engineers ?

bersempena hari guru, abanglong nak ucapkan terima kasih pada sumer guru. yg ajar abanglong, yg ajar family and yg ajar anak2 abanglong kenal abc. takmo komen much  about this coz almost sumer blog lain akan cakap benda yg lebih kurang sama.. the point is; we thanked all those great guys who had done really great things in our lives.

dari ilmu mereka, alhamdulillah;abanglong bergelar seorang jurutera🙂

engineer ni, is one of cita cita abanglong masa kecik dulu. anyway; cita cita masa skolah rendah dulu sering berubah.. pernah nak jadi polis sebab tengok citer CHIPS, nak bawak lori bila tengok BJ and the bear, nak jadi ultraman pun pernah gaks!

tp, dalam realiti hidup, engineers ni mostly kerjanya dibelakang tabir. so profession ini tidaklah seglemer manapun actually.

tak percaya ? read on ….

toothpick !

kayu kecik yg sering digunakan selepas makan. but we never never terpikir peranan design engineers utk hasilkan that small toothpick tu. next time u makan, tengok… its all same shape, same size, same sharp and almost identical rite.

have u ever wonder how the engineers crack their head to create a machine utk produce benda tu ??

katalah, engineer tu a bit mangkuk, mungkin kayu cungkil gigi tu ada yang jadi sebesar lengan… silap cucuk, tercucuk tengkuk.. mati syahid lak…

daaah kena tuduh membunuh tanpa niat si engineer tu.

.

.

.

you went to a doctor ( i have my fav doctor btw🙂.. )

the doctor gave u the ubats after paying them to tanya khabar u. tanya u berapa hari sakit and batuk u ada kahak or not..

have u ever notice that the ubat tu sumernya same shape. sama berat, sama bentuk and warna yang identical. well, if takde engineer yang design machine utk stamp those ubat tu, makanya ubat tu kena gentel ngan tangan.. makanya akan ada yg sebesar taik mata dan ada yg sebesar guli.. mungkin gak ada yg sebesar limau.

doktor prescribe.. makan 3 biji.

tengok ubat tu.. satu besar guli, satu besar biji saga and satu besar laici…

haah! mati overdose lak kiter!!!

.

.

.

balik rumah. tengok tv. amik remote.

kecik jer kan remote tu.

sib baik engineers dah design remote tu utk work at certain specific things.

buatnya kita tekan volume kat remote tu… mesin basuh kita spinn ! tekan channel 3, microwave on. tekan channel 5 lampu hall padam…

uishhh mau giler kita kan!!

.

.

.

but we never never ever think about them.

.

.

.

makanya

abanglong demand hari engineer sedunia!!!!

muahahahahahaha..

12 Responses to “engineers ?”

  1. yer, saya sokong adakan hari engineer!!
    tengokkkk, abg long lom jadik PM lagik saya sokong dah hahah

  2. missjat Says:

    nak kena tepuk meja mcm dlm dewan rakyat ker kalau sokong usul ni?
    hehehehehhehehehe
    missjat tgh tepuk bantal nak tidooo
    huhuhuhu

  3. hikhik…nak jugak tu…

  4. Yalah.. kalau ada 6 out 20 org nak dipilih naik roket (sebab bumi dah nak meletop)… mesti dia pilih seorg engineer masuk roket tuh…
    seorang buyer macam aku mesti kena kick-out… not in the list…😉

  5. eh..saya pun sokong..saya sokong..
    saya nak ‘hari engineer sedoniaa….’

  6. selamat hari engieer abanglong…
    takpelah.. walau tadek pun, neeza bagi je laaaaa…

    rasanya, orang kat rumah ni pun nak gak kot hari tu..
    bagi jugak lah kat dia hahaha!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: