nescafe;nokia dan jalaluddin hassan

nokia

 

ada secawan nescafe panas disebelah microwave

nokia nipis berada diatas microwave yg dialas dengan alas kain berbunga bunga

biasa la..orang pompuan. hiasan dapur sumer bunga bunga

sang isteri tiba tiba tertarik/terlanggar/ter entah apa apa pada kain alas

dan nokia itu menggelungsur – terus kedalam nescafe !

argh!

sang suami; based from reading from one blog..

membuka cover, bateri, sim card dan memory card

mengeringkan dengan tisu

dan memasukkan ‘bangkai’ nokia itu kedalam bekas beras

5% hancur berwajah jalaluddin hassan

dan membiarkan satu hari

dan esoknya memasang kembali segala isi perut nokia itu

dan ON

dan nokia itu berfungsi seperti biasa

moral – beras dalam bekas tertutup mampu menghisap wap air dari circuit board

kering dan kembali bernyawa

ingat ingatlah

nota – bukan jalaluddin sahaja. apa apa beraspun boleh. asalkan belum menjadi nasi

sekian

24 Responses to “nescafe;nokia dan jalaluddin hassan”

  1. salam..
    lama tidak berziarah..=] so far xpernah lg hp msk air..xpernah tau pulak beras 2 leh serap air 2..hehe..in case kalo terjd akan wat mcm 2 gk..thnx 4 d info! =]

  2. wahhh dd.hebat.nk try aa kang.

  3. kisah pagi tadi ke nih??😉

  4. hmmm masa nak masukkan dlm beras tuh… nak kena masuk dlm tong beras 5% hancur??? erkkk klu beras tuh 10% hancur boleh x???😀

  5. sangat berguna dan menjimatkan dan pantas… biasa klu dah masuk air, antar kedai mesti bermalam 2-3hari lagi, dapat result kdg2 tak memuaskan hati…tq!

  6. heheheh gud tip!

    saya slalu cuai.. bolehlah buat kalau satu hari nokia saya pun masuk berendam dalam air🙂

  7. abanglong Says:

    kamil – salam🙂 pun lama kita tak berziarah ziarah. salam tahun hijrah

  8. abanglong Says:

    neeza- hahaha. kisah beberapa hari lepas🙂

  9. abanglong Says:

    chique – tak kisah beras hancur or tak hancur. as long its beras and bertutup.

  10. abanglong Says:

    riena – hahahaha. funny aaa u

  11. dulu masa kecik mak saya selalu letakkan jam tangan yang masuk air dalam bekas beras…dalam sehari then jam hidup balik dan mukanya dah tak berkabus…hehe🙂

    beras bleh menghidrat agaknya…

  12. abglong, agak2 klu tel tu tjatuh dlm mgkuk tan… Pastu klu nk masuk dlm bks beras.. Rasanya brapa byk brs yg blh dguna pki blk?

  13. baru pasan..mn p entry pantun tu arr??
    br nk balas itu pantun…

  14. wowwww…. satu info berguna. baru tau kalau phone jatuh dalam air boleh keringkan dalam beras.

    tp kalau jatuh dalam toilet bowl mcm mana ek? tak kan nak masukkan dalam beras?…. ewekkkkkk….

  15. abanglong Says:

    irman – tak gerenti jugak. cuma cara ni xyah bayor duit hehehe

  16. abanglong Says:

    nurul – hehehe. harap harap jangan ler rendam phone tu semata mata nak try ujikaji ni ek!

  17. abanglong Says:

    aishah – huhuhuh…terms kimia kena tanya org kimia. but sure there is scientific punya explaination about it. and u were rite abt jam berkabus tu hehe. jam dulu dulu. now waterproof dia dah cangih dah.

  18. abanglong Says:

    julia – hahaha. in that case. amekla beras pastu letak phone tu dalam cetong! and tenggelamkan phone tu ngan beras. pastu beras tu buang ler…🙂

  19. abanglong Says:

    farzilah – u settle kan issue nak kuarkan hp dari toilet bowl tu dulu… hehehe. i bahagian keringkan saja.

  20. huwah~~tips yg sgt bes…..hantar kat majalah wanita bleh dpt duit ni hehehe

  21. abanglong Says:

    naf naf – hua hua hua….. hakcepta terpilahara nehhhhh hehehe

  22. syuhada Says:

    hahah..npon nokia 5800 dah berenang lam air..

  23. machokhan Says:

    Jam tangan saya baru je beli…tapi berkabus…bukan air…rasa2nya ia masuk aircon kot (berkabus kat muka) mungkin sebab masa beli tu lama gak pekerja kedai tu nak setting masa/date….cemane nak buat yek…lagi pun jam ni…RM13++

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: