a happy man i am

after making important payments (aka bayaq utang); i signed  the cheques for my staffs. they were paid twice a month (something that ‘orang itu’ nak tiru from my company ! miahahaha) on 25th each month they were paid half and on the 10th they will get the balance ( + overtimes and minus all the taxs,epf,socso and all).however; there are times (many times actually) that i could not pay them on time or only paid them partially of what they should get… payments tak masuk !

so today i issue them 3 cheques each; all current dates. the first one is for the balance payment on 10/9 – hehe; i only paid about half jer on the 10th ari tu. the second cheque is for the 25/9 – i pay them in advance. nak raya beb ! and the third cheque is for their duit raya. each of them will get a same amount of duit raya….and i planned to give them an unwritten leave either on friday or thursday – just for them to go shopping during weekdays instead of horrible weekend.

after all those payments; the remaining balance is just so so. cukupler for me to beli some kueh tarts.

i knew even though i dont have much money left from the last payments,i’m happy. i love to see their smiles when they get all the three cheques. i knew i’ve cheer them up… and i knew they know that i already did my best to support them.

tak kisahlah i takde duit coz i yakin; once kita gembirakan hidup orang lain; insyaAllah Tuhan akan 70x ganda gembirakan hidup kita. ni kan bulan posa, fadilat dia berganda🙂 once kita lapangkan hati sahabat kita; 70x Tuhan akan lapangkan hati kita…

salam aidil fitri semua !

30 Responses to “a happy man i am”

  1. “tak kisahlah i takde duit coz i yakin; once kita gembirakan hidup orang lain; insyaAllah Tuhan akan 70x ganda gembirakan hidup kita.
    ni kan bulan posa, fadilat dia berganda once kita lapangkan hati sahabat kita; 70x Tuhan akan lapangkan hati kita…”

    Bila Mem baca part ni makin laju leleh ayer mata.

  2. insya’allah! Yeah agree that We can always find hapiness by making other ppl happy. The true joy is more than words to describes!

  3. alhamdulillah…

    semoga Allah sentiasa murahkan rezki abanglong sekeluarga..=)

  4. touchingnya… semoga abglong dpt ganjaran nya kalau tak kat sini kat ‘sana’ nanti.. aminnnn🙂

  5. kalau mcm tu…nak kerja ngan abg long la….hehehe

  6. Aduh.. kadang2 .. hidup tak seperti kita idam, tapi bersyukurlah sebab masih boleh tersenyum..

  7. moga rezeki abglong sekeluarga makin bertambah.. kan bagus if makin ramai bos2 yang specis mcm ni…

  8. nak kuih tart jugakkkk..

  9. sbb saya tak makan kuih tart, saya harap abglong beli kuih almond london untuk saya dtg beraya nanti, ok!
    heheheheheh

    coklat, itu nikmat dunia saya abglong…
    hehehehheehhe

  10. banglong .. semalam lily sampai izzi tuh pun dalam kol 7 macam tuh .. park kat situ aje sebab dia ada jockey .. jockey pun bayar RM5 ajer ..

    kalau banglong makan kat situ mesti terjumpa kan🙂

  11. mem -awat shahdu ?? hehehe. relaxs aaa🙂

    tapi itulah kenyataan. ada few of my friends yg boleh dikatakan millionaires tapi hidup tak tentu arah walaupun tidur di kondo 7 digit, bungalow di golf course, bawak CLS, mini cooper buat g tapau keuateow,..
    habis hari2 dok dengki orang ni, dok panas ati ngan orang tu… cucuk sana cucuk sini…

  12. julia – betul. life is too short…. make full use of it

  13. fatiha – terima kasih… moga hidup kita semua diberkati dan di rahmati… Amin.

  14. gee – terima kasih…🙂

  15. nash – huhuhuuhu… gue tak mampu bayar gaji kamu yang juta juta rupiah ittew…. hehehe

  16. lediagli – betul… tapi sekurang2nya kita merancang. tidak hanya membiarkan ianya hanyut mengikut arus, terbang bersama bayu!

  17. farzilah – mekasiiih🙂

  18. dbi – doc, bak address. gue courier ! siyess neh.

  19. nurul – almond london ker, almond rembau ker… tadek hal!! hehehe. jemput mai…

    coklat ? ermmm terbaca dalam artikel, pemakanan coklat ini akan merembeskan sejenis enzim yang akan mengaktifkan sesuatu tindakan yang akan membuatkan sesuatu gerakan dan perbuatan, yang agak sukar dikawal….. ngeh ngeh ngeh

  20. lily – tu ler pasal… hehehehe🙂

  21. Alaaa… Mem memang tengah syahdu… tu yang meleleh tu… terkena pulak part yang tu ha… alahaiii…

  22. Salam kenal abg long..blog hopped dari blog Josh..

    wah..seems like you’re very kind & generous boss.. err.. ada keje kosong ke kat ofis abg? hehehe…

  23. duit raya for me? :p

  24. mem – rileks🙂 have a kopi o ais and cicah with beskut kering (better if brand hup seng- yg plastik kaler ijau tu) hehehe. it works for me.

  25. putubambu – hiyaaa🙂 josh nyer blog i selalu lepak gak; cuma silence reader jer la.

    kind and generous ? hehehe itu satu perdua puluh jer sifat boss ini. 19 per dua puluh lagi – garang. bossy. pusher. result oriented.tak sabar. nosy.picky.slaughter.cold hearted.bad tempered…dan seangkatannya
    hehehe – still nak antor resume ??

  26. erni – bisaaaa…. nggak ada masalah ! hehehe

  27. err..tima kasih ajelah..!!
    ehhehee..

    alah..putu pun gurau2 jek.. ngusik2 di bulan pose.. hehehe..

  28. nak duet rayeeeeeeeeeeeeeee!!!!!

  29. putu – miahahahaha…. but i’m so very lucky. all my staff memang best and sumer satu kepala ngan bosh

  30. hummy – bulehhhh🙂 beratur belakang ella pajilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: