an eye opener

i just came back from a super duper best open house. it was at my friends home. well, enuf of stories about open house, the foods and bla bla bla. coz almost all other blogs ada citer benda tu…

abanglong would like to citer something different

for a start; my friend ni (he was my x housemate actually) is a very succesful business man. he ada contractor class A license; owns a petrol station and a few other business. kira okeh la rite. same age with me; anak 3. eldest is in std 5.

being young and sucessful guy (read he is same age with me…ngeh ngeh ngeh) he beli one bunglow lot in one of the posh adress a bit far from kl. built his own house. cantik and really nice. beeing in a gated comunity, rumah dia takde pagar, so lagi la nice dia punya landscape.

but that wasnt the main reason of this entry

masa dok lepak, coffe and nicotine. he told me.. adi, kau tengok rumah depan.

and the rumah depan dia tu, is much more nicer than his house. kira macam mansion tau. siap ada swimming pool lagi. the living room tu jenis lebih kaca dari batu so we could see clearly their super huge lcd tv. and from the ayat quran framed on the wall, mmg sah rumah orang melayu.

me was like…wow.. kaya nya dia. ( kalau tengok dari segi rumah, kalah rumah kontraktor kelas A)

but i nearly tersembur bila my friend answered my question; what business is that guy in.

he said… bukan busines, tu rumah inspektor polis.

i rest my case !

21 Responses to “an eye opener”

  1. salam kenal2 abglong

    cite atas huh ‘no’ komen kekeke
    ada mate tengok ada telinga dengar
    yang lain serah pada yang Maha Berkuasa

  2. i dun geddit…
    how can a police inspector’s mansion be so besar?

    **makan rasuah izzit?

    nauzubillah…

    choi! hehe…

  3. ehmmm … takpelah, bersangka baik aje mungkin family dia ada tinggalkan harta🙂

  4. baru tahu inspektor polis gaji banyak.. boleh buat rumah kaca gitu… cam tu nak jugak lah kerja jadi inspector police…😛

  5. kah kah kah ! kamu semua faham2 lah.. nasib baik dia tak suruh kamu beli satu..

  6. tk

    dari

    aberamly.wordpress.com

    ramlyotai.blogspot.com

    awanggedener.blogspot.com

    syramly.blogspot.com

  7. Baik pak….mau potong apa pak?…potong rumput potong paler semua saya boleh pak! Pak polisi saya ikut tradisi…

    btw thanx for leaving your foodsteps at my ‘door’…okay tak kalau saya link anda di pintu pagar saya tapi tiada swiming pool…itu….

  8. owhhhh… paham2… hikss…
    tapi kan..mana tau…bapak dia jutawan ker…
    hahahaha

  9. abanglong Says:

    manje – salam🙂 yeah.. me agree !

  10. abanglong Says:

    shandye – mungkin dia anak orang kayoooooooooooooo… hehehehe

  11. abanglong Says:

    yatie – mungkin la kan. bapak dia tinggalkan jutaan ringgit. hehehe

  12. abanglong Says:

    neeza – not to mention dapat main ngan pestol ari ari muahahahahaha

  13. salam abglong

    jom ramai2 kita gi daftar jadi inspektor polis..mana tau satu hari kita pun boleh buat rumah mcm tu jugak kan…banyak gaji inspektor polis ni rupanya…hehehe

    kat mana area rumah tu abglong?

  14. si tukang karut – silakan… thanks in advance yerrr🙂

  15. seri kebakat… errr tak paham. kenapa kena beli 1??

  16. rezeki masing2..siapalah kita utk menilainya kan?

  17. hahahaha!

    no komen oso!

    rest my case gakla!

  18. hehehe mana tahu wife dia keje gampak mah? income kencang… anyway, dulu masa awal2 grad ada jugak pohon jadi polis… sajer je but my mum really angry with me… on that day i told her i want to go for the interview, she replied “ok xxx, kalau ngko nak pergi jugak, jangan ko balik sini lagi!”… apa boleh buat beb? duduk diam2 main guli kat umah jelah hehehehe.. i dunno why she was so mad about the idea of me being a policeman… masa tu interview ASP, kalau tgk gaya inspektor dah ‘meriah’ macam tu sure i lagi kaya hahahahahaha

  19. Arwah Pak Uda kata, jangan berburuk sangka. Jadi Mem pun takmo la berburuk sangka terhadap Inspektor Polis tersebut.

    Mana tau anak dia kawin dengan Sultan Dubai ke kan? Hih hiii.

    On another note, kita rasa la kan, kawasan rumah Inspektor Polis tu… yang sama dengan kawasan rumah x housemate Abalong yang kaya raya tu… mesti banyak ulau menjalau.

  20. kesimpulannya.. Jom apalagi, suh la anak2 sedara, rakan, taulan yg mengangur lg tuh p apply jadi polis.. Mana tau blh tumpang tuah tsembunyik tu…
    P/s: pegawai2 askar skang pun apa kurangnya.. Isteri ddk umah pun blh pki 2-3 bijik keta mewah. No komen! :p

  21. wowwwwwww… me try to think positif about tis…

    rezeki dia kot! ke dia mmg ada business lain, selain dari main job as police officer tu… rezeki! im proud. halal or not, not us to judge. its between Allah swt dgn the owner of the big house…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: