aku sempoi – an explaination

entri ini akan berada hanya beberapa ketika sebelum di privatekan – penulis

this entry is specially dedicated to aku sempoi yang telah memberi satu komen yang amat bernas hari itu🙂

a few of the readers personally asked me kenapa i tak berblog or tak update and tak jawab komen aku sempoi

well – the truth is, work load. i’ll share about that later.

mr/miss/dato/datin/tg/tuan/tengkorak/ dll aku sempoi.

at first; tak tau nak publish or not komen saudara/i but then i decided to approve coz abanglong rasa itu satu komen yang menarik dan mungkin menyedarkan abanglong yang mungkin alpa. thanks.

but – i personally thinks that u tak ikhlas. your email bounced – no such user. and IP traced to a public place. well, kalau ikhlas, kenapa nak sembunyi ??

the main reason i wrote this blog, is ianya jadi satu tempat utk abanglong express some thoughts yang kadang kala tak terucap. a place for me to share my ups and downs in life. and a place where i could tulis apa yang abanglong nak tulis.

business ?

well, abanglong akui, memang nilai business ini bukannya jutaan ringgit. namun, kami sentiasa berusaha dengan penuh gigih dan sentiasa berdoa moga akhirnya kami bergelar jutawan… insyaAllah. abanglong percaya dan yakin dengan apa yang pernah disampaikan kepada abanglong satu ketika dahulu – sembilan persepuluh punca rezeki adalah dari perniagaan.

abanglong dilahirkan sebagai orang susah.. tapi abanglong nak mati sebagai seorang yang kaya.

its also a reminder, a journal untuk anak anak ataupun kalau diizinkan Tuhan, untuk cucu cicit abanglong satu hari nanti. andainya ditakdirkan abanglong dimurahkan rezeki, diberi kekayaan – abanglong nak mereka sedar dari mana asalnya mereka. abanglong nak mereka faham; betapa peritnya perjalanan hidup ini  untuk meniti kesenangan. dan abanglong nak mereka sentiasa ingat bahawa, tiada jalan mudah untuk mencapai impian.. jadi seandainya berada di puncak, jangan lupa langkah pertama di bawah dahulu.

abanglong nak mereka ada semangat juang yang jitu. bahawasanya tiada benda yang mustahil dalam hidup kalau kita berusaha dan yakin dengan apa yang kita ada.Insyaallah…

designs ?

well. itu benda yang subjektif. maksudnya memang tiada jurutera dalam dunia ni yang boleh menghasilkan sesuatu yang dari tiada terus kepada ada. kami banyak memerhatikan alam dan memerhatikan persekitaran. membaiki apa yang kurang dan menambah apa yang hilang.

contohnya – kerusi. memang tiada jurutera yang terus timbul idea nak hasilkan kerusi. mungkin kalau di trace hingga ke asalnya – mungkin si engineer dulu tengok member duduk atas batang kayu, rasa best pulak maka batang kayu itu telah dievolusi hingga menjadi kerusi macam sekarang…

itu sebagai contohnya lah.

abanglong designer terbaik ?

tidak… tapi abanglong nak cakap; abanglong rasa abanglong antara yang bagus !

riak ??

bukan… jangan bangga diri tapi jangan pula memperkecilkan diri sendiri. itu semangat yang sering ada di jiwa kita orang melayu… terlalu suka merendah diri hingga sering kita dikutuk dan tergadai maruah dan juga our own self esteem.

kenapa ?? sebab kita diajar dari dulu supaya kita merendah diri.

sifat itu bagus. memang perlu ada – tapi berpada pada !

jangan sampai orang lain pijak kepala kita !

kenapa abanglong kata begitu ?

sebagai contoh – design abanglong diterima pakai oleh sebuah syarikat kereta terkemuka didunia.Kita namakan syarikat itu Homda.

i do their machines yang pasang enjin, pasang sistem suspensi, sistem abs dan juga dashboard.

bagi abanglong, itu satu kejayaan peribadi yang cukup abanglong bangga. sebab sebuah syarikat yang begitu gah boleh memberi kepercayaan kepada anak melayu yang kerdil ini.

so far… rasanya tak pernah terdengar yang kereta Homda yang dikeluarkan dari kilang Alor Elephant ada masalah alingnment enjin, suspension problem or whatsoever..

alhamdulillah.

tapi – hampir lapan tahun abanglong berusaha untuk menembusi syarikat pembuat kereta yang kita namakan potong…

sampai sekarang masih belum dapat .

kenapa ? mungkin mereka enggan terima hakikat bahawa anak melayu juga mampu menghasilkan apa yang bangsa lain boleh hasilkan

maybe we can make it better….

salah satu sebab… kita anak melayu malu nak mengaku kita hebat.

.

.

.

.

.

.

abanglong hope; i’ve cleared the air. apa pun, terima kasih kerana mengingatkan abanglong dan menyedarkan abanglong yang lupa.

thanks again.

.

.

.

.

.

ringkasan utk semua diatas…

kalau ayat kurang ajar – so what ? tak puas hati ? tulis blog sendiri.

19 Responses to “aku sempoi – an explaination”

  1. saya sokong abanglong!!..aku punya blog…aku punya suka la kan

  2. yeahhh…melayu jangan terlalu merendah diri smp org pijak…
    well…ur blog is ur rights…
    nak tulis ape pon…org len nak sakit hati awat??
    wish u all the bess boss

  3. i’m yet to find out who this ‘aku sempoi’ person is. takpe banglong, rileks je. mmg dah resam dunia blog ni – mesti ada yg tak puas ati ngan kita. apa2 pun, i like your blog and will always be supporting you from behind.

    to ‘aku sempoi’ – get to know abglong personally first before you judge him. be fair.

  4. read the comment, mmg menyentap jiwa… abai kan lah dia, abg long… u have other readers who appreciate this space more🙂

  5. Abg Long,
    Let them go what ever they said lah. We cannot satisfy everybody.
    Continue blogging.

    I agree, it is not easy to change ppl view and mindset. It is not easy to survive in business.
    Truly I said, other ppl might see ths in diff view but for me.. frm your
    blog I know tht ada jugak anak melayu yg sedang berjuang in engineering business area.

    Somehow this will inspire ppl like me and difficulties tht u face can be our guidance.

    Btw, abg long mmg anak melayu yang berjiwa besar.

    Takat comment camtuh kat blog x der maknernyer.. it happens to other blogger as well.

    Semua nih sbb dengki & iri hati..

  6. serinditrimba Says:

    Abang long,

    Saya rasa saya terlepas pandang komen si sempoi itu.. sebab sampai sekarang saya tertanya2 apa yang dia tulis.

  7. abanglong,
    we can’t satisfy everybody, that’s normal,
    but as long as we know that what we’re doing the right thing,
    itu lah yang paling penting, ape-ape pon, i’ll be praying for your success every now and then.. i’ll support abanglong huhuhu..😄

  8. this is a nice entry abg long. ni dah baper kali ulang baca dah nih hee hee..good one! kang saya baca lg sampai kena private kan sok haha! all da best in yr business!

  9. good job lh bro… berusaha lah lagi utk company potong tu.

  10. rilek gu..napok nyo dia nk dgr cerito hok demo ssembe jah..soba…soba

  11. salam…yup…i read that particular comment from ‘aku-sempoi’….saya ada 2 side of komen…harap abanglong sudi baca…

    positifnya…walaupun kekadang komen macam ni acts like a wet blanket when we feel something good in ourself, mereka ni bagus juga…they make those invisible line that shows, certain potrayal of people’s view to our achievement….mereka2 ini hanya suatu hiburan minda and suatu yg perlu kita ucapkan syukur, kerana ada juga orang prihatin pada kita dan mengharap kita takkan jadi alpa akan kejayaan…

    negatifnya….years ago, my best friend asked me,’what do u think when u see a malay (bangsa sendri) bawa mercedes or bmw?do u think mereka berlagak’.i blinked my eyes when my friend said that,’no,i think they deserve what they have,we should be happy for them.mereka orang2 berjaya mungkin.tul tak?’.kawan baik saya terus peluk saya and said,’great,kita tidak tergolong sekarang dalam orang yg dengkikan bangsa sendri’.my point is,orang akan kata apa saja, tapi ‘bila kau susah ada mereka nak tolong,gelakkan,tinggalkan kau terkontang kanting ada la’.ini nasihat ayah saya,bila saya kisahkan sangat apa orang nak kata pada saya,masa saya belajar dulu.

    so,abanglong,tak yah la ‘private’kan entry ini, kita tengok kalau dia reply,you have absolutely nothing to loose.besides,sekali sekala syok gak baca komen langau ni.all the best

  12. askum abglong….

    sorry lama manghilang… too bz lately ni…

    well i nak ckp dekat manusia yang bernama ‘aku sempoi’ tu… saper yang degki siapa ni?… tak puas ati tulis ler blog sendiri… luahkan apa yang ada dalam ati tu… hang tulis ler apa yang hang nak dalam tu… tak yah ler nak buruk2 kan…

    i personnally enjoy reading abfglong blog (wpun dah lama tak singah), the tru is your blog alwis make my day… coz some of your story remind me to my parents dekat kampung tu, adik2 dekat kampung tu… tanggung jawap i pada kawan2 n hati2 manusia di luar sana…

    sometimes, kita tak semestinya belajar dari kesilapan sendiri, but kita boleh belajar dari kesilapan orang lain… like what you write in your blog, mana yang baik i ikut ler, mana yang u buat silap… i make sure i tak buat silap yang sama…

    HOMDA = HONDA MALAYSIA SDN BHD… proud of you abglong… coz bukan senang anak melayu nak jadi supplier/ contractor nak masuk dalam company ni… i know…

  13. salam abanglong…..biasalah kalau macam tu punya komen dengki dah sah memang datang dari orang ‘melayu’ dengki.. sebab dia takboleh tengok orang melayu berjaya… kepala yanglerni ni walaupun takpenah berjaya dah penyet kena pijak.. dah takboleh nak angkat kepala dah… hehehe

    semoga abanglong terus berjaya

  14. saya tak menyokong sesiapa seabab tak tahu bagaimana nada ‘aku sempoi’,,,tp nada defensive abang long mcm tak best la bila nak ckp kepada org yg tak bernama..

  15. orang yang dengki memang selalu tak puas hati tengok kejayaan orang.. hasad dengki tu amalan syaitan.. ish ish.. janganlah kita dapat kawan perangai syaitan kan abanglong…🙂

  16. errkk.. Btul tuh abglong, kpd sapa2 tk puas ati baca blog org tu.. P la tulis blog sdiri ikut gaya yg digemari ye. Tk pyh la dok komen2 bg skt ati!

  17. selalu org cakap, org melayu suka dengki melayu. ni salah satu contoh yg jelas. tak suka melayu maju. saya tak rasa apa yg bg long tulis ialah ekspresi menunjuk-nunjuk. Tapi lebih kpd ekspresi yg abg long rasa..catatan, jurnal.and blog ni pun abamlom punya. so tak salah le nak luah perasaan ke..nak tulis apa pun kan.
    when abamlom tulis berjaya dpt projek etc, saya yg melayu ni sgt tumpang bangga. oh ada melayu yang ‘dlm perjalanan’ utk berjaya. bangga wat.
    kita bangsa melayu, majoriti rakyat malaysia. asyik dimomokkan dgn kata2 melayu malas, melayu tak pandai, melayu takde tmpt dlm bidang perniagaan, melayu kalau berniaga akan gagal..maybe encik sempoi kita suka kot..bangga begitu?
    saya rasa, kejayaan org melayu, harus juga ditonjolkan. bukan tak ramai yg berjaya, tapi x dihighlight. yg dihilite cuma kejayaan mata sepet seolah2 melayu is nothing. sedihkan.

    so abamlom, komen encik sempoi tuh bagi saya hanyalah kata2 org melayu yg dengki.
    abaikan je.
    ada org kata, kalau blog kita berjaya mengundang langau..maka ianya tanda ianya adalah blog yg berjaya. hhehehe.
    bravo!

  18. abg long… apa pun 1000 apologies utk my comp. yg benar u need to register.. tapi i pun ada discrimination from other site … then i enjoy what u wrote.. everybody ada Kpi masing2… then kalau pon u berjaya.. why??? salah ke anak bangsa sendiri berjaya.. tak de sapa nak makan gaji ngan org .. i got my dream but i’m not se brave u are.. u r damn brave u open ur own bisness..dr yg dok kata tuh…ada bisnes sendiri ke kan???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: