politikus

semalam; tengok/dengar berita about those yg kena ISA. actually for the past weeks; i was extremely chaos and jarang ada masa tengok tv or dengar berita.doses of news hanya di baca dalam laman web and blogs. and semalam; tengok ada 3 orang kena ISA.

the ‘government’ sure have their own valid reason kenapa those three guys kena tahan. and they sure have thought well all the consequences yg akan berlaku disebalik penahanan ISA tu. i dont have the chance to read articles yg di tulis oleh RPK yang dikatakan menghina islam tu. but this is the first time yg i dengar ada orang kena ISA sebab hina islam. well, satu permulaan yang bagus dalam era kerajaan Paklah ni. Ayah Pin (angkasawan pertama malaysia yang sampai ke langit sebelum Dr.Muzafar) takdek lak kena ISA !

Tak tau lah…. ilmu politikus abanglong masih tak cukup.

Peralihan kuasa… bagi abanglong; abnglong rasa sistem peralihan kuasa kat mesia ni tak berapa kena. Sebagai contoh; ada ketua darjah dalam sebuah kelas di satu sekolah rendah. Masa abanglong sekolah rendah dulu, kita undi; angkat tangan untuk pilih ketua kelas. dan kalau dah naik kelas, kalau tukar ketua; kita pilih semula. tak pernah pulak ada ketua kelas yang akan menamakan si polan bin si polan untuk menggantikan tempat dia. yer la; kita dah lantik awak jadi ketua; pastu awak dah tamat masa jadi ketua, kenapa plak awak yang akan menamakan pengganti awak? biaq la kami pilih sendiri ketua kelas kami. kan? Pengganti tu nak lead kami… kami nak tentukan sendiri !!! itu masa sekolah rendah tuu!!!!

tak tau lah, ilmu politikus abanglong memang tak cukup

wilayah iskandar.  abanglong baca dalam paper; ada orang besar yang cakap, tak ramai kontraktor bumiputera berminat untuk mendapat kontrak pembinaan wilayah iskandar tu. dengan alasan kontraktor kontraktor bumiputera tidak faham syarat dan keperluan kontrak wilayah tersebut maka mereka tak berminat terus untuk membida !!

duhhhh

tak tau lah, ilmu politikus abanglong tentu tak akan cukup

-jangan ISA nooo…abanglong nak makan ketupat kat umah time pagi raya!!

11 Responses to “politikus”

  1. lahai.. abanglong tak tahu ke.. cam tu la nama demokrasi.. ketua pilih pengganti dia.. bukannya rakyat.. agak2nya.. ketua tu belajar tak sistem demokrasi bila dia buat cam tu?? sendiri jawab la labuuuuuuu😉

  2. part of life
    Tuhan yang Menjadikan..
    🙂

  3. itu la malaysia..
    bumi bertuah yg kita sama2 cintai dan kagumi ini…hehe

    anyway,
    dpt link u dr blog sabrina..

  4. bang long im quite terpikat dengan blog banglong after posting celcom broadband tuh.. pasai paklah nih memang la sengal sket me dalam umno pun tak berapa bekenan dengan peralihan kuasa..
    but ISA tuh it’s a kind of prevention.. takkan dah sampai takleh klua rumah begaduh sana sini baru nak tangkap orang orang nih.. think le.. teresa cock tuh memang suka protes benda bukan bukan we need stability tul tak abg long.. soo we must support ISA.. takkan la polis nak tangkap orang jual kacang putih tepi jalan masuk ISA diorang pun tak la bodoh sangat..
    selamat menyambut ramadan…

    yg ikhlas
    muzamir

  5. Golddiamond Says:

    Mlm minggu tidur kat penthouse my bro kat Kepong. Kat situ area ce ye nun alif je. So, mlm tu ada le dia org buat parti dok karaoke sampai kul 12 tengah malam. Nyaring je bunyinya sampai tingkat 25. Rasa cam nak balingkan bom je dari atas. Tapi, dok fikir nanti kena ISA sebab create issue perkauman dan kekacauan terus tak jadi. Orang pun nak makan ketupat kat rumah di pagi raya gak. Hehehehehehe.

  6. neeza – thats y i cakap, ilmu politikus ku tak kan cukup !

  7. emmmm… tak minat sgt peralihan kuasa wpun me org umno abglong. org yg paklah nak bagi kuasa tu tak pernah bertanding, asyik menang tanpa bertanding… mana paklah tau kita org semua suka dia? or that no. 2 mmg tak confident boleh menang time bertanding?…. huhuhu….

    tp zaman rasulluah pun mcm ni gak… sebelum nabi wafat dia namkan abu bakar sebagai pengganti… n seterusnya…. but that time tak mcm sekarang…

    ISA???…. as legal person i dont like it! butttt… thats the reality… too late to use ISA now… dulu ada gak yang wat statment mcm2 pasal islam, but depa tak kena pun… siap huru harakan keadaan lagi, demo sana sini lagi…

  8. Rasanya apabila ada bangsa lain yang mula nak pertikaikan agama kita, itu dah kira menganggu ketenteraman awam. So, ISA masih relevan… way of prevention. Takkanlah kita nak biarlah bila dah ada rusuhan kaum baru nak buat sesuatu. Itu dah terlambat Dia begitu sinis sekali bercakap kat media…diberi makanan serupa anjing.. Takkan dalam tempat tu nak makan chicken chop kot? Saya hairan kenapa orang Melayu boleh sokong orang yang sebegini yang perkecil-kecilkan agama kita… Jangan jadi macam Palestin nanti sudahlah…. paling dekat Singapura… Dunia punya cerita

  9. farzilah – apa apapun, pada asasnya dicipta/dirangka untuk kebaikan semua, namun apa yang sering terjadi adalah penyalahgunaan !

    mem – malaysia memang sentiasa boleh….

  10. maisarah – seratus persen setuju !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: