businessman melayu

abanglong telah terjebak dalam bidang engineering since 2000 rasanya. i quit as a senior design engineer from one of  leading  japanese electronic giants.

secara amnya, masih lagi mentah dalam dunia perniagaan.

apa yang nak dikongsi disini, adalah sedikit cerita cabaran bangsa melayu berniaga. artikel ini bukan berunsur perkauman, dan bukannya juga untuk menghasut mana mana pihak; ianya sekadar untuk berkongsi pengalaman abanglong.

kalau baik, jadikan panduan.

persaingan

persaingan sesama melayu adalah paling sengit. dari pengalaman, ramai rakan rakan melayu sanggup menikam rakan sendiri demi untuk naik, kononnya lah. jarang abanglong jumpa seorang businesman melayu yang akan mencadangkan syarikat melayu lain jika syarikatnya tidak boleh membuat kerja/projek yang diberikan pelanggan.

kalau bangsa lain…mereka siap bagi contact number and so on. you telefon ini orang, u tanya dia; mungkin dia boleh supply…. thats what they normally said if things we asked them they cannot provide.

mungkin nasib abanglong kurang baik, terkena dengan beberapa rakan melayu yang ‘tidak berapa bagus’. tertipu dan sebagainya.

ada entry entry lama yang menceritakan kisah ini.

harga

peniaga melayu kalah dalam sebutharga. kenapa ??? kenapa harga yang ditawarkan  oleh pembekal melayu jauh lebih tinggi dari bangsa lain ?

dulu, masa abanglong kerja makan gaji.salah satu job function is utk meminta pembekal membekalkan barangan dan juga mesin untuk kegunaan syarikat. dan biasanya, harga yang ditawarkan oleh pembekal melayu memang lebih tinggi. pada masa tu, abanglong marah dengan mereka.

kerana pada masa tu, i still dont know what they were facing.

tapi, bila abanglong terjebak dalam bidang ini. baru faham kenapa dan mengapa. peniaga melayu memang tertekan….

bahan mentah, in my case is metal,besi,nylon,df2,teflon dsb. harga yg kita perolehi biasanya lebihkurang 15% lebih tinggi dari harga yang di kenakan kepada si mata sepet.

biasanya, pembekal akan meminta bayaran tunai untuk bahan2 tersebut. si mata sepet akan dapat kredit 60-90 hari!

so, at the end..harga kami akan jadi tinggi.

semangat

ini yang sering tewas bagi businesman melayu. semangat juang agak kurang. kerja nak mudah, untung mau juta juta. mana bisa beb!

tak ramai yang sanggup datang awal kepejabat (esp those yang ada pangkat, manager,director dsbnya) tak ramai boss yang sanggup balik lewat malam bagi menyiapkan kerja atau tempahan pelanggan.

kurang semangat akan menyebabkan ramai yang putus asa bila ada masalah. bila tiba problem barang tak sempat siap, tak boleh deliver on time and so on. mula lah bagi alasan berbagai.

itu yang akhirnya akan melemahkan syarikat tersebut.

jujur

memang, semua orang nak projek sebanyak mungkin. kalau boleh nak bolot semua. tapi ramai yang tak sedar kemampuan diri. semua main yes yes yes jer. last last satu benda pun tak settle. semua tangguh semua problem.

as for me, bila pelanggan nak beri projek, i will study our own capacity dulu..boleh tak boleh. if agak agak boleh cakap boleh but if rasa rasa macam tak boleh, terus mintak maaf..yang ini saya tak boleh buat… machine saya tak cukup etc etc. trust me, pelanggan suka kalau kita jujur camtu.

yang terbaru, projek untuk check leakage fuel tank. its critical. but since i’ve done that before and i know i can do it; maka abanglong terima cabaran tersebut. kalau satu apa pun tak tau, tapi dengan konfiden jer cakap boleh… sendiri yang maut nanti !

tipu sunat

hehe..

ni cerita jer.

as you know, most pembekal adalah bermata sepet. abanglong pernah mintak quotation utk satu barang… they quote me rm4.85 per piece. i need to order 600 pcs.

then abanglong mintak pertolongan seorang sahabat…

he is indian. tapi fasih cakap cina.

asked him to call the same supplier and request quotation for the same items, same quantity.

we manage to get the same items for rm 0.95 !!!!

see !!!!!

in business… memang boleh kaya.. tapi bukan senang nak kaya!!

-roti kaya laen kes ekkk

14 Responses to “businessman melayu”

  1. oh gitu kisahnya…. kena kuat semangat le nampaknya…

  2. serindit rimba Says:

    Abang long

    memang itulah yang selalu berlaku

  3. be strong papa arnab!!
    *moral support kat belakang*
    hehehe

  4. lumrah perniagaan..

    • abanglong Says:

      yuzz -memang… itu lumrah perniagaan. dan ramai yang akan mengambil sikap tak apa…bukan kena kat aku pun. its normal.. and its just business ….

  5. fndrocka Says:

    o.95!? beza harga sampai camtu skali apa kes??peliknye

  6. gila banyak beza… takpe abg long..kita pegang satu bende je.. tak dapat kat dunia..kita dapat kat syurga..Amiiinnn… janji kita dah usaha betul2 okes!! go go abg long

    • abanglong Says:

      mk – thanks. abanglong nak cerita benda realiti..yang mungkin ramai antara kita tak sedar.. apatah lagi golongan golongan yang berada diatas yang membuat keputusan demi keselamatan telur masing masing

  7. Abg long..needa agree on tht..we do not have capability on supplying things..they control the market.

    I feel sorrow and pain to survive in IT Industry..esp when am the only young malay lady in a team of sepet guy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: