unit trust – an info from the novicee

since abanglong dah highlight pasal unit trust in many of my entries and there are some readers who were interested to gain more info about it; let me try to explain in dengan cara yang paling mudah dan mengikut apa yang abanglong tau la… i’m just a new agent; masih baru belajar, mungkin cara i explain tak berapa kena but i hope boleh la u all faham… saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan….

first of all, allow me to express here that abanglong buat unit trust ni; its not just because of duit. i mean, memang we, agents are paid some commissions from all of uor investments, but the amount tu sometimes barely covers the duit minyak,phone calls,tolls etc etc.. abanglong niat, i did this is kerana abanglong nak menolong kawan kawan, sbb i dah jumpa salah satu cara utk kembangkan duit dengan cara yang tidak menyalahi syarak dan keuntungannya; kalau ikut track record..alhamdulillah. itulah my main niat; dan abanglong tau, once kita tolong oranglain, insyaAllah Tuhan akan tolong kita dengan berganda ganda…

so, walaupun i explain, promote and terangkan segalanya disini pasal unit trust; it does not really matters to me whether u invest with me or with other agents. at least; i dah share my knowledge with you and if u invest with other agentspun, itu rezeki dia and i got nothing to loose rite…. Allah tau ler nak bagi benda benda lain utk abanglong nanti..hehehehe. i dah bagi information yg abanglong ada.. itu yg abglong leh tolong. the rest its all up to u🙂

okey.. i’ll skip (i’ve written somewhere in the old entries about apa itu unit trust and such) about the basic of unit trust.

i nak explain, kenapa now is one of the bestest time to invest.

secara amnya, setiap ringgit yang dilaburkan akan ‘diconvert’ kepada units units of investments. maksudnya if kita invest rm1000 dan harga seunit adalah rm0.50 maka kita akan dapat 2000 unit. dan harga seunit adalah berkait rapat dengan BSKL dan pasaran pasaran saham seluruh dunia. Anda boleh tengok harga unit unit tersebut dalam ruangan saham dalam mana-mana akhbar harian (BM/BI).

sekarang, harga saham dunia jatuh merudum. maka secara tak langsung harga seunit adalah jatuh dan rendah. maksudnya, kalau minggu lepas harga seunit adalah 50 sen, maka hari ini mungkin harganya adalah 25 sen seunit.

jadi; kalau dulu; dengan membayar rm1000 anda mendapat 2000 unit, hari ini dengan membayar jumlah yang sama rm1000;anda akan mendapat 4000 unit. see… sekarang jualan raya you!!!

and let say, after few months, ekonomi stabil balik, abang Lah dah balik kampung, encik semak (mr.Bush) dah pencen etc etc.. harga saham naik semula. let say pada masa tu harga seunit katalah 75 sen. maka u will get rm 3000. see how it works ??

so, kesimpulannya- unit trust ni adalah investmenst yang didevide mengikut harga seunit yang kita beli. makin rendah harga; makin banyaklah unit yang boleh kita miliki and bila harga naik nanti; sapa yang untungg???? its u; not me.

and agents, by right patut inform their investors about naik turun harga saham saham neh. kalau harga naik, he should advice the clients to sell and sebaliknya.

hope it helps….

2 Responses to “unit trust – an info from the novicee”

  1. lelaki-ini Says:

    huhuhu..thanx

  2. abanglong Says:

    lelaki – so..tunggu apa lagi hehehehe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: