ekonomi- kawan,sahabat dan rakan

aku kenal 2 orang kawan ini since many many years ago. infact,mereka pada asalnya adalah my clients who had given me some projects that helps me a lot during my early years in business. asal dari client lama kelamaan menjadi kawan yang baik.

sekepala wif me. (walaupun abanglong lebih encem dari mereka…muahahaha. ayat provoke!!!!)

they were both bujang at that times.

they were buddies to each other.

both kerja as a designer wif one well known company kat mesia ni.

these two guys ni jenis yang tau buat keja jer.bodek bodek langsung tak pandai.boss cakap biru maka biru lah kata mereka. orang orang macam ni lah kalau dalam office, boss boss tak akan nampak mereka. mereka tak tau kipas kipas and mereka tak tau gosok gosok… just kerja as what is told. office politic.. menyaksikan ramai rakan rakan mereka yang lebih mangkuk dari mereka naik pangkat, naik gaji and so on. mereka tak menonjol dari segi protokol walaupun i know, kerja these two guys jauh lebih baik dari mereka mereka yang cakap cakap besar itu.

sedangkan these two, kalau ada problem kerja..mereka lah sasaran peluru berpandu boss. tapi…kalau projek tu sukses, maka ada jer lah muka muka lain yang menerima credit. yang tersengih menerima pujian dan lain lain…macam biasa dengar kan!!!

both eventually jumpa their cinta hati and kawin with their loved ones. and they live happilly ever after…  (muahahahaha…ingat life is that simple cam citer katun ka!!! )

so one day, about a year ago. these two guys made a suprise decision. both nekad tinggalkan the former company. it was a drastic move and surpised everybody especially the bosses.

they said, they dah tak tahan and they need fresh air. since ada interesting offer from another company for both of them, they decide to leave.

i salute them for their bold decision.

walaupun both of them terpaksa pindah rumah and so on. they said they were happy. once a while they called me for some roti canai and so on. the friendship remains walaupun they jarang award me any more projects.

but; due to current economic situation. their company is having trouble. financial problem and tak ada new order. competition is fierce and they cant beat the harga offered by their compatitors…

the company is dying.

and the big boss called both of them, akhir mac lepas.

he told them… since company dah makin teruk..and memang one of the company rules that practise the terms; last in first out… one of u would have to go by end of april.

both of them same post, same salary and same allowance package.

in terms of skills, both of them lebih kurang sama jer.

so boss could not decide which one to keep and which one to let go. (its  a force VSS with no compensation paid tau!)

and this boss told them… awak dua orang bincanglah.. sapa yang nak kuar and sapa yang nak stay. lagi 3 hari both of u jumpa saya.

tak ada telur punya boss!

so this two guys discuss it over coffe.

sebagai seorang rakan.. mr B decides to let mr A stays.

(walaupun both tau, kat luar memang tadek keja for them at this point of time)

maka mr A still akan bersama the company while mr B, bermula 1 mei, dia adalah jobless. and he told me that he had sent hundreds of resume to hundreds companies.. semua sepi.

memang la kawan! mana ada orang nak hire now ni!

he called me.

and i said..i cant offer u much. you can join me, project basis and commission basis. nak permanent staff, aku tak mampu bayar gaji kau.

he said, thanks. i’ll join u. kita susah sama susah n senang sama senang…

.

.

.

.

.

.

why i offer him ?

well..  bila they told me that they were given 3 days to decide sapa stay sapa kena pegi. i went there. just for teh tarik and borak borak.. member tengah pening.. so maybe if they can luahkan perasaan, might helps them a bit.

mr B cakap

takpa lah. si A wife tak keja. and baru ada anak.

aku wife aku at least kerja and aku still tak ada anak.

so tanggungan A lebih dari aku

biarlah A kerja.

aku, mungkin boleh survive.

.

.

.

.

bagi abanglong…itu adalah ayat seorang sahabat !

19 Responses to “ekonomi- kawan,sahabat dan rakan”

  1. tq for sharing this story…kwn mcm ni yg susah nak carik…

  2. semoga Allah mempermudahkan Mr B.

    jika dia ikhlas, semuanya akan ok…

    wish abanglong all the best also…
    😉

  3. SO TOUCHINGGGG

  4. terharu sgt banglong…..kalolah sy ade kwn cam2 sy akan ingat dunia akhirat…..harap2 Mr B dipermudahkan rezeki kelak…amin..

  5. hanya Allah akan membalasnya..

  6. syahdu.. hampir menitik air mata.. (alahaiii.. pompuan.. ye la.. neeza ni pompuan keyyy).

    that’s what we call a true friendship.. bukannya masa senang kawan, masa susah tak nak kawan kan… semoga both of them dapat rezeki mencurah2 lepas ni.. and their friends too (yourself lah tu… :D)

  7. syahdu.. hampir menitik air mata.. (alahaiii.. pompuan.. ye la.. neeza ni pompuan keyyy).

    that’s what we call a true friendship.. bukannya masa senang kawan, masa susah tak nak kawan kan… semoga both of them dapat rezeki mencurah2 lepas ni.. and their friend too (yourself lah tu… :D)

  8. respect Mr.B!!
    salute!😀

  9. GajahKiut Says:

    sardish betol la citer ni.. bole wat pengajaran masa hadapan.. kawan ketawa mmg ramai.. kawan menangis.. menangis la kau sorang2..

  10. wow.. salute him & u too bro.

  11. true friend..!

    * berkorban utk kebahagiaan org lain…

  12. serindit rimba Says:

    Encik B itu…

    Membuat saya mau menangis….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: