dan inilah ceriteranya

raya yang ringkas dan simple.

.

.

baru mula nak bernafas lega.

bila sehari sebelum raya… meeting bersama mereka.

setelah sepuluh hari yang masa 24 jam seakan tak pernah cukup

penat, pening dan letih masih belum hilang.

.

.

we were happy with your supports

and we believe in your company

your company could support us and your future here is great…

.

.

kata orang itu sambil sengih senyum

dan dia sambung..

aku ringkaskan…

dulu – diberi 10 hari untuk siapkan 1 lipat kotak,2 lifter,14 assy pallet dan 12 final pallet.

new task – kena buat the all those same items, tambah lagi 2 lateral stopper system.

dan kena siap dalam masa 10 hari jugak…

dan task kedua..

diberi masa 15 hari. untuk siapkan 2 lipat kotak,4 lifter,4 lateral stopper,28 assy pallet dan 24 final pallet.

.

.

can you do that adi-san ??

aku senyum … yes.no problem.

.

.

dan aku tahu… senyum aku itu agak payau.

.

.

dan ayat pertama yang partner aku cakap bila aku call dia.. who was on the way balik raya…

— mapuh keghah la wei.

.

.

.

subhanallah…

satu cabaran hebat.

dan alhamdulillah syukur kepadaNya..

atas kurniaan rezeki

atas kurniaan ketenangan

atas kurniaan kebahagiaan

atas kurniaan kepercayaan orang terhadap kami.

syukur Alhamdulillah

moga diberi keberkatan atas perniagaan ini.

dan

moga dijauhkan segala sifat riak dan takbur

kerana sesungguhnya…

segala yang baik adalah datang dariNya….

.

.

.

dan sekadar perkongsian

sedikit ilmu dari kursus muslim businessman..

sedekahkan alfatihah kepada kedua orang tua, tanpa mengira mereka masih ada atau telahpun kembali kesisiNya.

setiap pagi

……..boleh kaaan.simple jer, masa nak tunggu traffic light hijau,masa nak tunggu nasi lemak,masa nak tunggu lift… boleh ajerrr.

dan… amalkan solat dhuha.

kerana sesungguhnya… kedua amalan itu adalah amalan pembuka pintu rezeki.

InsyaAllah.

…sekadar perkongsian…

.

.

untuk my staffs… hoho…insyaallah kita boleh buat kaaaaan.

untuk yang tersayang….. errrr… kanda bizi lagi laaaa😦

dan untuk semua… doakan kejayaan kami.

9 Responses to “dan inilah ceriteranya”

  1. Tahniah Abg Long..Murah rezeki…Happy la staff Abg Long..bonus lebih ..🙂

  2. yeahh..abglong boleh! and when u can, your staffs also can lorr….yeap moga kita dijauhkan dari sifat takbur dan ninggi diri…wish u the best!

  3. hi abg long!

    Selamat hari raya. Lama nya kita tak jenguk blog abg long kan… Abg long sihat?

  4. alhamdulillah, murah rezeki abanglong🙂
    ape-pon insyaAllah, berkat usaha yang ikhlas dan tawakal, pasti boleh!
    gambate!

  5. cam na business abg long skrg ek? sure dah makin bagus kan… dari zaman effa grogery ke zaman unta n la ni ke era own business abglong… good luck and May God bless you abglong. Im no longger with honda plant melaka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: