cerita telor

peringatan – cerita lucah ? bukan… ini kisah kehidupan !
i was having breakfast dekat one of the kedai dekat dengan my HQ. menu biasa, roti canai garing and telur separuh masak 2 bijik. air neskepe of coz.
dok tengok menu…. kedai ni kedai melayu. besar dan bersih. kat luar ada banyak meja bawah pokok; memang menarik la tempat dia. pelanggan pun ramai.pelayan pun cute dan comey.
tengok menu.. roti kosong is rm 0.80 and roti telur dia charge rm1.80 harga yang reasonable dizaman Paklah neh. basically, additional telur, dia charge singgit !
teringat masa zaman kecik kecik dulu. di kampung. roti canai kalau tak salah harganya dua posen. tapi boleh bawak telur sendiri. yeah i know, now pun mmg sentiasa bawak telur tapi tu citer lain !
masa dulu,kalau nak makan roti telur- mmg boleh bawak telur dari rumah and bagi kat brader roti canai tu. dia akan masak roti telur and still charged dua posen.
tak kisah la, telur ayam ker telur itik. so those kaki parlimen kedai kopi akan bawak telur masing masing. berbagai saiz dan berbagai warna.pak mat mungkin telur dia kecik manakala pak kadir telur paling besar.telur ayam kampung lagi!!! kadang terus amek dari reban bawah rumah.

.
those were the days kan!

.

.

.

nota kaki – hari tu tertengok menu dekat bukit beruntung – roti horlick. donno macamana, next time nak order. if sedap i will blog about it.

6 Responses to “cerita telor”

  1. ingat masa dolu2, arwah bapak jual roti canai, kalau orang order roti telur, bapak mesti jerit teloq hang ka teloq aku…hehehe..those were the days kan..

    • abanglong Says:

      yummy – bayangkan now. masuk mamak and order.; boss roti telur dua. pakai saya punya telur…..

      muahahahahahaha…..pensan itu mamak!

  2. la ni telor dh mahal….sbb ayam dh mogok x maw bertelor…kalu ader pon telor kecik2 je…telor angsa besar la kot?

  3. Baca yang ni..tergelak besar and the worst part is tgh baca ni, Im on duty kat Alkuliyah..tak sopan tul i ni eh..ahaks

    • abanglong Says:

      ellie – hehehe… ini sejarah silam tau !!!! how we order/makan our roti telur zaman dlu dulu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: