂

  7. kawan yang bagus tak semestinya yang hanya baik dan setuju pada kita kan…

  8. lelaki_ini Says:

    layout mcm nie ok sgt dari previous 2 …bold ..tulisan senang baca..tk payah aku jegil2kan mata..tq abg long..moga murah rezeki jd millionaire..doa tuh taw..

  9. ros – salam kenal oso🙂 mekasih singgah.

  10. hummy- they all tabah. well, they looks tabah, dalam hati hanya tuhan yg tau…

  11. bukan businessman aje abanglong.. neeza selalu tengok colleagues pun ada perangai cam tu… dia cuma berkawan dengan orang tu aje. Bila anak orang tu sakit ke, bapak dia meninggal ke, takde kisah nak tanya khabar pun. Macam lah tanya khabar tu berharga 4 billion..

  12. salam abg long..jgn lupa one kad raya for me..ahaks

  13. susah sebenarnya nak jaga hubungan sesama manusia ni. dapat buat seikhlas yang terdaya pun dah cukup baik

  14. eh eh eh lupa .. lupa

    bro, ingatkan memula tadi cerita ni ada sangkut paut pasal lagu Bon Jovi.. kekeke

  15. kawan business bukan kawan sebenar. Kawan business cuma business associate, you perlu i, i perlu you, Bila time tak de jalan, dia orang pun cari kawan lain. kalau dah tak de kerja, dia orang pun bye, bye. Lebih kurang.. hi, hi.. bye, bye lerrr.

  16. lelaki ini – terima kasih yer🙂

  17. neeza- itulah masalahnya. ramai yg berkawan, dengan niat yang berbeza dari kita. kita ni hok lurus bendul.. ikut jah. tak perasan being used… again and again.

  18. arsaili – huhuhuhu…. zaman IT la bro… alll digital card or only sms jer yg i sent and recieve for the past few years🙂

  19. jeff – banyak benda slippery when wet ! jalanraya contonya…..🙂

  20. kbguy – betul gak ni. namun; sekiranya dalam business itu; walaupun kawan bisnes- kita boleh upgrade sikit jadi real fren… hidup lagi meriah rite !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: