eat what we ate

cerita ni cerita semalam.

berkebetulan pulak ngan hari pekerja (ari ni abanglong n gang kerja😦  )

smalam, balik dari mantin. abanglong on the way to bukit beruntung, singgah lunch kat kedai ayam kampung in puchong.

sedap. ada menu baru. daging dendeng – kelantan version. i knew this was a special menu for my arwah atuk. its daging masin. daging lembu bahagian yang tak ada lemak.dikeringkan – same method as buat ikan masin tu.

then ditumbuk n then di bakar. dengan arang.

pastu ada some sort of special kuah. really complement daging yg masin tu. i think kuah tu kind of kuah percik or something.

but it really sedap !!!!

(untuk org yg makan nasi see tru – jom !)

OH YA

lupa cerita asal entry ni.

actually entry ni nak citer pasal pekerja

semalam.. masa makan ada one young malay couple. anak kecik kecik ada 3 orang sumer. youngest macam 1 year plus and eldest looks like 5 or 6 years old. the father looks simple guy while the ibu bertudung dan agak bergaya.

early 30’s or late 20’s rasanya mereka

ada seorang bibik yg mendokong anak kecil mereka

.

.

they makan penuh selera

lauk ayam kampung garing

and some gulai daging with some sayur

si anak anak dok meratah ayam

(sedap dari kfc tau!!!)

.

.

problem was…

the bibik tu langsung tak diberi makan

not even a drink

abanglong dok makan meja sebelah

nampak bibik tu terkebil kebil jer tengok family majikannya makan

dengan penuh selera

depan bibik tu,  takde pun pinggan kosong

atau pun gelas air sirap…

tadek !!!

.

.

.

i thot, maybe lepas ibu tu makan, then the bibik will makan

but

all the pinggan.. licin .

terkebil kebil jer bibik tu.

.

.

untuk tidak bersangka buruk..i thot, mungkin bibik tu puasa (she looks like early 20’s)

.

.

but then she took a sip from a mineral bottle.

.

.

adehhhhh……..

memang.. bibik tu pekerja kita.

but

dia bukan hamba tau !

.

.

sometimes, i dont understand people.

just ingat one thing…

kita mungkin berada diatas… namun tak siapa tau.. sampai bila !

.

.

.

nak jer abanglong tapaukan lunch utk bibik tu.

ikhlas !

.

.

.

paris1

19 Responses to “eat what we ate”

  1. memang…sampai bila2 pun kita tak akan paham perangai manusia yang macam2 ni…takde rasa belas kasihan langsung..takpe Tuhan tu Maha Kaya

    • abanglong Says:

      yummy – yeah. kita tak akan paham. namun kita boleh perhatikan dan ambil pedoman…. yang baik kita ikut!

  2. Ooo….gitu ke…?

    Mungkin benar telahan abanglong tu… tapi entahlah.. kekadang apa yang kita lihat tu lain dari apa yang sebenarnya berlaku.

    Mungkin bibik tu kurang sihat, atau ada problem kot.. tak tahu laa..

    Walau apa pun, segalanya boleh diambil ikhtibar. Memang benar, kita kena hormat sesiapa pun walaupun dia orang bawah kita. Kita pun tak tahu selama mana kita boleh hidup mewah dan berkuasa…he he…

    Melebih2 pulak mokcik ni… kalau dah mula menaip ni, memang susah nak henti.. mujurlah mulut tak macam tu… ekekekee………

  3. Dari description abglong, macam sedap gila makanan di kedai tu..
    ehm..saya yang baca ni pun rasa mcm tak patutnya bibik tu tak makan..
    banyak kemungkinan..mcm abglong kata kita bersangka baik..tapi kalau ikut keadaan normal, ehm..tak patut..
    kalau saya berada di situ..saya akan terfikir benda yang sama, rasa nak tapawkan dia nasi. hem…macam2 kan perangai manusia ni..
    kdg buat kita banyak berfikir.
    btw..abglong ni sgt sensitif dan pemerhati ye…🙂

    • abanglong Says:

      catz – mmg sedap foods situ. but lunch hour kena awal skit… pack!!!
      kita tak tau cerita sebenar…tapi yang kita tengok pada masa dan keadaan itu, nampak macam something wrong somewhere la kan !

  4. camnola sanggop treat org camtu skali!

    no wonder la ade maid yg pukol2 anak majikan!

    maybe sbb dendam!

    who knows? :-??

  5. hmmm kat mana ek kedai nih abglong??? puchong belah mana??? nak pegilah… nyum nyum nyum😉

    harap² masa pegi nnt x jumpalah manusia mcm yg abglong citer tuh… x bley lah sbb makcik nih berjiwa sentimentel😦

  6. missjat Says:

    ermmm, pernah tgk kejadian yg sama kat midvalley foodcourt
    sedey sgt…
    semoga Allah bukakan hati2 mereka..
    Amin

  7. hmm..
    tak patut.. tak patut..

  8. Aku pun selalu peratikan benda ni…..

    Sedih tengok org gaji dilayan macam 2nd class humans…..

    Tu la antara sebabnya aku and wife tak ambik org gaji…..

    Takut kitorang pun jadi camtu….

  9. bersangka baik jer la abanglong…

  10. huhuhuh..sedey nyer… tak patut ah …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: