exclusive : flaws in BLM

first of all; abanglong ni just insan kecik dalam industri automotive

and; this blog is just my personal blog to jot down bits and bites of life for personal memoirs.

thus – what i wrote is simply just what i want to write. no offence and tidak terniat untuk menghentam or menghina any parties .

i just share what i knew.

and please… correct me if i’m wrong

.

.

.

tadi abanglong ada meeting dgn satu vendor proton. borak borak. they asked me to do something for their production. hari tu lagi dah jumpa suruh design. design dah siap but their client, el proton tu keep delaying suruh modify sana tambah sini etc etc. biasa la tu.

customer always right kaaan.

borak2 lagi

terkeluar cerita.

buat abanglong tekezut

he cakap that now proton is having problem dengan the BLM.

blm tu is the codename. nama saintifik dia proton saga. (abanglong pernah blog about it here)

model yang paling laris di pasaran tuuuu.

apparently according to him, sistem brake BLM ada major problem. dia jemmm sendiri. thus akan buat the brake pad terbakar, burst in brake line, minyak brake kering etc etc

eventually the driver will tak boleh brake the car.

keta brake tak makan !

so how ????

bayangkan kereta ni is dibeli oleh most of us. due to the price and space and the vast publicity and campaign. bawak satu family. travel 12okm/h

tetiba brake tak makan !

tak haru ka bro ????

and according to him, the proton is still tak boleh jumpa the real culprit behind that issue. dalam erti kata lain, proton masih belum tau kenapa problem tu jadi and worst, they still dont know how to solve it.

no wonder i saw one korean guy at their premise today. mamat tu cakap, that korean guy is the brake system designer. flown here to check the problem.

and according to him lagi, about 8 case sehari diterima oleh proton regarding this issue.

how true is that… i dont know.

proton should annouce kalau ianya betul.

but we as a client; deserve the rights… tak gitu !

sebelum ni, memang ada few times abanglong dengar and sometimes were requested to do some jigs, machines etc to solve the problems.

pasal cermin depan jatuh untuk gen2, IAFM untuk pesona etc etc.

but itu semua minor flaws to me. maksudnya, walaupun ianya major problem tapi itu tak melibatkan safety so abanglong just keep it to myself.

but this brake things….

safety bang!

so i wrote here

just to share

and

hopefully, those who drives the saga.. please be extra careful when driving.

i love u all…

.

.

.

ps… datin Z of proton.. any comments ?

22 Responses to “exclusive : flaws in BLM”

  1. wo wo wo…den baru beli blm boss..hmmm..jadi seriau la plak..

  2. pernah dengar dulu kancil tak lepas audit keselamatan juga… tak tau sahih ke tidak

  3. huh..? bahaya lah brek tak makan..!

  4. Bahaya tu..tengs for sharing..boleh bagitau dgn opis mate yg pakai model ni..At least blh buat derong berhati2

  5. Banglong, bahaya nih. Dah la saya bawak BLM tu hampir setiap hari gi balik keja. harap2 depa boleh cari solutionnya cepat skit, sebelum ada yg terkorban sebab kesilapan depa.

  6. serinditrimba Says:

    Er..serius ke???

    sangat la takut

  7. huh!ye ke?bahaya ni….
    adik ipar aku ada pakai keta ni…..
    huh!

  8. hmmmm…nak bg makan ape laa gak nyer blm nih…

  9. ari tuh dengar Toyota Prius pun ada prob yg sama… so perth mmg dah gempar dengan citer nih.. then… proton la plak… kena jalan kaki la nampaknyer lepas nih

    • hanani – musim recall menrecall. ! but honestly; i do respect them. even the process of recall ni tarnish their image to some extent, but it somehow proof that mereka ni genuine in business….

  10. am wif my black BLM….if anything happen…sedekah jer la al-fatihah…

  11. erk..opis met catz pakai kete ni..
    tgk oke je..hope tak apa2..
    errr..derang tanak tarik balik ke?
    baru ni honda tarik alik dekat 1 mil kete mereka..
    problem sumthing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: