cikgu haram jadah

pardon me…

.

.

.

as i the last food yg i ate was a burger last nite; the only food that i consume for yesterday; i was really hungry. stop kat one of the mamak and order some nasi putih with sardine and ikan masin.. and those cili goreng..  teh o ais.

its almost 5 pm.

.

.

after a few suap; came one kid. bersongkok.

dari sekolah agama/tahfiz di utara semenanjung katanya.

memungut derma untuk sekolah anak yatim/agama/tahfiz tempat dia belajar.

dan menjual kalendar/balm buah pala yang katanya membawa seribu berkat.

.

so cliche

nothing wrong with that.

i mean; those were kind of normal scenario kan.

budak budak sekolah agama datang mintak derma.

and we..for the sake of  kebajikan..tidak lokek dengan 5 atau 10 ringgit.

.

.

i saw his tired face

and i guess his about my son’s age.

he smile – senyum yg lemah and obviously dibuat2..

pakcik… derma sekolah anak yatim pakcik…

(dik… len kali panggil abang tau !!!!!… hehehe)  – dalam kepala aku jer laaa.

i panggil him and he came nearer to me.

dah makan ke dik ?

he geleng kepala.

i called the anney – and suruh budak tu pegi amik nasik makan dulu.

pakcik belanja kata ku

(kalau hang panggil aku abang tadi; gua banja kfc tau!)

he came with a plate of rice,

with ayam goreng,some sayur and one telur

and a milo ice.

quitely sat beside me and makan.

.

.

dari mana ni dik

-kedah

buat apa

-cikgu suruh kutip derma untuk sekolah agama/anak yatim

datang dengan sapa

-naik van dengan kawan kawan. cikgu bawak

mana kawan lain

-depa kawasan lain

cikgu mana ?

– tak tau.. nanti malam kumpul kat depan tu

kenapa tak makan lagi ?

-tak ada duit

cikgu tak kasi duit makan ke?

-tak

habis.. duit yang dapat ni nanti ?

– cikgu ambik

adik datang sini bila ?

-dari pagi tadi dah ada kat sini.

dari pagi sampai sekarang ?

– ye pakcik.

errr zohor kat mana ?

– tak smayang pakcik.

kenapa ?

– tak tau tempat sembayang.

kenapa jual jual balm ni ?

– cikgu kata latihan berniaga.nabi dulu berniaga.

habis tu.. tak belajar ke?

– kena belajar berniaga macamni dulu

jadi semua kena cari duit untuk sekolah dulu la ek?

– ye pakcik. semua kena keluar

lepas ni kamu pegi mana ?

– tak tau. nanti kena kumpul depan sana. nanti van datang

lepas tu ?

– rehat pastu esok sambung balik.

kat sini jugak ke?

-tak kat tempat lain pulak.

berapa hari kat kl ni ?

-tak tau pakcik. biasanya 3-4 hari

tido mana ?

-biasa nya surau.

budak perempuan ?

– surau jugak .

and bla bla bla bla.

adik ambik duit ni.jangan bagi kat cikgu. buat makan malam ni. beli untuk kawan kawan sama. 

terima kasih pakcik…

(Weh.. kalu  panggil gua abang gua tambah lagi 2 keping tau!!)

.

.

.

– buat satu sekolah – declare as sekolah agama/tahfiz

-mak bapak hantar anak2

-kutip yuran pengajian,makan,asrama,buku and bla bla bla

-paksa budak budak tu kutip derma – dengan alasan nak belajar berniaga

-tanpa hirau budak tu makan ka,minum ka,mati ka

-malam amik balik.. humban kat mana mana surau. suruh tido

-esok ulang balik step  4 tadi

-duit ? mana pegi ? who cares rite!!!

** mazidul 360 pernah cover issue ni

** blogger ondscene pun pernah cover – good blog !!

– apa kesudahan ?>?????

correct me if i’m wrong saying… cikgu tu memang haram jadah !

14 Responses to “cikgu haram jadah”

  1. itu bukan cikgu….budak tu pun bukan murid sekolah………belambak kat kl ni…nak raya sok lagi ramai…..raya sakan budak tu dpt duit

  2. hmm mmg banyak kan kess ni…dah makin berleluasa….macam hape je depa wat budak2 tuh….dan statement bahawa cikgu mereka itu haram jadah…den setuju sepenuh jiwa…hehe

  3. siannye! kena aniaya budak2 ni….tu yg malas nak bagi tu . lagi bagus kasi deorg makan/minum dari kasi kat cikgu depa tu…..

    thanks abg long! lama dah tergerak hati nak belanja deorg makan cuma tak berani……

  4. sian tgk budak2 yang kena wat keje2 cmni….tak patut sungguh manusia2 yg mpergunakan budak2 utk kepentingn sndiri…mmg hampehh..

  5. sedih tgk muka budak² tu berdiri segan² kat petrol station ke, mana ke… agak mmg sek tak cukup funds ke, eh? baitulmal tak boleh tolong..? siap nak privatise lagi😐

  6. acik oren Says:

    oh i also penah tgk 360 tu and cikgu tu tergagap ok nak menjawab
    mmg kesian pun but budak tu mcm terpaksa most of them is anak anak yatim and org miskin
    boleh tak acik nak kata mcm kuar mulut naga masuk mulut singa

  7. kat hentian2 sepanjang highway mmg ada le depa2 ni..
    takpun kat mana2 stesen minyak..

    kesian tgk kengkadang tu..

  8. oh shit man!
    it’s a child labor.. sangat tak patut OK! memang la ade jugak budak tolong buat keje kat mane2 kan? but this is soooo tak patut! it’s some kind of penderaan, omg! pity those kids. orang-orang camne lah yang buruk2 kan name sekolah agama.. i think -lah.. anyway, good review on this issue abanglong.. salute.. (‘_’)v (peace!)

    p/s: i called u ‘abang’-long.. so cane eh? bley blanje ar.. muahahaha :p

  9. itu definitely bukan latihan berniaga at all coz even if they are really kids from skolah agama..byk cara lain lagi such as alliance or cooperation ngan skolah lain, buat grouping ker amongst them and role play berniaga ker would be more appropriate. ni mmg gaya ada udang sebalik mee bandung!

  10. kesian budak2 tuh…saya pun pernah buat entry mengenai benda ni..

  11. abg long bukan abg long aja.. saya bertemu budak2 macam nih kat kfc giant..tanya2 sama budak tuh dia diam .. tanya dah makan geleng.. then bila bagik duit saya kata tak nak beli nak bagik utk dia buat makan..dia tak nak dia kata kalau cikgu jumpa duit lain dr duit beli brg. kena rotan…adussss sedey dengar.. n sekolah tuh ada kat kedah and kajang jual BALM jugak… kaler hijau….arghhh sedeih tgk kalau anak kita macam mana?

  12. banglong.. kat S.alam nih mmg ada yg dok jual balm tuh.. sepuloh hingget.
    Ada hari tuh kesiann..comey budak laki tuh dtg minak derma.

    Aperlagi..mulakan la sesi soal siasat…

  13. serinditrimba Says:

    dah lama tau.. masa kat kota tinggi pun kita ada jumpa dan tanya-tanya. Itu duluuuuuuuu before ada blog. dan itulah ceritanya… dan nak tau tak?? tuan punya sekolah itu pakai MERC.. !

    • abanglong Says:

      serindit – wah!!! okeh esok abamlom bukak skolah… sila antar anak anak tuan puan okeeeehhhhh hehehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: