raya – edisi ella pajilla

delayed entries

tradisi raya – ziarah menziarahi.

i will always bawak the family to rumah rumah our sedara mara yang less fortunate. yang tinggal di kampung kampung yang jauh kedalam dan jauh dari kesibukan bandar.

saja nak suruh they all kenal erti susah senang hidup. biar mereka nampak sendiri akan hakikat hidup ini; susah dan senang. dan semoga mereka sedar dan bersyukur atas segala nikmat yang diberi Ilahi.

they can see with their very own eyes rumah rumah yang hampir roboh, rumah yang tiada kerusi empuk, rumah yang tidak ada astro dll. they will have to makan apa yang mereka hidangkan and they will have to learn guna tandas yang tiada paip air… after all, their own father pun was brought up dalam keluarga yg sederhana. though they tak ada chance utk menikmati cahaya pelita ayam atau lampu gasoline !

somehow, they amazed dengan those simple life.

dulu, masa bawak the son mandi telaga/perigi yang airnya amat dingin, he asked me.. papa; kat dalam tu ada peti sejuk ka!!

antara rumah yg i never failed to visit was one of my sedara jauh. dah tua orangnya. almost 80 i think. she took care of me masa i was small kid.

rumahnya simple jer, lately only baru ada letrik.

and every time we came, she mmg insist we stay for makan makan. and i tak pernah tolak. she masak mmg marveles… simple masakan kampung but very the sedap.

aritu, she masak ikan goreng, petik some terung belakang rumah and she bakar it. perah santan, masuk belacan,garam,cili.. called it air asam terung. sedap giler. sambal lada – pokok lada tepi rumah, tumbuk with bawang merah yang di bakar, some cuka and other stuff… pedas but sangaaaaaat sedap. and some sayur lemak for the kuah. dengan nasi panas and air sirap…

bertambah few times🙂

(esoknya abanglong kena tonsil- muahahaha. pedas+panas+belacan !)

banyak banyak rumah yang di kunjungi.. ada a few times bila si ella pajilla berkata kata yang menyebabkan kami hampir sakit jantung !

++++ mama; kenapa budak tu pakai baju kiterr ??? – upon seeing the budak budak tu pakai baju dia yang dia dah tak muat. we donate the old pakaian to the family few months back and they guna it as baju raya…………..

++++ pappa – kenapa rumah ni tadek biskut raya ?? bila tuan rumah just hidangkan teh o with ketupat and tapai…

++++ dia bagi limaposenn jerrr – she bisik kat kakak dia bila bukak sampul duit raya…….

adeh….. sib baik tuan rumah tak dengar rasanya.

2 Responses to “raya – edisi ella pajilla”

  1. serinditrimba Says:

    Kita rasakan.. kita tau apa perasaan tuan rumah tu… he heh e

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: