pak menteri, call me now!!!

scenario 1

bayangkan anda mempunyai duit tunai rm80 ribu,letak dalam bag. tetiba terasa nak masuk toilet;  maka anda bagi abanglong pegang beg tersebut kerana anda memang percaya kepada kejujuran abanglong.

bila sudah lepas hajat; anda kembali kepada abanglong and i bagi balik beg tersebut. but i said to you;nah rm75 ribu saja. hilang 5 ribu sebab abanglong rasa abanglong layak pulangkan 75 ribu saja!

scenario 2

anda ada seorang sahabat berada diluar negara. bila dia nak balik; anda transfer rm4000 untuk beli handbag kegilaan anda.. branded beb. tetiba bila dia balik dia beli beg yang harga rm2800 dan baki tidak dikembalikan. alasan dia ? beg kedua tu ikut harga pasaran dan ikut trend.

scenario 3

nak raya haji, kita and family tempah lembu sekor nak buat korban. dah bayar full payment tapi lembu tu still kat tuan dia sebab dia yang ternak and dia yg bagi makan. full payment dia dah dapat nih. tetiba lembu tu mati; and dia ganti ngan kambing. alasan dia, lembu ngan kambing sama jer pahala diaaa !

tentunya kita, sebagai seorang yang normal dan sebagai seorang pengguna akan mengamuk/melenting/mencarut/marah/bengang/ dan apa apa saja yang sewaktu dengannya bila benda benda diatas terjadi. kita secara nalurinya akan terus membantah dan akan meminta pampasan/baki/balance yang sepatutnya kita dapat. dan tak keterlaluan kalau abanglong cakap, we would do anything to get what we deserve rite!

itu secara normalnya.

tapi ini tidak berlaku dalam kes insuran kenderaan dan kita hanya menerima sahaja tanpa banyak cakap. insurance people; correct me if i’m wrong okeh. let say you insured your precious toyota alphard for rm265 ribu and u’re paying almost 5k per year for the insurance policies; and tetiba bila terjadi kehilangan atau kemalangan, syarikat insuran dengan selamba katak saja menilaikan kereta tersebut beharga rm192 ribu. dengan alasan itu harga semasa; walhal premium yg kita bayar adalah untuk nilai 265K. so apa apa baki (rm 265-rm 192= rm73K) tu; lu pandai pandai la cari sendiri utk cover.

betul tak ?

kita tertindas dan kita tak dapat buat apa apa !

dan sekiranya kereta itu terlibat dalam kemalangan, tidak pernah kita diberitahu yang kita kena bayar beberapa peratus dari harga alat ganti kenderaan tersebut.ianya akan bertambah dari tahun ke tahun. ie usia 1 yr = 2% of the total alat ganti, 2 yrs=3% 5 yrs =10% and so on so on. walhal kita dah insured to cover everything.

lagi sekali kena tindas dan kita tak dapat buat apa apa !

macam !@$%)(*^&%$$&*^(&(*_)*(&(*%$^%#&%&^(*&)(*&^&%^%##@!@@#@$%#^  huhuhu panjang sumpah aku tu !!!!

well, sebenarnya abanglong terlibat dalam kemalangan semasa balik raya that day. an unfamiliar driver two cars infront of me tetiba emergency brake pada tempat yang tak sepatutnya, mungkin dia terkentut dan tertekan brek. maka kereta kereta dibelakang brek mengejut dan abanglong juga emergency brake. walaupun ada ABS, ETC, EBD, RHB, JKR, DAP, PKR dll i just could not stop in time maka kereta abanglong telah meliwat belakang kereta infront of me – read langgar bontot.

alhamdulillah; abanglong dan family tidak cedera. yang maut hanya beberapa ekor kerengga yang gigit abanglong masa abanglong dok tepi jalan tengok keta kena tarik oleh tow truck.

keta depan abanglong, amazingly tak rosak teruk. just bumper belakang jatuh and cermin depan retak.tu pun sebab wife dia tak pakai seatbelt and terhantuk kapla kat cermin.

my car yang teruk, bumper hancur, radiator and aircond radiator pecah, lampu pecah, bonet bengkok. itu yg visual, organ dalaman lom tengok lagi sbb bonet mmg takleh bukak.

pastu masa gi balai.buat report and nak tarik gi bengkel. masa ni baru tau yang once masuk balai, kereta kalau nak keluar dari balai kena ada fotostat geran. polis tu siap cakap, lain kali make sure ada fotostat geran and polisi insuran dalam keta when travelling !!! itu macam kaaa?

masa kat workshop, tak kena tak tau. dulu dengar2 je orang cakap. insuran will cover amount that they rasa layak.bukan kita yg decide even kita insured to that amount. let say kita insured 50k and the damage was 10k. syarikat insuran suka hati lembu dia nak bayar 6k or any amount yang dia rasa sesuai.

and one more sial, makin tua keta tu, akan ada some percentage payment utk alat ganti.  cam (&*&^%%#%^$&%*^(&)*(^&$##@%@^%*&)(*_)*)(*&(^&*%#$@#!$%*&^*(&((_)(+_()&*^&%^$%#$@#!#@#@%$^&%*&^(*&*(&)

hah…lagi panjang aku carut!

sapa menteri hal ehwal pengguna ? bak mai dia punya cell number!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

note-i’m not driving the alphard.

14 Responses to “pak menteri, call me now!!!”

  1. asal abanglong sekleuarga selamat dan sihat walafiat…syukur!

  2. waduh2…apa sudah jadik neh…
    apa2 pon bersabar la naaa….

  3. Sib baik anak bini tak apa apa

  4. aik?? apehai nak geran?? saya dulu takde lak polis sebok2 mintak salinan geran ke polisi insurans ke haper…4 kali dah masuk balai eksiden takde cakap apa2 (tak kira lagi eksiden yg setel kat luar hahahaha)… bawak keta g balai.. buat report.. diorang tangkap2 pic(keretaku jadi artis gitu)… past tu suka-suki la bawak keta tu g bengkel ke tolak masuk sungai ke haper… tapi ada la dia nak nombor polisi insurans & road tax… hmmm.. new law?

    pasai claim insurans nih tak tahu lak patik… yg clear i tak penah bayor balance kat bengkel… masa tengah repair ada la orang insurans g buat penilaian & lepas tu dia yg setel ngan bengkel… tak penah pun i bayar or tambah duit… pandai2 la depa…

    kes abanglong nih sure abanglong kena saman dek polis sebab langgar orang… lagi 1 setahu saya insurans kereta yg diliwat abanglong akan meng’claim’kan bayaran repair pelanggangnya kepada insurans abanglong… maybe ‘total’ bayaran repair utk kereta abanglong & kereta yg diliwat itu melebihi apa yg diinsuranskan oleh kereta abanglong.. wallahuallam…

    p/s: no tepon pak menteri…. 013-3333 333 sila2🙂

  5. hmmph, mende2 cmni bile berlaku kat kite baru kite aware kan? sabar2..nk wat cmno kan..🙂

  6. nasib baik u guys tak apa2!

    insurans? memang menyakitkan bila deme nak bayar pada kita!
    hmmm

  7. mereka menteri….biarlah mereka dgn menteri2 mereka….cma kita jgn slahpandang kita bukan kuli

  8. Abalong, dah tengok Sicko… a documentary film by Michael Moore, it’s about how these scumbags make money!

    BTW, it’s good to hear you and family are okay.

  9. waliz – alhamdulillah. semua sihat walafiat. thanks🙂

  10. Fr – bukan salahku meliwat itu kurita depan… hehehe. anyway, tenkiu

  11. osh – geran tu nak confirmkan the legal owner of the car sebelum leh keluar dari premis balai. kot kot ada orang lain p claim keta lain… huhuhu eksiden bawak kancil, claim 5 series hehehe.
    FYI – abanglong tak kena bayar apa apa. its the explaination from the agents yg pissed me off.

    osh – no 013 tu dia cakap, term menteri dia dah nak abis in few months… !!! hahahahahaha

  12. suw – berhati hati dijalan raya🙂

  13. nurul – yep, kita mmg tertindas….
    thanks anyway

  14. emmm betul tu, mmg depa cover ikut market price keta tu… that y i tak cover insurance ikut price keta tu or hurang dekat bank coz tak der maknanyaaaa… yang dicover sure lower than wat we insured… penipu betul depa ni! bila minta duit kita cepat jer… tp bila time depa kena bayar, punya ler mcm2 alasan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: