arah

abanglong terbaca dalam satu blog; bagaimana keluhan seorang isteri yang agak kecewa dengan sikap sang suami. benda nya simple dan mudah… mereka sedang mencari rumah seorang saudara mereka.

dan mereka tersesat dalam satu kawasan perumahan.sang suami tetap nak cuba cari sendiri until mereka pusing pusing and pusing.si isteri memberi cadangan agar mereka kembali ke main road.. namun tak diendahkan sang suami.

dan rasa rasanya, isu ini adalah isu common. mungkin hampir semua antara kita pernah mengalami situasi ini. apabila kita menuju kesuatu tempat yang baru dan asing, sang lelaki akan tetap dengan egonya; tak mau mendengar nasihat atau teguran, bila dah tersesat dan tersasar. yang lelaki akan tetap kontrol macho walaupun sebenarnya memang dah tak tau nak redah.. yang vini akan mula moncong… biasa dengar kan!

abanglong juga seorang lelaki dan juga seorang suami. dan sering  juga terpaksa menuju ke suatu tempat baru, kerumah kawan, saudara,rakan sekerja dan sebagainya.selalu jugak tersesat. tersalah masuk simpang terlepas susur keluar dan sebagainya. udah tempat yang tak biasa kita pergi, parah tu nak pusing balik !!!

dulu, memang sifat tu tebal dalam diri ini…ehh kita pilot apppa; hahahaha. nak tunjuk hero dan macho la konon hehehe.pusing kiri masuk kanan terus lagi,kiri lagi kanan pula…..last last 1 jam sesat.malas nak tanya orang and tak nak dengar co pilot punya cadangan….mungkin ada dalam gene lelaki kot, malu nak bertanya !

mungkin hilang sebiji telor kalau tanya orang tepi jalan mana rumah cik gayah. kan!!!!!

tapi Alhamdulillah, sifat tu, walaupun masih ada;mungkin dah agak kurang dalam diri ini. dah memang kita tak tau; kena la tanya. daripada dok pusing pusing, habis minyak dan bazir masa; hatipun makin lama makin panas !

so untuk lelaki,dan terutamanya untuk suami; kalau kena pergi tempat baru; especially kalau membawa Mak Incek disebelah, please make sure dah confirm adress tu and kalau tak pasti, cuba calling calling dulu tanya arah dan tanya jalan.

mungkin peta yang diberi, biasanya agak kurang jelas; tak salah rasanya kalau stop petrol pump and tanya..takdenya ilang telor aih !!! mungkin boleh tanya kat makcik goreng pisang or even boleh tanya dekat budak budak yang naik basikal!

pernah satu kali me and maklong nak pegi rumah orang kenduri.. tersesat and i stop tanya satu brader yang tunggu bas. dia bagi arahan belok kiri kanan and so on… dalam loghat indonesia yang pekat.

we had a good laugh inside the car….

moral of story, untuk lelaki; and peringatan untuk diri ini,kena kurangkan lah sikit ego tu. takyah nak tunjuk hero dan takyah nak tunjuk macho. kita dah memang tak jumpa jalan tu. stop and tanya jer la. takpun call mereka; tanya balik camana nak pegi. boleh mengelakkan situasi situasi seperti datangnya muncung donald duck; atau lebih parah lagi kena serangan tut tit tut tit….cair taek tinga beb !!

just my 2 cents.

nasi rm 200

6 Responses to “arah”

  1. a ah..memang pun! My hubby kalo tatau jalan, bukan dia nak tanya, co pilot jugaaak yg kena turun tanya org.. ego tinggi melangit kannn..

  2. serinditrimba Says:

    he he..

    Dulu kita nak g penjara kajang atas urusan keje. Pergi ngan geng satu opis. Sama2 tak tau jalan.
    Kita turun stesen minyak kita tanya kat budak tu nak g penjara macam tu.
    Dia pun citer la, ikut jalan bla..bla..
    Terus kita cakap, Adik bagi direction yang paling senang dan tepat boleh tak?
    terus budak tu cakap, akak jalan terus, sampai jumpa 3 traffic light belok kanan, terus je.. nanti jumpa tol.
    Ha..terus jumpa penjara tu .. kan senang…!

  3. Gajah Kontot Says:

    mmm.. i hv one story: satu ari kak long aku bwk la mak aku (yg dah tue..) pegi kenduri umah pak kassim kawan lame mak aku ni.. so lepas pusing pi pusing mai.. nampak la ada satu “bunga manggar” tepi jalan.. ” ye doh ni kot.. kata akak aku dalam ati… sambil tersenggih-senggih & makan2 akak aku perasan ” apesal takde org kenal nih??” … dalam ati dok rase.. ” ohh.. shit.. silap umah kot..” lepas makan2 akak aku ajak mak aku blah.. “taknak salam ngan tuan umah dulu ker” mak aku tanya??.. “tuan umah sebuk..” kata kak long aku dgn serius.. on d way balik akak aku terperasan satu lagi bunga manggar… hehe.. tunggu anak pak kassim yg lain kawin dulu laa…hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: